- Kategori
- Genel Sağlık
Migren hastalarının aşırı sıcaklarla imtihanı

Sıcaktan kaçan migren hastaları maalesef klimalı ortamlarda da atak riskiyle karşı karşıya.
Hava sıcaklığında 5 derecelik artış, on binlerce insanı karanlık odalara mahkûm edebiliyor. Son günlerde 40 dereceyi bulan hava sıcaklıkları özellikle şehir insanlarını evden çıkamaz hale getirdi.
Sıcak havalar bazı hastalıklar için risk oluşturuyor. Tıpkı kalp ve diyabet hastaları gibi kronik migren hastaları için yaz aylarında risk ciddi oranda artıyor. Yapılan araştırmalar, hava sıcaklığındaki 5 derecelik artışın 1 günde baş ağrısı riskini yüzde 7.5 arttırdığını göstermektedir. Sıcak havanın tetiklediği migren hastaları da sıcaklık değişiminden direkt etkilenmektedir. Yani şiddetli baş ağrısı sıcaklığın yükselmesiyle kapıyı çalmaktadır.
Basınç değişiklikleri, rüzgâr, hazır gıdalar, kafeinli içecekler, alkollü içecekler, bazı baklagil çeşitleri, spor, stres gibi birçok faktörün şiddetli migren ataklarını neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlardan bir şekilde korunabiliriz. Ancak aşırı sıcaktan korunmak, saydığımız söz konusu faktörlere karşı biraz daha zordur. Çünkü sıcaktan korunmak için klimalı ortamları tercih edemezler, klima da migreni tetikleyebilmektedir.
Oluşan migren atakları 3-5 saat arasında da geçebilmektedir, bazen 3 güne kadar da uzayabilmektedir. Migren ağrısı başın genellikle bir tarafını tutar ve zonklayıcı niteliktedir. Bu ağrının şiddetini, ne kadar derinlere indiğini ancak migren hastaları bilir. Karanlık ve sessiz odalara kendilerini mahkûm ederek ağrının geçmesini çaresizce beklerler.
SICAKLARA KARŞI GEÇİCİ ÖNLEM
Migren hastalarının sıcaklarla imtihanında geçici ve kalıcı önemlere birlikte göz atalım. Geçici önemler, tetikleyici faktörler arasında sıcaklıktaki değişiklikten direkt etkilenenler için. Bu tip hastalar;
Dışarıda mutlaka geniş siperlikli şapka kullanmalılar.
Güneş ışınlarını yansıtan açık renk kıyafet giymeyi tercih etmeliler.
Bol bol su tüketmeliler. Günde en az 2.5 litre su içmeliler.
Klimalı ortamlardan uzak durmalılar.
MİGRENE KALICI TEDAVİ
Hem sıcak, hem diğer faktörlerin tetiklediği kronik, dirençli migren hastaları için kalıcı önlem ise son yıllara damgasını vuran cerrahi tedavi yöntemidir. Endoskopik migren ameliyatı dediğimiz bu cerrahi tedavi ile ameliyata uygun migren hastaları, bu hastalıktan kalıcı olarak kurtulabilmektedir. Bu tesadüfi buluş, migren tedavisinde adeta çığır açmıştır. Şöyle düşünün, yıllarca alınan ilaçların ve diğer tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı bu hastalığı çekenler, ortalama bir aylık bir iyileşme sürecinde migrenden tamamen kurtulabiliyorlar. Ülkemizde endoskopik migren ameliyatı ile migrene veda eden birçok hastamız, migreni tetikleyen faktörlere ve ilaçlara da hoşça kal dedi.
Ömür boyu süren bu hastalığı tamamen ve kalıcı olarak tedavi eden migren ameliyatı, 1 ila 4 saat arasında tamamlanıyor. Başın hangi bölgesinde ağrı varsa o bölgeye, saçlı deri ile kafatası kemiği arasına operasyon düzenleniyor. Yara izi saçlı deri altına ya da üst göz kapağı kıvrımına gizlenerek yaptığımız endoskopik migren ameliyatında başarı oranı yüzde 90’a ulaşmış durumda. Ameliyat yarası ortalama 1 haftada iyileşirken, migren ağrı atakları yaklaşık 30 günde kalıcı olarak yok oluyor. Riskin minimal seviyeye çekildiği bu ameliyatı olan birçok hastamız migren ağrılarından tamamen kurtulurken, bazı hastalarımızın ağrıları sıradan bir insanın baş ağrısı seviyesine çekiliyor.
Sağlıkla kalın.
Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN