- Kategori
- Etkinlikler / Festivaller
Muğla Kültür Şenlikleri başlıyor

Fotoğraf Sanatçısı Erdinç Özal'ın çekimi
Muğla Kültür Şenlikleri’nin başlangıcı çok görkemli ve coşkulu Muğla’nın özü olan programları ile tanıtılmaya başlanmış, Muğla pek çok önemli programa imza atmıştır.
Muğla’nın kekik kokulu dağlarını koklamak gerekir. Tarihini saklayan Muğla’yı tanıtan Asar’ını gezmek, incelemek gerekir.
Üzüm bağlarında dolanmak, pekmezini, pestelini tatmak gerekir. Bal akan üzümlerinden şıra suyunu içmek gerekir.
Pekmez yapılırken pekmez toprağı kullanılır.
Ve şu Muğla’nın meşhur tarhanası, içmeye doyulmaz tadı.
Muğla simgesel bacası ile anılır.
Hani şu yağmur yağdığında içeriye yağmur almayan, rüzgara korunaklı Muğla kiremit yapılı bacaları ile özeldir.
Muğla Şenliklerinin afişlerinde Muğla bacasının simgesini muhakkak görürsünüz.
Ve şu Muğla’nın evleri… Bir çok mimariye, ustaya, öğrenciye ve içinde yaşayan sahiplerine konu olmuş.
Evlerine tescil kararları alınmış, koruma çalışmaları yapılmış. Bugün ise eski evlerinin restorasyonu ile yenilenen Muğla…
Muğla Şenliklerinin bu yıl ki kapsamında Muğla Kültür Turizminin tartışılacağı, konuşulacağı “Muğla ve Kültür Turizmi” başlıklı panel de yer almaktadır.
Panele Muğla Valimiz Fatih Şahin, Metin Sözen Çekül Vakfı Başkanı. Türsab Yön. Kur. Başk. Başaran Ulusoy’un ve Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’ün katılacağı oturum yer almaktadır.
Elbette Turizmin içlere çekilmesi ve meşhur serin yaylası Karabağlar ile Kültür Turizminin geliştirilmesi konu olacaktır.
Programa baktığımda "Baca Yakmak Töreni" davul zurna eşliğinde yazmaktadır. Bacası ile ünlü Muğla’da program ilk sıralarda.
Muğla öyküleri ile birlikte türkülerini yakmış, zenginleştirmiş halk kültürünü. Pek çok yerel sanatçımızın Muğla türkülerinin topluma doğru aktarılması ile ilgili özenli çalışma ve anlatım içerisinde olduğunu biliyorum.
Gönül Teli Ünal Türköz son yazısında köşesinde halk ağzı, sözcükleri ve deyimleri ile türkülere dikkate çekmektedir.
Muğla Şenlikleri deyince Oktay Ekinci, Ünal Türkeş’i, Erman Şahin’i, İlhan Selçuk’u, Muğla’nın şiirsel tadını sunan Şadan Gökovalı hocamı hemen anmak gerektiğine inanmaktayım.
Muğla’nın tüm kültürel değerlerini koruyan Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ü kutlamak gerekir diye düşünmekteyim. Başarılı çalışmalarını bir keyif alarak yürütmektedir.
Muğla deyince ne sanatçısını, ne şairini unutmak gerekir.
Programı izlediğimde şiir dinletileri, kitap fuarı, çocuk etkinlikleri, karikatür sergileri, tiyatro, satranç, at yarışları, yayla etkinlikleri, belgesel gösterimleri, Musander’in katkı koyacağı resim sergileri, ebru sanatı, tarımsal içerikli panellerin yer aldığını görmekteyim. Hatta bu panelde yerel tohumların insan sağlığı üzerindeki değeri konuşulacaktır.
Muğla Kültür Şenlikleri 28 Eylül 2012 Cuma günü başlayacak ve 30 Eylül 2012 Pazar günü sona erecektir.
Şenlik dolu bir hafta geçirmeniz dileklerimle. Program http://www.mugla.bel.tr sitesinden izlenebilir.