Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '12

 
Kategori
Turizm
 

Milli Eğitim Bakanlığına

OTELCİLİK VE  TURİZM MESLEK LİSELERİNDE GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ ÇALIŞMA!!!

Turizm okullarının kuruluş sebebi yetişmiş elaman ihtiyacını karşılamak için açılmış okullardır.

Uzun yıllardan beri turizmde çalışan biri olarak bu konuda rahatsızlığımı dile getirmek isterim.

 İlk önce doğru olanı tarif edelim de yanlış uygulanan durumda ortaya çıksın.

DOĞRU OLAN UYGULAMA!

1980 yıllarda otelcilik ve turizm eğitim merkezi vardı (OTEM)  ben oradan mezunum  8 Aylık eğitim  verilirdi. Bunun dört ayını otelde staj yapardık dört ayını da okulda  ders görürdük kurs bittikten sonra staj yaptığımız otel stajyerlerin iyilerini seçer   kendisi işe alır geri kalanını diğer oteller işe alırdı. Bugün bizim zamanımızda  (OTEM ) mezunu olanların çoğu Mutfak şefi. F.b müdürü. Servis  Müdürü. Operasyon Müdürü Genel Müdür  oldular. Sonuç olarak o zaman yetişen öğrenciler  turizmim içinde kaldılar. Oteller için yetişmiş elaman ihtiyacı  karşılanmış oldu 1988 yılına kadar .

Not: 1980 yıllarında  okulla   otel arasında yapılan  sözleşmede staj yapan öğrencilerden   işe alma zorunluluğu vardı.  Otel stajyer beğenmese alma zorunluluğu yoktu ama yardımcı elaman alacaksa stajı  bitmiş öğrenci alma zorunluluğu vardı yoksa dışarıdan yardımcı elaman alamazdı.

Turizm 1988 yılından itibaren hızlı bir şekilde gelişti ve bu artışın karşısında  yetişmiş elaman ihtiyacı da o orantıda arttı. Bunun yanında yabancı yatırımcılar  otellerini açarken  yönetim kadrosunun belli bir kısmını yurt dışından getirdi.    Bizlerde onların yanında  yetiştik yabancı Mutfak şefleri. F&b  Müdürleri Genel Müdürler on seneye yakın böyle devam etti daha sonra yurt dışında çalışmış ve  kendini yetiştiren Türk olan yönetim kadroları otellerin yönetimini devralmaya  başladılar. On seneye yakın geçiş dönemi oldu. Türk yöneticiler yabancı yöneticiler gibi profesyonel yönetemediler . İşlerine gelen kısmı alıp onu uygulamaya  başlayınca iyi doğum yapan Türk turizmi iyi  üremedi bunun  bedelinde 25  milyon  € oluk  otelleri  20 €  satmaya başladık ucuz  turizm cenneti olduk hep kazanan gelen misafir oldu bizde 10 sentin peşine düştük  neyse biz  turizm okulları konusuna  gelelim.

BUGÜNKÜ  UYGULAMA:

Otelcilik ve  turizm meslek liseleri açan otel işletmeleri: Gurup otellerin bazıları    kendi  otelcilik ve turizm meslek liselerini açtılar milli eğitim bakanlığına bağlı olarak.

Amaç kendi işletmeleri için yetişmiş elaman ihtiyacını karşılamak için okullarından yetişen öğrenciler kendi otellerinde  staj  yaparak eğitimlerini tamamladılar     eğitimi biten öğrenciler kendi otellerinde görev almaya başladılar kendi okullarında yetişen gençlere gelecekte otel yönetimini devredecek şekilde sistem kurulmuş oldu.

Turizm için yetişen gençler turizm içine dahil olacak çok güzel bir şey olması gereken bu.

Milli eğitim bakanlığına bağlı Otelcilik  ve turizm meslek liselerinde yapılan bir yanlış uygulama söz konusu.

Otelcilik ve turizm meslek liselerinde okuyan genç kardeşlerimiz okul yönetimi tarafından seçilen otellere staj amaçlı öğrenci gönderiliyor bunu gönderirken  işletme ile okul arasında bir sözleşme söz konusu bu sözleşmeye göre  öğrenciler staj görevlerini yerine getiriyor buraya kadar çok  iyi  hem işletme  hem de okul yönetimi öğrencinin güvenliği ve rahat bir staj yapması için bu sözleşme  şart.

Yanlış uygulama:

a) Otellerde staj yapan öğrencilerin 4 yıllık okulları bitince oteller bu öğrencilerin  çok az miktarını işe  alıyor.

b):Neden çünkü okullarda 1, ve 3 sınıfa kadar olan öğrenciyi stajyeri standartlarına göre alıyor böylece kısır bir döngü oluşuyor.  

c): Öğrenci 4 yıl okuyor tam işe başlayacak işletme onun yerine yeni stajyer alıyor  mezun olanı yeni giren stajyer engelliyor.   

d): Bu durum böylece dönüp duruyor turizmde yardımcı elaman ihtiyacı olarak  yetişen çocuklar böylece her yıl  okuyanın % 10  o kadar öğrenci  turizme  dahil olabiliyor. Geri kalan %90 öğrenci de farklı işlere yönleniyor .

e):  Yani  işin özü  Milli eğitim bakanlığı bu  uygulamaya bir dur demesi gerekir   yoksa  GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ ÇALIŞMA!  Olarak devam etmektedir.

UYGULANMASI  GEREKEN: Milli eğitim bakanlığı otelcilik ve turizm meslek liselerin de okuyan genç kardeşlerimiz için okul ve işletmeler arasında yapılan  sözleşmeye stajyer isteyen işletmelere aşağıdaki şartları konması gerekir .   

1: Her yıl aynı öğrencileri gönderme zorunluluğu olması gerekir

2: 4 yıl aynı işletmede staj yapan öğrenci okulu bitince o işletmede tam yardımcı elaman durumuna gelir.

3: İşletmelere okul bitiminde elinde bulunan stajyer sayısının staj bitiminde % 10  nu  işe alma zorunluluğu getirerek.

4: Bunu okul ile işletme arasında yapılan anlaşmaya konması gerekir 

5 yıl gibi kısa bir sürede turizmde kalifiye elaman sayısı artar turizm için yetişen  öğrenci de turizme dahil olmuş olur    

Her yıl yapılmakta olan uluslararası altın kep aşçı yarışmasında 1500 yakın  otelcilik okulları ve üniversiteden öğrenci kardeşlerimiz yarışmakta ortaya çok güzel bir çalışma çıkmaktadır bunun yanında bu okullardan mezun olan kardeşlerimiz bu  GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ ÇALIŞMA SİSTEMİNDE GERİ DÖNMEMEKTEDİRLER!

Bir insanın ülkesine ve mesleğine katkıda bulunması gerekir bunun yaş  ve   bulunmuş olduğu görevle alakası yoktur    

EN İYİ YÖNETİCİ AŞAĞIDAN YUKARIYI GÖREN MİDİR YOKSA YUKARIDAN AŞAĞIYI GÖREN MİDİR  Nerden bakmak lazım!

 

Saygılarımla

Ramazan KIR

Executive Chef

 

 

 
Toplam blog
: 18
: 1523
Kayıt tarihi
: 25.05.11
 
 

Ramazan Kır; ( Cici oğlu Etem’in) 4. çocuğu olarak 1964 yılında Emirdağ'a bağlı Davulga'da Kasaba..