Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Muhalif olmak

Annemizin ve babamızın bile bizden el çektiği, muhalif olduğumuz için bize kızdığı bir dönem… Görüşlerimize değil, onları açık etmemize kızgındırlar. Muhalifsen önce ayrıştırılırsın, baş edemezlerse sana iftira ederler, görüşlerin çarpıtılır, marjinalleştirilir. Ya susarsın ya da umutsuzca kendini anlatmaya çalışırsın. Çünkü çoğunluktan değilsindir. Sadece görüş olarak değil; dış görünüş, mezhep, din, milliyet, cinsiyet vs.’den dolayı da farklıysan, mecburen muhalif olacaksın. Hakkını arayacaksın. Çoğunluğa kimliğin ve düşüncelerinle entegre olmana imkan yoktur. Bir zamanlar düşünceleri ve görünüşleri sebebiyle dışlanan muhalifler, iktidar olunca aynı sebepten seni dışlarlar. Ama bu sefer alenen değil daha sinsice… Bazen de seni senin aklına yatacak kelimelerle kazanmaya çalışırlar. Seninle aynı istektedirler güya ama terminolojileri farklıdır. Seni işini dürüstçe yapmaktan alıkoymak isterler. Çünkü dürüstlük, uygulaması zor ve bedeli ağır bir kavramdır. Ya onların suyuna gideceksindir, ya da mahvolacaksın, biteceksindir. 

Ama muhaliflik öyle bir şeydir ki, nerdeyse doğuştan gelir. Sonradan muhalif olmaz ya da olmaktan vazgeçmezsin. Muhalif olmak, muktedir olmaktan daha iyidir. Çünkü sınırlı imkanla senin bir şeyleri daha iyi yapabileceğine ikna etmeye çalışırsın. Kuvvetliye karşı zayıfsındır. Ama zayıf çoğu zaman haklıdır. Ezber bozansındır, farklısındır. Önünde birçok engel ve bedel vardır. Hapsedilirsin, sürgün edilirsin, meslekten men edilirsin. Belki hakkını sadece tarih teslim eder. Ölene kadar huzur görmezsin. Tarafsız bile olamazsın, çünkü karşı taraf senin nerden olduğunu kendince tahmin eder, yaftalanırsın. 

Muhalifsen, seninle aynı görüşte olanlar bile, seni susturur, azarlar ve sansürler. “Birileri kızar” diye korkar. Şikayet etmek istediğinde, arkana bir bakarsın ki, seninle geleceğini düşündüklerin ortadan kaybolmuş. Yanız kalmışsın. Cesur değil cüretkar, dobra değil patavatsız, muhalif değil, çatlak ses olmuşsun. Her zaman bir kurban olacaktır. Öne sürülen, kışkırtılan, sonra kendisinden kaçılan ve gözden düşen kişi… Öğrenciysen öğretmenine, çalışansan patronuna, muhalefetsen iktidara karşı yanlışsındır. Senden daha çok şikayet edenler, kader gününde ortalıkta yokturlar. Bu yüzden Osman Bölükbaşı’nın dediği gibi “harmanınız büyük ama taneniz nasıl çıkacak bakalım?” 

 
Toplam blog
: 111
: 670
Kayıt tarihi
: 01.02.11
 
 

ODTÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği mezunuyum. İlgi alanlarım edebiyat, sinema, tiyatro, TV..