Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Mülakatta görüşmeci hataları 2

İş Görüşmelerinde, görüşmeyi gerçekleştirenlerin yaptıkları hataların büyük çoğunluğunun, görüşmeye davet öncesinde yaptığı belirgindir.
Önceki yazımda belirttiğim hatalar, sıkça karşımıza çıkmaktadır.Bunun sebebi ise, görüşmecilerin kendilerini seçme-değerlendirme-yerleştirme süreçleri üzerine yetkin kılmak adına çaba göstermemeleri ve bu işi zamanla yük olarak düşünerek yaptıklarındandır. Görüşmeye davet öncesinde yapılan hatalar içinde belki de en büyüğü,

-Vermiş olduğunuz ilana spesifik kriterler doğrultusunda uygunluk gösteren bir adayın, özgeçmişinde detaylı açıklamalarının olmamasından dolayı değerlendirmeye alınmamasıdır.İlanda yazılan kriterler özgeçmiş üzerinde ilk bakışta bekleneni karşılıyorsa da yazılan açıklamaları yeterli bulmamak belki de potansiyel çalışanı kaybetmek demektir.Bu sebeple, özgeçmiş üzerinden bakarak öncelikli özellikleri sağlayan adayı olumsuz olarak değerlendirmemek, daha net bir tanımla, özgeçmişte yazmayanları yok sayarak adayı ekarte etmek büyük hatalardan bir tanesidir.

-Görüşmeye davet edilen adayın, görüşme hazırlığını yapmamak ve özgeçmişine hakim olmamak, öncesinde adayla konuşulması gerekenleri planlamamak da yine görüşme öncesi yapılan hatalardandır.Çünkü aday ile yüz yüze gelen görüşmeci, artık o özgeçmişi bir kenara bırakarak, direk aday ile iletişime geçmek zorundadır.
Soruları sorup, aday yanıtlarken de özgeçmişi inceliyor olmak, karşınızdakine saygısızlık hissini, dinlenmiyor hissini verir ve sizde o görüşmeyi hakkıyla tamamlayamazsınız.

Görüşmeci hatalarından olan ikinci bölüm ise, görüşme esnasında olanlardır.

-Adayla görüşme öncesinde özgeçmişe hakim olamamaktan kaynaklı , sorulması gereken sorular yerine, genel sorularla görüşmeyi tamamlamak,
-Aday sorularınızı yanıtlarken, onun yüzüne bakmadan sürekli not almak,
-Telefonlara yanıt vermek için görüşmeye ara vermek ve her defasında pardon demek,
-Görüşme alanının ofisiniz olduğunu düşündüğümüzde, aday gelmeden önce ofisi toparlamamak hem adaya saygısızlık hem de onun dikkatini başka yönlere çekerek görüşmeden uzaklaşmasına sebep olabilirsiniz.
-Çok fazla özele girecek sorulara girmek
Örneğin;
Adayın medeni halini sordunuz ki;aslında bu özgeçmişinde veya sizin kendisine vermiş olduğunuz iş başvuru formunda yazan bir bilgidir, siz teyit amaçlı sordunuz.Adayın boşanmış olduğunu öğrendiğinizde
-Neden?
-Ne kadar zaman önce?
-Yeniden evlenmeyi düşünüyor musunuz ?
gibi detaya girecek sorulardan kaçınmalısınız.Eğer pozisyonun gereği ise bir takım özel sorulara girmek, buna karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeden açıklayarak başlamalısınız.

Görüşmecilerin spesifik hataları var olanı görmeyi engeller, doğru seçim için sonraki görüşmecinin objektif olmasını engeller.Aday hakkında alınan bilgilerin, detayları ile değerlendirme alanlarına veya formlarına aktarılmaması, sonraki görüşmelerde ve sonraki görüşmecilerin bilgi ihtiyacını giderme de yetersiz kalır.Bu sebeple, peş peşe dahi görüşme yapılıyor olsa bile, bitirdiğiniz görüşmeye dair notlarınızı tamamlamadan sonraki aday ile görüşme yapmamalısınız ya da adayı başka birilerine görüşmeye devam etmeleri için yönlendirmemelisiniz.
 
Toplam blog
: 20
: 1392
Kayıt tarihi
: 02.06.08
 
 

Profesyonel İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen, Kendi halinde yazar-çizer... ..