Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

09 Mart '13

 
Kategori
Dünya
 

Müslüman Ahmedinejad ile Katolik Chavez

Müslüman Ahmedinejad ile Katolik Chavez
 

Ahmedinejadın vefalı tavrı


Müslüman İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Katolik Hugo Chavezin tabutunu öperek veda etti. Kanser olduktan sonra “yaşayacağız ve kazanacağız” diyen ve Kanser hastalığına yenik düşen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in başkent Caracas’taki cenaze törenine 2 milyondan fazla insan katıldı.

Törende, devlet başkanları tek tek takdim edilerek sırasıyla naaşın yanında gelerek saygılarını bildirirken, ismi okunduğunda halkın en fazla alkışladığı kişilerden biri Ahmedinejad oldu. Ahmedinajad, Chavez’in naaşını öptükten sonra yumruğunu havaya kaldırdı. Ahmedinejad’ın yerine döndüğünde de gözyaşlarını sildiği görüldü.

Cenaze töreninin en duygusal konuşmasını ise Venezuela’da geçici devlet başkanlığına getirilen Nicolas Maduro yaptı. 58 yaşında kansere yenilerek hayata veda eden Chavez’in naaşı önünde konuşan Maduro, 21. Yüzyılın en acı anlarından birini yaşadıklarını söyledi. “ Kumandan Chavez’in büyük acısı bizi burada birleştirdi” diyen Maduro, düşmanlarına mesaj göndermeyi de unutmadı.

 

“Son 200 yılda hiçbir bir insan hakkında bu kadar yalan söylenmedi” şeklinde duygularını ifade eden Nicolas Maduro’nun konuşması dışardan “Chavez vive, la lucha sigue” (Chavez yaşıyor, mücadele devam ediyor) sloganlarıyla kesildi.

50 ülkenin üst düzey temsil edildiği cenaze töreninde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Chavez’in annesi Elena Frias’ı sarılarak teselli etmesi “acı”nın sınır tanımadığını bir kez daha gösterdi.

Törene Ahmedinejad dışında Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Latin Amerika ülkelerindeki solcu liderler katıldı. Chavez’in cenaze töreninde Ülkemizi Başbakan Yardımcısı Atalay temsil etti. Görüşmede, Türkiye’nin Chavez’in vefati dolayısıyla üzüntülerini ifade eden Atalay, başsağlığı diledi.

 

2 milyon insanın katıldığı cenaze töreni Chavez’in vasiyeti üzerine “festival” havasında geçti. Chavez taraftarları bir yandan ağlarken, aynı zamanda dans etmeyi ve şarkılar söylemeyi ihmal etmedi. Chavez’in kızını, cenaze töreni için başkent Caracas’a gelen Küba Devlet Başkanı Raul Castro teselli etti. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve eski devlet başkanı Lula da Silva da, Chavez’in naaşını ziyaret edenler arasındaydı.

Ülkenin dört bir yanından 2 milyonu aşkın Venezuelalı, Chavez’in naaşını birkaç saniyeliğine de olsa görebilmek ve dokunabilmek için kavurucu sıcakta 12 saat bekledi. Chavez’in naaşının mumyalanarak, 14 yıl boyunca hüküm sürdüğü devlet başkanlığı sarayının hemen yanındaki bir askeri müzede (Devrim Müzesi) cam mozolenin içinde daimi olarak sergileneceği belirtildi.

Chavez’in ölmeden önce, kimsenin kendisi için yas tutmaması, tersine yaşamını ve ideallerini kutlaması vasiyetinde bulunmuştu. Halk, Chavez’in rengi olan kırmızıyla sokağa çıktı. İranda Ahmedinecad başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, Chavez'in hatırasına ve Venezuela halkına saygı amacıyla ülkede bir günlük genel yas ilan etmişti. Ahmedinejad, yayımladığı mesajda da Chavez'i kaybetmekten büyük üzüntü duyduklarını belirtmiş, Venezuela halkı ve tüm halklar için başsağlığı dileğinde bulunmuştu. Chavez’den övgüyle bahseden Ahmedinecad, ''Venezuela halkı cesur ve yiğit bir evladını, dünya bilge ve devrimci bir lideri kaybetti'' ifadesini kullanmıştı.

Chavez'in, sömürgecilere, emperyalistlere ve zorba güçlere karşı mücadele ettiğini hatırlatan Ahmedinejad, onun bu yüzden yaşamı boyunca baskı, tehdit ve komplolarla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Venezuela liderinin şüpheli bir hastalık sonucu hayatını kaybettiğine dikkati çeken Ahmedinejad, "Chavez, gerçekte halkına hizmet, insani ve devrimci değerleri savunma yolunda bir şehittir" ifadesini kullandı. İnsanların sevgilisi ve dostu Chavez'in fiziki olarak insanların arasında olmadığına değinen Ahmedinejad, onun ruhu ve temiz düşüncelerinin tüm halklara ilham kaynağı olacağı görüşünü dile getirdi.

Ahmedinejad, şu ifadelere yer verdi. "Hugo Chavez, insanlık, adalet, iman, dürüstlük, aşk ve özgürlük yaşadığı sürece yaşayacak. O, halklar yaşadığı müddetçe yaşayacak, bağımsızlık, sevgi ve adalet için mücadele edecek."

İran Cumhurbaşkanı, Venezuela yönetimine, halkına ve tüm insanlara huzur, mutluluk, sağlık, refah ve onurlu bir yaşam dileklerinde bulundu. Sonuç; Müslüman Ahmedinejad ve Katolik Hugo Chavezin ortak paydası emperyalizm karşıtlığı idi.  Emperyalizm karşısında ortak payda devam etse keşke Hugo Chavez yaşasaydı.

Işıklar içinde yat büyük devrimci insan Hugo Chavez.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara