Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '07

 
Kategori
Siyaset
 

Muhtasar

Sözün Özü :Muhtasar vergisi kaldırılmalıdır.

Devlet, işverenden çalıştırdığı işçi için her ay muhtasar adı altında bir vergi almaktadır. Aslında bu vergi işçinin maaşından kesip işveren tarafından devlete veriliyor gibi hesaplara yansıtılıyor. Sonuç değişmiyor, bu vergi peşinen işverenin cebinden çıkıyor.

İstihdam edilen her işçi yaklaşık dört kişinin geçimini sağlar. Her istihdam ülkedeki işsizliği de gerileten bir adımdır.

Bir işveren yeni bir iş kurduğunda yada kurulu bir işi yürütürken yatırıma yöneldiğinde hemen kar edeceğini düşünmez. Belirli bir süre, işi finanse etmesi gerektiğini ve bu süreçte kar etmeyeceğini bilir.

Kar etmezse de işini oturtmak ve karlı hale getirmek için işçi çalıştırmaya devam eder. Bu süreçte , devlet işverenin kar edip etmediğine bakmaksızın , çalıştırdığı her işçi için, her ay muhtasar adı altında vergi alır.

Vergi kazanılan paradan alınması gerekirken, burada bir anlamda işveren cezalandırılır. Mademki işçi çalıştırıyorsun o halde devlete vergi vereceksin, zarar etmişsin beni ilgilendirmez denir.

Bu da kaçak işçi çalıştırmayı teşvik ettiği gibi dürüst çalışan işveren için ise haksız bir rekabet oluşturur.

Devlet kazanılan paradan vergi almalıdır. Muhtasar sanki peşin vergi gibi işlev görmektedir. Karlı bir işletme için hadi anlaşılabilir ancak zararda olan bir işletmenin bu vergiyi vermesi çok zor olabilir. Ödemediği sürece de faiz yiyip biriken borcu ödeyemez hale geldiğinde de işletmesini kapatabilir. Burada, hem işçi hem devlet kaybetmiş olur. Yumurtlayabilecek bir tavuğu baştan kestiğiniz gibi belki de binlerce işçinin çalışabileceği bir istihdam ortamını yok etmiş olursunuz.

Dr. Erdener ILDIZ

29 Ağustos 2007

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..