Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '12

 
Kategori
Tiyatro
 

Necip Fazıl'ın ünlü oyunu "Bir Adam Yaratmak" Beykoz'da sahnelenmeye başlandı

Necip Fazıl'ın ünlü oyunu "Bir Adam Yaratmak" Beykoz'da sahnelenmeye başlandı
 

Bir Adam Yaratmak Beykoz'da sahnelenmeye başlandı!

Necip Fazıl Kısakürek’in ünlü tiyatro oyunu “ Bir Adam Yaratmak,” Beykozlu izleyicilerin beğenisine sunuldu. Anadolu Hisarı Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi Feridun Karakaya Sahnesi’nde sergilenen oyunda ünlü tiyatro ve seslendirme sanatçısı Bora Seçkin başrolde oynuyor. Seçkin, aynı zamanda oyunun yönetmeni.

Oyun, İ.B.B.’nin özel projesinin bir ürünü

 “ Bir Adam Yaratmak”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, “İstanbul'da Üç Büyük Oyun Yüz Seans” isimli projesinin ürünü.

Oyun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kültür AŞ'nin söz konusu projesi kapsamında oyun ve oyuncuların tespiti için açtığı 2 milyon 750 bin liralık ihalesi sonucunda belirlediği üç tiyatro oyunundan biri olma özelliğini de taşıyor.

Oyunun konusu

Oyunun kahramanı Husrev, henüz küçük yaşta iken babası kendini bahçedeki incir ağacının dalına asmıştır. Bu, Husrev’i çok etkiler ve yıllar sonra babasını konu alan ve kahramanının da kendisini incir ağacının dalına astığı bir oyun yazmasına neden olur.

Husrev, yazdığı “ Ölüm Korkusu” isimli bu oyun ile üne kavuşur. Ancak, daha sonra başına öyle şeyler gelir ki, oyundaki kahramanı ile âdeta aynı kaderi paylaşmaya başlar. Bu, Husrev’i bunalıma iter.

“Ölüm ile yaşamak”, “yok oluş ile var oluş”, “Allah’ın varlığı ile yokluğu,”     “ akıllılık ile delilik” ikilemlerini sorgulamaya başlayan Husrev, “ dost” dediği gazeteci arkadaşı Şeref dolayısıyla da “dostluk ve düşmanlık” ikileminde acılar yaşar.

Husrev, dost bildiği insanların kendisini tımarhaneye yatırmak için verdiği mücadeleye yenik mi düşecektir, yoksa yeniliyor gibi görünse de aslında kazanmış mıdır?

Etkileyici sahneler var

Necip Fazıl’ın “ Bir Adam yaratmak” isimli oyunu, uzmanlar tarafından kurgusu itibariyle, “Oyun içinde oyun” olarak nitelendiriliyor.

Oyun, Husrev’in gazeteci arkadaşı Şeref üzerinden medya ve etik kavramları, gazeteci olmak ile iş adamı olmak arasındaki hassas sınır, toplumun bireyi ittiği yalnızlık olgusuna başarılı bir şekilde ayna tutuyor.

Oyunda tüm sahneler bir ev dekoru içerisinde sergileniyor. Rüzgâr sesi verildiğinde perdelerin hareketi ve camın arkasından görülmesi istenen incir ağacı ya da ölü genç kızın silüeti, seyirciye oldukça başarılı bir şekilde aktarılıyor.

Oyun, Necip Fazıl Kısakürek hayranları için veya ünlü şairin tiyatro oyununu merak edenler ve tiyatro severler için güzel bir fırsat; izleyenlere ücretsiz olarak sunulduğunun da altını çizelim!

Necip Fazıl’ın, oyunu hakkındaki yorumu:

Bakın, Necip Fazıl, söz konusu tiyatro oyunu için ne demiş:  “ Bu eserimi, bugüne kadar vücuda getirdiğim eserler içinde en bağlı olduğum eser biliyor ve öylece bildirmek istiyorum.”

Yönetmen ve başrol oyuncusu Bora Seçkin ile özel röportaj!

Oyun çıkışında Beykoz Radyo Televizyonu (BRT)’nun da sorularını yanıtlayan ünlü tiyatro oyuncusu Bora Seçkin, Beykoz Güncel Haber’le sohbet etti ve sohbetin sonunda tüm Beykozlular’ı oyuna davet etti.

Bora Seçkin: Yönetmek bu seneye nasip oldu!

“Bir Adam Yaratmak” isimli tiyatro oyununun, İ.B.B Tiyatrosu sahnelerinde sergilenmeye başladığı 2002 yılında “Husrev” karakterini canlandırdığını hatırlatan Bora Seçkin, şunları söyledi: “  Bu rol ile o zaman tanıştım. Yönetmek ise bu seneye nasip oldu! Yönetmen olarak, oyuna daha çok plastik bir eser olarak baktım. Oyun, niteliği itibariyle üzerinde deneme yapılmaması gereken bir oyun. Dili diyor ki, ‘beni böyle bırakabilirsin!”

Oyunun, kurgusu açısından çok önemli olduğunu ifade eden ünlü tiyatro oyuncusu, “oyun içinde bir oyun özelliği var. Oyunun doruk noktaları mevcut. Husrev’in yaşadığı hezeyan da ancak böyle ortaya çıkabilir” yorumunda bulundu.

Türk edebiyatı için gurur verici!

Bora Seçkin, oyunda özellikle Husrev karakterinin çok ağır bir rol olduğunu belirterek, “ Husrev, bir düşünce kişisi. Düşünsel ikilemleri ve rahatsızlıkları çok fazla. Bu durum tiyatro literatüründe “Ivanov” ve “Hamlet’te vardır. Bunun “ Husrev” karakteriyle, Türk edebiyatında da olması çok gurur verici!” dedi.

