Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '07

 
Kategori
Mizah
 

Mizahın babası Kemal Sunal

Mizahın babası Kemal Sunal
 

Cem Yılmazların, Yılmaz Erdoğanların, Şafak Sezerlerin... Yanından Bile Geçemeyeceği Adam..!


Mizah nedir hayatın acı ve hüzünlü yanlarını güldürücü bir şekilde anlatan, insanları güldürürken düşündüren ...  Ancak Tiyatro ile hayat bulabilen bir tanımdır. İşte bunu Kemal Sunal başarmıştır.

KEMAL SUNAL’IN HAYATI

Gerçek Adı: Ali Kemal Sunal
Doğum Yeri: Küçükpazar, İstanbul
Doğum Tarihi: 11.11.1944

Boy : 1.88 m

Takma Adı : Şaban, İnek Şaban, Davaro

Onu ünlü yapan ne?

Hababam Sınıfı (1975) filmindeki İnek Şaban karakteri ile ünlendi.

Birliktelikleri:
Eşi Gül Sunal (1965 - 2000)

Ailesi:
Oğlu: Ali Sunal, Oyuncu, Tiyatrocu
Kızı: Ezo Sunal

Ödüllerinden Bazıları:
1977: 14. Antalya Film Şenliği, En iyi erkek oyuncu, Kapıcılar Kralı( Komedyen dalında ödül alan ilk oyuncu oldu)

1998: 35. Antalya Film Şenliği, Yaşam Boyu Onur Ödülü, Kapıcılar Kralı

1989: 2. Ankara Film Şenliği, En iyi erkek oyuncu, Düttürü Dünya

Eğitim:
- Vefa Lisesi, İstanbul
- Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü, 12 Eylül öncesi bırakmıştı, 1995'te mezun oldu. Yine aynı bölümde Yüksek Lisans yaptı.

1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği bir filmle sinemaya transfer oldu ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı.

1977 yılında, Antalya Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.

Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı.

1974 yılında evlendi.

Ali ve Ezo adlarında, biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu.

    Eğitim:

- Vefa Lisesi, İstanbul

- Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü, 12 Eylül öncesi bırakmıştı, 1995'te mezun oldu. Yine aynı bölümde, konu olarak kendi filmlerini seçti ve Türkiye Radyo ve Sinema Televizyonunda KEMAL SUNAL adlı tezi ile Yüksek Lisans yaptı.

Kemal sunalın hayatı Aslen Malatya'nın Doğanyol ilçesindendir. Vefa Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosunda çalışmaya başladı! 1973 yılında Ertem Eğilmezin yönettiği bir filmle sinemaya transfer oldu ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı. Bu filmlerden kazandığı paralarla Annesine ev aldı…

1977 yılında, Antalya Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı.1974 yılında evlendi. Ali ve Ezo adlarında, biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu.1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayınlanmaya başladı; ama kendisi bu gösterimlerden hiç para kazanmadı. Propaganda adlı filmiyle oyunculuğuna çok yönlü bir yol çizdi. Balalayka filmi çekimleri için, Hayatında ilk defa, Rusya’ya gitmek üzere bindiği Trabzon uçağında, daha uçak yerde iken geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

   Tv de izlediğim, ölümünden önceki son söyleyişinde demişti ki. Benim filmlerin 50 sene hatta 100 yüzsene sonra bile gişe rekorları kıracaktır demişti. Bakıyorum gerçekten öyle ve öyle de olacak. Bu milleti güldürmenin sırlarını keşfetmiş büyük bir oyuncu.

   Hangimiz filmlerini seyrederken uyanıklığında, öfkesinde, küfürlerinde, güldürüşünde, gülüşünde kendimizi bulmadık ki!  Aslında Kemal Sunal bana göre Orta oyunundaki Karagöz tiplemesi Cahil görünen ve bir o kadar saf ama bir o kadar da kurnaz. Çünkü filmlerine baktığımız zaman, hep o haklı ve akıllı çıkıyor. Filmlerinde halkı yansıtırken, hem halkı, hem de onları yöneten çarkın düzenini oyunculuğuyla eleştiriyor. Anlatmak istedikleriyle, bir nevi siz bu halkı kandıramazsınız imajı veriyor. Kimleri kastettiğimi anlamışsınızdır.

   Filmlerin de ki senaryolar bugünkü Türkiye’yi anlatıyor. Hele ki Aziz Nesinin kaleme aldığı eseri Zübük adlı filmde canlandırdığı, siyasetçi rolü bugünü çok güzel özetliyor, bugünü görmek için Zübük filmini bir kez daha seyretmenizi öneririm. Güldürürken düşündüren bir halk kahramanı O...  Onun gibi bir aktör daha gelmez. Gelse de Kemal Sunal’da ki havayı bulamazsınız. Diyeceğim o ki! Neler yazdı bilenler, Hep ağladı gülenler. Allah rahmet eylesin…

Onu unutmamız mümkün değil!

 

 
Toplam blog
: 67
: 4037
Kayıt tarihi
: 24.04.07
 
 

17 Şubat 1986'da: Soğuk karlı bir Şubat gecesi Koca Karı olan ebenin ellerine ''bilim otoritelerinc..