Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Ankara
 

Mühendislik ve Kamu sektörü

Mühendislik ve Kamu sektörü
 

Ülkemizde kamu yönetimi bürokratlar tarafından yürütülmektedir.

Bürokratlar teknik olmayan okul mezunu olup bunlar devletin “ idari, mülki, emniyet, içişleri, dış işleri, işletme, finans, teftiş, adli “ görevlerinde karar mekanizmalarında yer almaktadırlar.

Teknik okul mezunu olan memurlara mimar mühendis denilmekte olup bunlar devletin “ teknik hizmetlerinin yürütülmesinde ve az sayıda da teftiş görevlerinde “ yer almaktadırlar.

KAMUDA BAZI ÇALIŞMA ALANLARINI ELE ALDIĞIMIZDA:

1- İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: Merkez teşkilatı, Mülkiye müfettişleri ve illerde Valilikler, ilçelerde Kaymakamlar vasıtası ile Başbakan, Bakanlıklar adına görevlerini yürütürler. Görev alanları idari ve tekniktir.

Mülkiye müfettişleri idari ve teknik konularda teftiş görevlerini yerine getirirler. Valiler görevlerini vali yardımcıları ile birlikte yaparlar. Görevleri idari ve teknik alanları içine almasına rağmen; mülkiye ve hukuk mezunu olan valiler teknik görevlerde yerine getirmeye çalışırlar.

Valilerin teknik olan görevlerini mühendis olan bir vali yardımcısı ile yürütmesinde; yapılan işlerin sağlığı açısından yarar bulunmaktadır.

Mülkiye müfettişleri Siyasal Bilgiler Fakültesi veya hukuk mezunudurlar.

Görev alanlarında bulunan dairelerin teknik deneti minide yapmaktadırlar. Teknik olmayan birisinin teknik teftiş ve denetimi yapması yanlıştır. Birçok yanlışları meydana getirmektedir. Bu tür teknik denetimlerin mimar ve mühendislerce yapılabilmesi için bu kadrolara mimar ve mühendislerde atanmalıdır.

2- ADALET BAKANLIĞI: Adaletin temini için kurulan bu bakanlığın asli unsuru olan hakim ve savcılar hukuk nosyonuna sahip hukuk fakültesi mezunu bürokrattırlar. Bu görevlerini yerine getirirken dosyalardaki bir takım konuları bilirkişilere havale ederek bu raporlar doğrultusunda davaları karara bağlarlar. Dava konuları kişilik hakları, ceza, ticaret, iş, kadastro, gayrimenkul, inşaat, kamulaştırma, borçlar, devletlerarası hukuk konularında yer almaktadır.

Bura dada görüldüğü gibi dava konularının bir kısmı teknik bilgi ve nosyonu gerektirmektedir. Bunların sadece bilirkişi raporu ile sonuçlandırması sorunu çözmemektedir. Kaldı ki bilirkişilik konusu da bütün boyutları ile masaya yatırılıp yeniden düzenleme yapılması gerekmektedir.

Mahkemeler ve yüksek mahkemeler ihtisas mahkemeleri haline dönüştürülerek, davalar ihtisas mahkemelerine yönlendirilmeli ve teknik nosyonu gerektiren mahkemelerde çift hakim görev yaparak; bu hakimlerden bir tanesinin mimar veya mühendis olması sağlanmalıdır.

Böylece daha bilinçli ve hukuk + teknik gözle davalar incelenerek karar safhasına gelinebilir. Adaletin kusursuz olarak temini için bu gerekli ve şarttır.

İhtisas Mahkemelerine mimar ve mühendis kökenli hakimlerinde atanması davalara ve mahkemelere yeni bir bakış tarzı getirecektir.

3- TEFTİŞ – DENETLEME KURULLARI VE MÜFETTİŞLER: Bu kurullarda görev alan denetleyici ve müfettişler teknik ve idari konularda denetim yapmaktadırlar.

Teknik nosyona haiz olmayan müfettişlere teknik konularda denetim yetkisi verilmektedir. Bu yanlıştır.

Teknik olmayan birisine teknik denetim verilmemeli, bu görevler mimar veya mühendis olan denetim ve müfettişlerce yapılmalıdır.

Teknik konularda teknik müfettiş olması konusunda hassasiyetle durulmalıdır. Aksi takdirde çok yanlış raporlar verilmekte veya raporlar sürüncemede kalmaktadır.

Bu konu kural haline gelmelidir.

4–Devletin yönetimi yalnız teknokratların elinde olmamalı, karar mekanizmalarında mimar ve mühendislerde yer almalıdır.

MUSTAFA YOLCU

 
Toplam blog
: 172
: 1405
Kayıt tarihi
: 26.06.09
 
 

1953 Yılı Çorum iskilip doğumluyum.  inşaat mühendisiyim. Ankara'da ikamet ediyorum Yazılarım baz..