- Kategori
- Ruh Sağlığı
Mindfulness Nedir ?
Yaşamlarımızı otomatik pilota almış gibi bilinçsiz bir şekilde yaşıyoruz. Yavaşlamak ve ana odaklanmak o kadar zor ki; durmadan geçmişi ve geleceği düşünerek şu anla bağımızı koparıyoruz. Bu bilinçsizlik hali modern dünyamızda çok yaygın.Bizi kendimizden kopararak farkındasızlıkla kuşatıyor.
Arkadaşlarımızla konuşurken karşımızdakini dinleyemiyor, araba kullanırken zihnimiz düşüncelerle dolu olduğu için gideceğimiz yolu kaçırıyor,iş yerinde çalışırken dikkatimizi odaklayamadığımız için düşüncelerimizin içinde kaybolup gidiyoruz.
Mindfulness nedir?
‘’Şu anda” gerçekleşmekte olan deneyime dikkat ederek, bu dikkatin niteliğini fark edip, fark edilenleri yargılamadan kabul etmektir mindfulness.
Dikkatimizi, anda gerçekleşenlerle ilgili bir yargıya kapılmadan tarafsız ve nazikçe yönetme becerisidir.
1979’da Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn tarafından ABD Massachusetts Üniversitesi’nde geliştirilmiş olan Mindfulness yöntemi, kişiye otomatik tepkilerinin farkına varması ve bunları bırakması için yollar sunar. En yeni farkındalık ve şefkat temelli ekoldür. Yani kişinin hata yaptığı durumlarda ya da zor durumlar karşısında kendisine karşı şefkat ve nezaket dolu olmasını temel alır.
Mindfulness yaparken amacımız düşünceleri durdurmaya çalışmak değil, onları sakince izlemektir. Yani mindfulness, 'hiçbir şey düşünmeme' demek değildir.
Nasıl Farkında Olunur ?
Mindfulness, doğuştan sahip olduğumuz ancak zamanla sürekli düşünen zihnimizin zayıflamış bir yeteneğidir. Bu yeteneği pratiklerle yeniden güçlendirebiliriz. Böylece hayattaki amacımızı ve bizi dönüştürecek davranışları fark etme şansı yakalar, stresli anları daha iyi yönetir hale gelebiliriz.
Her beceri gibi belirli bir çaba, zaman ve sabır gerektirir.
Hayatımızın akışında mindful tutumları içselleştirerek deneyimlemek önemlidir. Mindful tutum içinde olduğumuzda, geçmişin pişmanlığı ve geleceğin belirsizliği yoktur. Sadece şu anı nasıl yaşayacağımızı keşfederiz. Şu ana odaklanmak, neler olduğunun farkına varmak bize kendimizi iyi hissettirir.
Örnek Bir Uygulama : Mindful Temel Duyumlar Uygulaması
Dikkatinizi duyularınıza yönlendirin. Durup kendinize aşağıdaki soruları sorun ve her seferinde farklı cevaplar vermeye çalışın:
Gördüğünüz 4 şeyin farkına varın. Çevrenize bakın ve 4 farklı nesnenin ismini söyleyin.
Duyduğunuz 4 şeyin farkına varın. Gözlerinizi kapatın ve 4 farklı ses dinleyin.
Dokunduğunuz 4 şeyin farkına varın. Çevrenizdeki objelerin dokularına, sıcaklıklarına, kütlelerine ve ağırlıklarına dikkat edin, 4 farklı nesneye dokunun ve ismini söyleyin.
Kokladığınız 4 şeyin farkına varın. Bir bahçeye veya mutfağa bakın, kokuları ve aromaları fark edin, nesneleri isimlendirin, tadın ve koklayın.
Şu andaki ruh haliniz, dikkatinizi odaklama süreciniz, enerjiniz, hissettiğiniz duygular, duyumlarınızda meydana gelen değişikliklerden haberdar olun.
Günlük Hayatımızdaki Mindful Pratikler
Günlük hayatımız içinde de farklı mindfulness pratikleri yapabiliriz. Yürürken mindful adım atın, ayaklarınızın yerle temasını, bedeninizin ağırlığının değişimini, dengenizin farkında olun. Mindful olarak bedeninizi, duygularınızı fark edin. Çevrenizde neler oluyor, sesler, insanların davranışları neler fark edin.
Bu pratikleri her gün uygulamak, bu kavramı hayatımıza katabilmemiz için önemlidir.
Mindfulness uygulamalarının hayatımıza getireceği faydalar nelerdir ?
- Dikkat ve odaklanma
- Anda kalabilme
- Bedensel farkındalık
- Sabırlı olma
- Yaratıcılığın artması
- Olayları olduğu gibi kabul edebilme
- Zor duygularla baş edebilme
- Kendimizle ve çevremizle daha barışık olma
- Şefkat hissinde artış
- Etkin dinleme ve iletişimi güçlendirme
- Bağışıklık sistemini güçlendirme
- Kaygı, stresle baş etme edebilme
- Beyin yapısını kalıcı olarak değiştirme
Mindfulness Nerelerde Kullanılır ?
Okullarda, iş yerlerinde, sağlık sektöründe, orduda, hapishanelerde, kısacası insanın bulunduğu her alanda kullanılır.
Hilal USTA
Uzman Psikolog
hilalusta@gmail.com
www.hilalusta.com