Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Mutfak'ta biri mi var?

Mutfak'ta biri mi var?
 

Sıkı sıkı kapalıysa, mutfak kapım bilirim ki; mutfağımda biri var. Envayi çeşit baharat kokusu gelir kapalı kapı ardından , usul usul kapıyı aralar kıyından köşesinden izler kopya çekerim.

-Hu hu! ben geldim kim var ?mutfağımda...

"Tatlı yiyelim tatlı konuşalım". Benimkine nazım Allah'tan geçiyor. Bilirsiniz ahçılar mutfak'taki sırlarını fazla dışarıya sızdırmazlar. Reçellerim harika, hele soslu turşularım çeşit çeşit... Yemek'te üstüne yok, çektiğim kopyaları çevremdeki dostlarımla paylaşıyorum.

Ee nerde kalmıştım... Tatlı yiyelim.Tam mevsimi bolca herkes yapsın. Ağzınız tatlanıp ballansın.


Portakal Marmelatı

Kullanılacak malzeme:
4 portakal, 4 limon, iki kilo tozşeker, su
Yapılışı: Portakalların limonların kabuğu soyulur, çekirdekleri çıkartılıp atılır. Meyveler bir kaba, kabukları başka kaba konur.
Kabuklar, acılıkları gidinceye kadar, birkaç defa suyu değiştirilerek kaynatılır.
Kabuklar ve meyveler, ağırlılarının iki katı suyla birlikte tencereye konur ve 25 dakika pişirilir.Pişen meyveler ve kabuklar şekerle birlikte, 15 dakika, karıştıra karıştıra pişirilir.Pişen marmelat, soğumadan kuru cam kavanozlara doldurulur...

*****
Portakal reçeli

Kullanılacak malzeme:

1 kg kalın kabuk portakal, 1, 5 kg toz şeker, 3 bardak su, 2 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı: Portakallar, kabukları bir bıçakla hafifçe kazındıktan sonra, içinde kaynar su bulunan büyük bir tencereye konur, yumuşayıncaya kadar haşlanır.Sonra kevgirle sudan çıkarılıp soğutulur.

Portakallar soğuyunca 2-2, 5cm uzunluğunda parçalara doğranır.Çekirdekleri çıkarılır.Diğer tarafta bir tencereye 3 bardak su ve 1, 5kg toz şeker konur ve orta ateşte , karıştırılarak şeker eritilir, koyuca bir şurup durumuna gelinceye kadar kaynatılır.
Şurup koyu bir kıvama gelince içine küçük parçalara doğranmış portakallar atılır.Portakallar şurubu sulandıracağından, tekrar koyulaşıncaya kadar reçel kaynatılır.Sonra 2 çorba kaşığı limon suyu katılır, bir taşım daha kaynatılır ve tencere ateşten alınıp soğumaya bırakılır.

Reçel iyice soğuyunca kavanozlara doldurulur ve gereğinde kullanmak üzere serin bir yere kaldırılır...

*****
Ayva reçeli

Kullanılacak malzeme:

1.250 gr ayva, 1, 5 kg tozşeker, 6 bardak su, 2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:Ayvalar, kabukları soyulduktan sonra (biz ayvaların kabuklarını soymuyoruz)ikiye bölünür, çekirdeği ve çekirdek yatağı çıkarılır.Ayvalar yarım parmak genişliğinde parçalara doğranır.(istediğiniz ebatta küp küpde olabilir iri olursa ayvaların tadı ve kokusunu daha iyi alırsınız.hımm)Sonra içinde 6 bardak kaynar su bulunan tencereye atılır.

Ayvalar, biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır.Sonra tozşeker katılır(bir ayvanın çekirdeklerini de katarsanız reçelinizin rengi çok hoş olur) ve karıştırılarak şeker eritilir.Reçelin şurubu koyulaşıncaya kadar tenceredekiler kaynatılır.Şurup koyulaşınca buna 2 çorba kaşığı limon suyu katılır.Bir taşım daha kaynatılır ve tencere ateşten indirilir.(istediğiniz koyulukta olmadı diye korkmayın soğudukça koyulaşacaktır.)

Reçel soğuyunca kavanozlara boşaltılır ve ağzı kapatılarak serin ve kuru bir yerde saklanır.

"Evet benim mutfağımda biri var". "Kim mi"?

Tabi ki eşim..."ELLERİNE SAĞLIK CANIM"

AFİYET OLSUN...

Resim:benim çektiğim

 
Toplam blog
: 86
: 1295
Kayıt tarihi
: 25.07.07
 
 

Kdz Ereğli doğumluyum. Üç tane yaşam çiçeğim var. Ailemle birlikte yaşama dair ne varsa yaşamın bize..