Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '10

 
Kategori
Güncel
 

Minik eller, ağaçlara zarar veren böceklere dur dedi.

Minik eller, ağaçlara zarar veren böceklere dur dedi.
 

Minik çevreciler,Ormanları korumakta karalılar.


Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ; Dumansız Yangın da dediğimiz Ormana zarar veren böceklerle mücadele çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda hem öğrencilerimizi bilinçlendirmek hem de çalışmaları yerinde izletmek amacı ile öğrencilerimiz ile birlikte Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe Orman İşletme Şefliği Sınırları içerisinde bulunan Pelitkoyağın’da çam ağaçlarının yapraklarına bıraktığı çamkese böceğinin yumurta koçanlarını topladılar.

Öğrenciler geleceğimiz olan ormanlarımıza bir nebze de olsa katkıda bulunmanın heyecanı ve mutluluğu içerisinde bu duyguyu kendilerine yaşatan Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara’ya teşekkürlerini sundular, Öğrencilerin bu heyecanları ormanlara karşı göstermiş oldukları duyarlılık ve ilgi Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara’yı da çok mutlu etti ve minik öğrencilere tshirt ve şapkalardan oluşan hediyeler verdi.

Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara konuya ilişkin yaptığı açıklamasında: Bölge Müdürlüğümüz böcekle mücadelede biyolojik, mekanik, biyoteknik ve yarı kimyasal ilaçlarla mücadele etmektedir. Biz konum olarak Akdeniz iklim kuşağında bulunmaktayız ve ormanlarımızın %55 lik kısmını kızılçam ormanları oluşturmaktadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak kızılçam ormanlarının en büyük tehlikelerinden birisi dumansız yangın dediğimiz böcek ve hastalıklardır. Kızılçama en fazla zarar verenlerden bir tanesi de çamkese böceğidir.

Çamkese böceği ağaçlarımızın yapraklarını yiyerek onların büyüme enerjisini azaltmakta böylelikle diğer kabuk böcekleri gibi zararlılara ortam hazırlamakta ileriki süreçte de ağaçlarımızı kurutmaktadır. Tabi ki yılın değişik dönemlerinde çamkese böceğinin zararının en aza indirmek doğanın dengesini bozmadan mücadele yapabilmek için en etkili yöntemlerinden olan mekanik, biyolojik ve yarı biyolojik mücadeleye ağırlık vermekteyiz.

Çamkese böceği kelebekleri sonbaharda topraktan çıkarak yumurtalarını bırakmaktadırlar, bu kelebekler ortalama 150–200 adet yumurta bırakabilmekte yumurtadan çıkan tırtırların tamamı da ağaçlara zarar vermeye başlamaktadır. Biz de bu aşamada yumurta koçanlarını tırtıllar yumurtadan çıkmadan ormanlardan uzaklaştırıp imha ederek bu böceklerin ormanlarımıza daha çok zarar vermelerini de önlemiş oluyoruz, bu hem ekonomik olmakta hem de sağlık anlamında bir sıkıntı oluşturmamaktadır.

Çamkese böcekleri ergin hale geldiklerinde insanlarda hem alerji hem kaşıntı yapmakta böyle yapmakla bunun da önlemini almış olmaktayız. Bu anlamda geçtiğimiz yıl 6 milyon adet yumurta koçanı topladık.

Bölge müdürlüğümüzde her yıl düzenli olarak orman ağaçlarımıza zarar veren böceklerle yaptığımız mücadeleler sonuçlarını vermeye başladı bu nedenle bu yıl çamkese böceğinin yumurta koçanları geçen yıl topladığımız miktarın çok altında yaklaşık olarak 1 milyon adet olarak tahmin etmekteyiz ki bu da 150–200 milyon tırtılın doğadan uzaklaşması anlamına geliyor dedi.
 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..