Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

25 Ocak '19

 
Kategori
Eğitim
 

Mükemmelliyetin Dozu

Bu yazıda sizlere Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal'ın çocuklarda mükemmellik ve benlik algısına ilişkin  akademik çalışmasından bahsetmek istiyorum. Bilmeyenler için hemen söyleyelim Saniye Hanım sosyal medyada "akademisyen anne"  kullanıcı adı ile annelerle interaktif paylaşımda bulunuyor. Takip etmek isteyenlere tavsiye ederiz.

Saniye Hanımın "Üstün yetenekli çocuklarda mükemmelliyetçilik ve benlik algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi" konusunda yürüttüğü çalışmanın hayli ilginç bulguları var. Bunlardan bir tanesi de mükemmelliyetçilik duygusu ve baskısının artması ile benlik saygısının azaldığı sonucu. Bu araştırma 12-14 yaş grubundaki örgün okula devam eden çocuklar ile üstün yetenekli tanısı konmuş çocuklar üzerinde yapılmış. Peki nedir benlik saygısı? Mükemmelliyetin dozunun artışı ile aralarındaki ters orantının sebebi nedir? Bu konuda okul çevresinin ve ebeveynlerin rolü nedir?

Benlik saygısı, bireyin kendinden ve davranışlarından hoşnut olduğu,  ruh sağlığı ve dolayısıyla beden sağlığı için önemli faktörlerden biri olarak tanımlanıyor. Çocuğa çevreden ve aileden bilerek ya da bilmeden iletilen negatif mesajlar, etiketlemeler  çocuğun birey olarak maalesef kendinden uzaklaşmasına ve günün sonunda mutsuz olmasına neden oluyor. Hiç ders çalışmıyorsun senden adam olmaz katı eleştirisinden, sınavdan 80 yerine neden 90 alamadığının sorgulanmasına kadar çocuğun üzerinde baskı kurulduğu bir gerçek. Bu baskı kaçınılmaz olarak çocukları stres ve depresyona sürüklüyor. Alternatifi ne? Mutlu ve meraklı çocuklar yetiştirmek. Peki bunu nasıl başarabiliriz? O da ebeveynlerin kişisel yolculuğu..

Dolayısıyla çocuğunuz ister üstün zekalı olsun ister normal zeka düzeyinde olsun esas olan çocuğunuzla kurabildiğiniz doğru, sağlıklı ve güvenilir ilişkidir. Bu bağlamda çocuklarımıza vereceğimiz mesajlarda onlara güvendiğimizi, eksiklerimize rağmen yapabilme potansiyelimiz olduğunu, varlığına değer verdiğimizi söz ve davranışlarımızla gösterebilmeliyiz. Çocuk ekran karşısında uzun saatler harcıyorsa nedenleri üzerine düşünelim. Kendini abur cubur yemekten alıkoyamıyorsa nedenleri üzerine düşünelim. Tepkilerini bağırıp çağırarak veriyorsa ya da odasına çekilip içine kapanıyorsa nedenleri üzerine düşünelim derim..

Yanıtlarını bulamadığınız sorularınız olursa "akademisyen anne" nin tüm samimiyetiyle Instagram hesabından ebeveynlere yardımcı olmaya hazır olduğu bilgisini de bu vesileyle paylaşmış olalım..

 

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..

 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara