Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '19

 
Kategori
Güncel
 

Muhacirler Dosyası:

4 milyon Suriyeli ne olacak?

Sevgili OKUYUCULARIM, 2011’de Suriye iç savaşından kaçan Suriyeli insanlara misafir statüsünde Türkiye Devleti kapılarını açmış, kucak açmış ve onlara kalacakları, yaşayacakları ve geçinecekleri ortamı sağlamıştı. Devletimiz sırtına binen bu milyarlarca liralık yükü de hiçbir zaman sorun ederek, yakınmadı.

Devletimiz bu yaz mültecilere özellikle de Suriyeli mültecilere kayıtlarını yaptıkları şehirde yaşama zorunluluğu getirdi. Zaten bu zorunluluk işin en başında da vardı yeniden hatırlatarak Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul başta olmak üzere uygulamaya koydu. Böylece Suriyeliler tartışması yeniden ülke gündemine geldi, oturdu. Sayıları 4 milyonu bulan Suriyeli mültecilere bir de sayıları 350-400 bini bulan Afganlıları yine sayıları yüzbinlerle ifade edilen Afrika’dan kaçıp Türkiye’de yaşayan mültecileri ya da misafirleri eklersek, Türkiye’nin büyük bir göçmen sorunu olduğu tartışması başladı. Bu durumda Suriyelilerle ilgili bir politika değişikliğine ya da düzenlemeye gidilmesi beklenen bir şeydi.

Sonuçta Suriyelilerin birkaç ay öncesine kadar bulundukları illere geri gönderilmesi ya da sınır dışı edilmesi gibi bir durum ortaya çıktı. Ancak bugün de Suriye de olaylar yoğun bir şekilde devam ediyor.. Türkiye’nin kontrolündeki Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesinde ve dışındaki yerler ve çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlip’in merkezinde ve kırsalında her gün insanların başına bombalar yağıyor, savaş ve çatışmalar devam ediyor, şehitler veriliyor.. Bu bağlamda Türkiye’nin 4 milyon Suriyeliyi ülkemiz insanlarının önemli bir bölümünün de istemesine rağmen geri göndermesi mümkün görünmüyor. Devletinde zaten böyle bir politikası yok. Ancak Türkiye’nin Suriye sınırı tam bir güvenli bölge haline geldiği zaman 4 milyon Suriyelinin tamamının gönderilmesi gerçekleşir.

Ülkemizdeki Suriyelilerin büyük bölümü kadınlardan ve çocuklardan oluşuyor. Baktığımız zaman onlarda ülkelerine dönmek istiyor ancak ülkelerinde bir evleri, bir işleri ve düzenleri yok. Bu da büyük bir sorun olarak ortada duruyor ve bu insanlar ülkemizde yaşadıkları sürece büyükleri, çocukları ve akrabalarına bakmakla yükümlüler dolayısıyla bu noktadan sonra ülkelerine dönmeleri şu an için mümkün gözükmüyor. Suriyelilerin durumu aslında çok karmaşık bir görüntü çiziyor ve tam bir insani dram! çünkü sadece Türkiye’yi değil Avrupa’yı ve tüm insanlığı etkiliyor.. Ayrıca bugünkü durumda onlar gidecek yeri, yaşayacak yeri olmayan insanlar. Sonuç olarak, başta devletimizin bu insanların ülkemizde yaşayacaklarsa nasıl yaşayacakları ile ilgili doğru yol haritasını çizerek, doğru kararlar alması acil ve kaçınılmazdır.

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..