- Kategori
- Kitap
Moha Souag : İblis
Kitap kapağı
“Dudaklarının arasında çok içten, çok çoşkulu ve özellikle açık seçik bir dua mırıldandı:
-Ah! Bütün cinler emrinde olsaydı, ruhumu koyu karanlıkların sultanı İblis’e verirdim.
Dileği hemen kabul edildi.” (1)
Dünyaya hükmetmek için böylesine olağan dışı bir güce sahip olabilseniz, bu gücü nasıl kullanmayı tercih ederdiniz?
İblis, bu gücü ancak bazı şartları yerine getirirseniz size verecektir. Yıkım ve savaş; tek hedefiniz bunlar olacak, kötülüğün tüm yollarını herkese göstereceksiniz.
Moha Souag’un İblis kitabı, günümüz dünyasının politik ve ekonomik yapısını biz okuyucuların perspektifine sunuyor.
Bir tarafta aşırı güçlenmiş, teknolojik olarak gelişmiş, dünya kaynaklarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaktan çekinmeyen, sömüren ve bunun için İblis’i bile imrendirecek her türlü yıkımı ve savaşı çıkarabilecek süper güçlü devletler, diğer tarafta gelişmekte olan veya yarı gelişmiş 3. dünya ülkeleri!
Itoub, gelişmekte olan bir ülkenin oldukça sade bir vatandaşıdır ve transistörlü radyosundan savaş haberlerini dinlemektedir. Ülkelerin, süper devletlere karşı sürekli yenik düşmelerine, ezilmelerine, başa çıkamamazlıklarına ve az gelişmişlik durumlarına tepki göstermektedir. Belki de başka bir seçenek göremediğinden olsa gerek, karanlıkların sultanı İblis’e sesini duyurmak ister. Ruhu karşılığında, İblis’ten onun bütün ordularının yönetimini kendi emrine vermesini diler. Dileği kabul olunan Itoub, İblis’in tüm ordularını yönetme yetkisini eline alır ve süper devletlere karşı düşündüğü tüm planlarını uygulamaya başlar.
Faslı yazar Moha Souag’ın İblis kitabı, Acı Çay’dan sonra okuduğum ikinci kitabıdır. Kitap, Acı Çay gibi son derece akıcı bir dille yazılmış; sade ama çarpıcı bir örgüsü var. Kitabın içindeki örneklemeler çok yerinde ve fantastik bir kurgunun cümleleriyle anlatım güçlendirilmiş. Bunun yanında gerçek dünyamızın çelişkilerini göstermekten de geri kalmıyor. Özellikle, “Başkan Dush Cold” karakterini mutlaka tanımalısınız.
Ülkü Öztürk‘ün (2) yalın çevirisi ile dilimize kazandırılan bu kitap, Kalkedon yayınlarından yayımlanmış, 79 sayfa ve tek seferde okunabiliyor.
-
1- Kitabın 8.sayfasından
2- Çevirmenin kitap ile ilgili yazısı: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=127039