Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '10

 
Kategori
Kitap
 

Muz sesleri - Ece Temelkuran

Muz sesleri - Ece Temelkuran
 

Ece Temelkuran-Olgun Ekinci- Adana Tüyap- 14.01.2010


İlk kez aşk romanı yazan Temelkuran, aşkın bir iç savaş olduğuna inanıyor ve bu yüzden kitabı Beyrut’ta yazdığını söylüyor.

Temelkuran, Beyrut'ta 2009 ocak ayından Ağustos ayına kadar kaldığını ve bu arada Arapça öğrendiğini belirterek, Roman bittiğinde Beyrut'tan ayrılmak istemediğini kaydetti.

Roman'ın Beyrut’taki aşkla sınırlı olmadığını, Oxford ve Paris’te Dünyaya, insanlara değen iki buçuk aşkın öyküsü olduğunu anlatan Ece Temelkuran, "Daha da önemlisi, insanları alıp tersine çeviren aşk hikâyeleri" dedi.

Bir soru üzerine yoksulların aşkını yazmak zorluğuna değinen Gazeteci Yazar Temelkuran, "Bu kitapta bir bölüm var, Bisküvi ve Lokum, diye, kendime hayret ettim. İnsanlar seksi, aşkı konuşmayı çok önemsiyorlar. Gerçekten önemseselerdi, daha incelikli bir hayatımız olurdu. Hissettiğim inceliği yazmak istedim ve sanırım yazdığım en güzel şey oldu" diye konuştu.

"Muz Sesleri"nde, yoksullarla zenginlerin ilişkisini çok gizli anlattığını ifade eden Temelkuran, zenginler yoksulların nesinden nefret ediliyor sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Zenginler kendilerine hizmet edenlere üniforma giydirirler çünkü köle olduklarını görmek istemezler.” Yoksullar kendi giysileriyle olamıyorlar çalıştıkları yerlerde.."

Temelkuran, Dünyada aşkın olduğu yerde politika yoktur zannedilmemesi gerektiğine dikkati çekerek bu konudaki düşüncelerini şöyle özetledi:

"Hem benim hem de politik zamanlarda aşk, yaşayanların kalbini kırıyor. Oysa politika seksidir. Hatta en seksi şeydir. Politika konuşmak, insanların birbirini başka bir hayata davet ettiği bir yerde bulunmaktır. Aşk da bir insanı başka bir hayata davet etmektir. Romanda Dr. Hamza, “Bir insan bir insanda başka bir hayatın kapısını görünce âşık olur” diyor."

GENÇLERİN POLİTİK HAYATI YOK

Türkiye'de 1980’den beri politikanın giderek yasaklanan, ucuzlatılan ve insanların hayatından çıkarılmak için uğraşılan bir şey haline geldiğine dikkati çeken Ece Temelkuran şunları söyledi:

"Gençlere bakıyorum. Politik hayatları yok. Aşkları da. Politika konuşmadıkları için düşünemiyor, düşünemedikleri için cümle kuramıyorlar. Cümle kuramayan aşktan nasıl bahseder ki? Zannediyorlar ki politikanın hayatın dışına çıkması insanları rahatlatacak, hafifletecek, daha neşeli yapacak. İnsan sanılanın aksine kendini feda edince mutlu olur. Kalabalığın içinde eriyince, aynı şeye inanmış insanlarla tartışırken mutlu olur. Şimdi sanki herkes tek başına mutlu olur gibi bir inanç var. Oysa en büyük trajedi, tek başına düşünmektir. Tek başına düşünen âşık olamaz, daha mutsuz olur."

Ece Temelkuran, politikaya, dünyaya, hayata değmeyen bir aşkın var olamayacağını ve olmaması da gerektiğini belirterek aşkı bir iç savaş olarak tanımladı ve Beyrut’u seçmemin nedenin de bu olduğunu vurguladı. İçinde yıkıntının, döküntünün, yaranın, savaşın olduğu bir aşk hikayesi anlatmak istediğinin altını çizen Ece Temelkuran, "James Joyce’un Turnike öyküsünde, bir erkek gelip kadını sessiz sakin hayatından dışarı çıkarmak ister. Kadın tam gidecekken turnikede takılı kalır. Aşk, o turnikeyi parçalayan şey. Geri kalan hiçbir şey aşk değildir zaten. Ben de turnikeyi parçalayan bir aşk yazmak istedim. Yazdığımı da düşünüyorum şimdi bakınca" dedi.

Muz Sesleri - Ece Temelkuran

 
Toplam blog
: 111
: 726
Kayıt tarihi
: 22.01.09
 
 

Adana doğumluyum halen bu kentteyim.. Marmara Üniversitesi İşletme mezunuyum. Deneme ve şiir yazıy..