Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Migren Tedavisinde Sık Sorulan Sorular

Migren Tedavisinde Sık Sorulan Sorular
 

Migren Tedavisi Değerlendirmesi


Migren Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Migren çok yaygın bir hastalıktır. Birçok hasta bu konuyu bildiğini düşünse de bazı konular hep sorular ve bazıları da yanlış bilinir.

Migrende etkili ilaçlar nelerdir?

Migreni tedavi edecek bir ilaç bulunamamıştır. Atak sıklığını azaltacak ve atağı durduracak ilaçlar vardır.

Kahve ve çikolata migrende zararlı mıdır?

Kahve çok nadir hastada atak başlatır. Çoğunlukla olumlu etkisi vardır. Çikolata ise çoğunlukla migren yapmaz. Çikolata sonrası başı ağrıyanların çoğunluğunda ise çikolata yemeden önce atak başlamıştır.

Migrenden tamamen kurtulmak mümkün mü?

Migrenden tamamen olmasa da migrenli olduğunu unutacak kadar baş ağrısı hayatınızdan çıkabilir. Bu duruma nedene yönelik yaklaşımla  (Gökmen Yaklaşımı) ulaşmak mümkündür. Kişiye özel olan migrenin nedenleri bulunup tedavi edilirse (nöral terapi ve/veya diş-çene kompleksine yönelik tedavilerle) migren hayatınızdan çıkabilir.

Yoga ve plates migrende etkili midir? 

Migreni ortadan kaldırmasa da olumlu etkileri vardır. Hastanın olanakları varsa önerilir.

Stres migren yapar mı?

Stresle migren arasında ilişki vardır. Ancak migrenin nedeni değildir. Stres var olan migreni tetikler. Migrenin nedeni tamamen bio-elektrikseldir. Migrenin nedeni çözülürse stresin devam etmesine rağmen migren atakları olmaz. Stresli birçok insanda migren olmadığını düşünürsek, migrenin nedeninin stres olmadığı sonucuna varabiliriz.

Migren tedavi edilmezse beyine zarar verir mi?

Migrenin beyinle ilişkisi yoktur. Pek çok hastada beyin görüntülemesi normal çıkmaktadır. Migren otonom sinir sistemi disfonksiyonudur (çalışma aksaması). Otonom sinir sistemi bedene aittir. Migren de doğrudan bedendeki problemlerden kaynaklanır.

Migren ağrısı nasıl olur?

Migren ağrısı vücutta otonom sinir sisteminde var olan bozucu alanlar (bio-elektriksel olumsuz uyarım alanları) temelinde tetikleyici faktörlerin de katkısıyla zaman zaman otonom sinir sistemi çalışması aksar (disfonksiyon). Bu durumda özellikle damar ve barsak kontrolü de bozulur. Böylece tipik migren bulguları baş ağrısı, başta ödem, sıkışma hissi, bulantı ve kusma gerçekleşir.

Migren ağrısı nasıl geçer?

Migren ağrısı başlamış ve atak ilerlemiş ise kendini tamamlayıncaya kadar etkili olabilecek tedavi azdır. Başlangıçta bazı ağrı kesiciler ve damar büzücü özellikteki migren ilaçları etkili olabilir. Ayrıca her migrenlinin bildiği sessiz, ışıksız ortam gibi düzenlemelerin, soğuk ve başı sıkıştıran uygulamaların, masajın faydaları olabilir.

Uyumakla migren geçer mi?

Migren atakları genellikle uykuyla son bulur. Çoğunlukla atağın başlangıcında hasta istese de uyuyamaz. Atağın son evresinde baş ağrısı şiddeti düşer ve hasta uyuyabilir hale gelir. Nadiren atak başlangıcında hasta uyuyabilecek ortamı yaratırsa atağı şiddetlenmeden atlatabilir.

Migrende botoks tedavisi işe yarar mı?

Migrenli hastaların %20 kadar bölümünde atakları bir süre durdurabilir. Aylar içinde tekrarlanmalıdır. Başlangıçtan itibaren etkili olmadığı gibi 2-3 tekrar sonrasında da başlangıçtaki etkinlik sağlanamayabilir.

Migren ameliyatı etkili bir tedavi midir?

Migren ameliyatı botoksun etkili olduğu migren hastalarına uygulanabilir. O nedenle etki alanı sınırlıdır. Genel anestezi altında yapılan ciddi bir ameliyattır. Migren hastaların düşündüğü gibi ameliyat olup kurtulunacak bir hastalık değildir.

Migren aşısı nedir? Etkili midir?

Halen çalışmaları devam etmektedir. Migren bio-elektriksel bir hastalık olduğu için ümit verici bir sonuç beklenmemelidir.

Migrenin tedavisi var mıdır?

Migren bilinenin aksine tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlaç tedavisi ile migrenimizi tedavi etmeye çalışırsak migrenle yaşamayı öğrenmemiz gerekir ancak nedeni bulup çözersek uzun vadeli ağrılardan kurtulabiliriz. 

Migrenin ilaçsız tedavisi hakkında http://www.emelgokmen.com/migrene-cozum-var/ kitabına bakabilirsiniz. 

Migren hakkında aklınıza gelen soruların çoğunluğunun cevabını http://www.emelgokmen.com/ sitesinde bulabilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..