Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Amerika yorumu

Amerika yorumu
 

ABC news


Üretimlerine, halkın sosyal yaşamına, gelirlerine veya gelişmişliklerine gıpta ile baktığımız ülkelerin çoğu bizden farklı.

Özellikle, Amerika basınından öğrendiğimiz kadarıyla;

Amerika’da başkanlık seçimi oldu. Başkan değiştirildi.

Yeni başkan, hemen seçilir seçilmez, kurallar gereği üç beş gün içinde görevine başlamıyor.

Ne oluyor, bu iki aylık bir arada ?

Seçim ertesinde, devletin daimileri hemen olaya el koyuyorlar. Tıpkı Türkiye’de bazı yörelerde, düğünü olan damadı sıkı korumaya aldıkları gibi. Güvenlik korkusundan ziyade, devlet işleyişi hakkında yeni seçilen başkanı bilgilendirmek ve herhangi bir ‘pot’ kırmaması amacıyla, konferanslar, brifingler benzeri faaliyetler düzenlenerek başkan hazırlanıyor.

Neredeyse her davranış önceden planlı; tebrikleri telefonla cevaplarken, hangi ülke başkanına veya başbakanına ne konuşacağına varıncaya kadar.

Hatta konuşma süresi bile kısıtlı. Neredeyse ahizenin kulpu devlet danışmanlarının elinde, yani dış ülke başkanlarının tebrik yanıtlarına karşı istediğini söyleme özgürlüğü bile yok. ”Sakala göre tarak”. Her şey devlet politikasına uygun.

Yeni başkanın devlet işlerinde görevlendireceği danışmanlar, sekreterler ve bakanlar titizlikle seçilmekte. Oy kaygısı taşınmıyor, atanacaklar için, ne kadar oy getirir hesabı yapılmıyor. Varsa yoksa ülke çıkarları ve işbaşına getirilecek kişilerin donanım ve birikimleri. O kadar ki, kadrolara yerleştirileceklerin rakip partiden olması bile çoğu kez önemsenmiyor, yeter ki, ülkeye yararı olsun. Yönetimde liyakat ön planda.

İşbaşına getirilecekler, gizli kapılar arkasında değil, kamuoyunun önünde tartışılıyor. Atamaları yapılmadan önce, tüm özellikleri ortaya konuyor ve olumlu olumsuz vasıfları tek tek kamuoyu önünde irdeleniyor.

Her Amerikalı, ülkesinin vatandaşı olma gururunu taşıyor ve onu benimsiyor. Hangi ülkeden gelip yerleşirse yerleşsin kendini has Amerikalı görüyor ve Amerikan olmakla gurur duyuyor.

Amerika’nın izlediği uluslar arası politikası eleştirilebilir. Savaşları, imparatorluğu, emperyal yönleri bilinen şeyler. Ama sistemi bu. Devlet vatandaşına, vatandaş devletine sahip.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..