Alman yönetmen şaşırdı!

Ünlü oyuncu, oyunun “zor” bir yapıya sahip olduğunu ifade ettiği konuşmasında, şu örneği de verdi: “ Bu oyunu biz Şehir Tiyatroları’nda 2-3 hafta üst üste oynamıştık. Daha sonra bir Almanya turnemiz oldu. Orada bir Alman yönetmen, bunu iki gün üst üste oynuyor oluşumuza bile şaştı. Yani, bu oyun, büyük bir maraton! Karakteri de bu nedenle müthiş bir konsantrasyon ile oynamak gerekiyor!”

Ünlü oyuncu Beykozlular’a seslendi!

Bora Seçkin, Beykoz Güncel Haber aracılığı ile Beykozlular’a da seslendi: “ Beykoz’a daha önce de Şehir Tiyatroları aracılığı ile gelmiştim. Bundan yaklaşık altı sene önce ‘Can Ateşinde Kanatlar” isimli oyunumuz ile Beykoz’a gelmiştik; büyük bir ilgi vardı. O nedenle buraya turneye gelmeyi çok önemli buluyorum! Beykoz halkının tiyatro sever bir kitle olduğunu biliyorum. Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nin sahnesini çok beğendim. Beykozlular’ı oyunumuza bekliyorum.”

Oyundan Husrev’e ait birkaç replik:

“ Allah gâyedir; her varılan şey gâye olabilir mi? Yollar uzun, yollar sonsuz, yollar açık. Bilerek, bilmeyerek Allah’a doğru yol almak vardır, varmak yoktur. Varabildiğimiz hiçbir şey, hiçbir ufuk Allah değildir. Allah sonsuzluktur. Hiç sonsuzlukla boy ölçüşmek olur mu? Hiç adetler, milyonlar ve milyarlar sonsuzluk ile yarışabilir mi?”

“Ölüme ilaç ölümdür.”

“Bu gözler, baktığı zaman gören, gördüğü şeyin hayalini ayna gibi içine aksettiren bu gözler nerde? Onlar birer fincan renkli suydu, toprağa döküldü.”

“ İçimdeki ağacı kesin; içimdeki ağacın zehiri daha kuvvetli”

Oyunun kısa tarihçesini araştırdık!

İlk baskısı 1938 yılında çıkan “Bir Adam Yaratmak,”  Necip Fazıl’ın en önemli ve en meşhur piyeslerinden biridir. Ünlü şair, oyununu 8 Temmuz 1937, Perşembe günü, gece yarısına doğru tamamlamıştır.

Aynı sene meşhur tiyatro sanatkârı Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye konulan oyun, iki sezon oynanmıştır. Bu oyunun yazılmasına ise Muhsin Ertuğrul’un neden olduğu belirtiliyor. Tiyatro tarihi, Muhsin Ertuğrul’un Necip Fazıl’a tiyatro oyunu yazması hususunda nasıl destek olduğunu yazar. Eser 1937-38 kışında, İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından ilk defa oynanmış, başrol Husrev’i ise Muhsin Ertuğrul oynamış  ve Necip Fazıl 1938 yılında basılan kitabına şu notu koymuştur: “Eserimi ‘Husrev’ tipinin sahibi dostum Muhsin Ertuğrul’a ithaf ediyorum!”

Oyun, 1977 yılında ise Yücel Çakmaklı tarafından Türk televizyonuna uyarlanır.

“Bir Adam Yaratmak” oyunu, sanat ve edebiyat dünyasında “Büyük bir sanat olayı” olarak nitelendirilmiş ve eleştirmenlerce Kısakürek’in “ yaratıcı gücünün üstünlüğü” olarak nitelendirilmiştir. Bir eleştirmen, oyun için;    “Bir Adam Yaratmak piyesi, insanın ve aklın güçsüzlüğü fikrini tiyatroya, edebiyat ve sanata yerleştirmiştir” der.

15 gün boyunca Beykozlular için sergilenmeye devam edecek

Normalde 3 perde olarak yazılmış bulunan oyun, seyircilerin sıkılmaması için bir perdeye indirgenmiş. 

Oyun, Anadolu Hisarı Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi Feridun Karakaya Sahnesi’nde 30 Eylül tarihine kadar Beykozlular için sergilenecek.

Oyunun seans tarihleri ve saatleri ise şu şekildedir:

15 EYLÜL CUMARTESİ-15:00 ve 20:00

16 EYLÜL PAZAR-15:00 ve 20:00

19 EYLÜL ÇARŞAMBA-15:00 ve 20:00

20 EYLÜL PERŞEMBE-20:00

21 EYLÜL CUMA-20:00

22 EYLÜL CUMARTESİ-15:00 ve 20:00

23 EYLÜL PAZAR-15:00 ve 20:00

26 EYLÜL ÇARŞAMBA-15:00 ve 20:00

27 EYLÜL PERŞEMBE-20:00

28 EYLÜL CUMA-20:00

29 EYLÜL CUMARTESİ-15:00 ve 20:00

30 EYLÜL PAZAR-15:00 ve 20:00

Oyunda rol alan sanatçılar:

Yönetmen & Başrol oyuncusu: Bora Seçkin. Diğer oyuncular: Cansu Uzun , Gül Akelli, Ali Nuri Türkoğlu, İbrahim  Can, Selçuk Soğukçay, Özenç Otyam,  Barış Yapıcı, Aydan Çakır, Fatih Aksüt, Sinan Ateş, Seyfullah Kartal ve Hülya Arslan.

İyi seyirler!

Yorum & Haber: Arzu Başlantı

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..