Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '18

 
Kategori
Sağlık
 

Mide Balonu Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Mide Balonu Nedir ve Nasıl Uygulanır?
 

 

Mide Balonu Nedir?
Endoskopik intragastrik balon veya kısaca mide balonu nispeten yeni ve cerrahi olmayan bir obezite tedavisi yöntemidir. Sadece diyet ve egzersizle, daha komplike bariatrik cerrahi metodlar arasındaki boşluğu doldurmak üzere geliştirilmiştir. Ameliyatsız bir obezite tedavisi olarak kullanımı tüm dünyada bilinen ve geçerli bir metoddur. Mide içerisinde yer kaplayan bir balon yardımıyla tokluk hissi vererek obeziteyi kontrol altına alma fikrine dayanır.

İyi bir balonda bulunması gereken özellikler:
-Yüksek kalitede silikon elastomerden üretilmeli, böylece mide asidine ve gıdaların keskin parçalarına dirençli olmalıdır.
-Serumla doldurulmalıdır.
-Küresel şekilde, düzgün yüzeyli olmalı, ülser ve tıkanıklıklara yol açma potansiyeli düşük olmalıdır.
-Uygun takip için radyoopak işaretleyici içermelidir.
-Anatomiye göre uyarlanmak üzere 400-500 cc hacimde olmalıdır.

Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonunun mideye yerleştirilmesi endoskop denilen ışıklı bir kamera yardımıyla yapılır. İşlem sırasında anestezi uzmanı tarafından uygulanan ve sedoanaljezi adı verilen bilinçli sedasyon tekniği ile, solunum durdurulmadan hastanın 10-15 dakikalığına tamamen uyuması sağlanır. Yani işlem sırasında hiçbir şey hissetmeniz veya hatırlamanız mümkün değildir. Hasta uyutulduktan sonra öncelikle tam bir endoskopik muayene gerçekleştirilir. Yani yemek borusundan oniki parmak barsağına kadar tüm üst sindirim sistemi incelenir. Midede reflü, ülser, şiddetli gastrit veya şüpheli bir lezyon gözlenmediği taktirde endoskop çıkarılarak balon mideye indirilir. Daha sonra endoskopla gözlenerek aşamalı olarak balonun doldurulmasına geçilir. Balonu doldurmak için metilen mavisi adı verilen mürekkep şeklinde bir boya maddesi eklenmiş serum fizyolojik kullanılır. Bunun amacı balonda en ufak bir sızıntı olacak olursa hastanın idrar veya büyük abdestinde rengi farkederek kontrole gelmesini sağlamaktır. İşlemin tamamı 10 dakika kadar sürer. Sonrasında hasta hemen kendine gelir. 1-2 saatlik istirahatten sonra hastaneden çıkabilir. İşlem sonrasında erken dönemde hiçbir rahatsızlık oluşmaz. Birkaç saat sonrasında ise mide krampları, bulantı-kusma gibi belirtiler olabilir.

Bu yan etkiler balonun midede oluşturduğu kitle etkisine bağlıdır ve genellikle en fazla 3-4 gün sürer. Bu süreçte gerek ağız yoluyla, gerekse damar yolundan alınacak ilaçlarla belirtiler hafifletilir. Çok nadiren, hasta yeterli sıvı tüketemiyorsa damar yolundan serumla takviye gerekebilir. Çoğu hastada yakınmalar ilk haftanın sonunda tamamen ortadan kalkar. Çok nadiren belirtilerin hafiflemediği ve tüm tedavilere rağmen balonun tolere edilemediği durumlarda balonun erken çıkarılması gerekebilir.

Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
6 aylık sürenin sonunda balon yine endoskopik yöntemle çıkarılır. Önce özel bir aparatla balonun içindeki sıvı boşaltılır, sonra özel bir tutucuyla balon yakalanarak çıkarılır.

 

 
Toplam blog
: 6
: 74
Kayıt tarihi
: 27.04.18
 
 

Doç.Dr.Ömer Yoldaş 14.04.1977 yılında doğmuştur.Eğitimine ilk olarak Ceyhan Atatürk İlkokulunda b..