Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Nakıp Ali'ye onur ödülü

Nakıp Ali'ye onur ödülü
 

BOMBACI ALİ


25 Aralık Gaziantep'in kurtuluş günüdür. Nakıp Ali sinemacı olmadan önce bir mücahitti.

Atatürk'ün hemşehrisi olmaktan gurur duyduğu Gaziantep, çok büyük bir dayanışma ve mücadele örneği vererek şehri Fransızlardan geri alan bu yüzden "gazi" lik ünvanı alan bir kenttir.

Nakıp Ali henüz çok gençti, şehrini Fransızlar işgal etmişti, her vatanını seven genç gibi o da bu durumdan çok büyük üzüntü duyuyor çaresizlikten kıvranıyordu. Vatan elden gidiyordu, çok sevdiği şehrinde sanki istenmeyen misafir olmuş, yabancı askerlerin kol gezdiği sokaklara çıkamaz olmuştu. Kadınların kızların namusu tehlikedeydi. Bir şeyler yapmalıydı, ama ne?

Şehrin akıllı, cesur insanları kısa zamanda örgütlendiler. Herkes olanaksızlıklar içinde bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Bu durumdan ancak içlerinde var olan vatan sevgisi atalarından aldıkları o büyük ve asil kanla başaçıkabileceklerdi.

Bir avuç insan müthiş bir özveri, azim ve güç göstererek, kahraman Gaziantep halkıyla birlikte şehirlerini kurtarmaya and içtiler. Herkes üstüne düşeni fazlasıyla, aşkla, coşkuyla yapıyordu.

Nakıp Ali kendi icadı olan olan el bombalarını yaptı. Onun için adı kurtuluş mücadelesinde "BOMBACI ALİ" olarak yer aldı.

Bu yıl kurtuluşun 88. yıldönümüydü. Gaziantep Ticaret Odası, kurtuluş savaşında emeği geçenlerin yakınlarına birer "onur ödülü" vererek bir vefa örneği gösterdi.

Ödülü ailesi adına, hayattaki tek ve en küçük oğlu İnş. Müh. Doğan Nakipoğlu aldı.

Bombalarıyla düşamandan kurtarılmasında büyük katkıları olan Nakıp Ali, daha sonra kentin kültür, sanat, eğitim yaşamına katkılarda bulunmayı sürdürdü. Çünkü biliyordu ki, çağdaşlaşma ancak kentin kültürünü ve eğitimini arttırmakla olur, o da bun bilincine bir insan olarak, sinemasında oynattığı filmlerle insanların ufkunu, hayal dünyasını zenginleştirdi.

Okuma yazma seferberliği kapsamında gece kurslarına katılan yetişkinleri sinemasına ücretsiz kabul etti.Parası olmayan çocukları kapı önünde boynu bükük bırakmadı, içeri aldı, onlara simit gazoz ikram etti.

Bu gün Gaziantep'te Türkiyenin en güzel en modern sinemalarından biri olan, 7 salonlu sinemaya Nakıp Ali adı verilmesi tüm bu olağanüstü çalışmaların, emeklerin bir ödülüdür.

O bu onur ödülünü fazlasıyla haketmiş, sağlığında olduğu kadar öldükten sonra da değeri bilinmiş saygın bir insandı. Örnek alınması gerken bir vatansever bir aydındı. Ruhu şâd olsun, ışıklar içinde yatsın.

 
Toplam blog
: 98
: 742
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

Okuyan, gözlemleyen, yorumlayan, öğrenmeye ve öğrendiklerini uygulamaya çalışan; doğayı, insanları, ..