- Kategori
- Tarih
Neden Tarihi incelemeliyiz ?
“Zamanı geçmiş, şimdi ve gelecek olarak dilimlere ayırmak bir ilüzyondur.” Albert Einstein
“Dün dündür, bugün de bugün.” Süleyman Demirel.
Sen neden son zamanlarda hep tarihle ilgli paylaşımlar yapıyorsun bugünün Dünyasında yaşamıyor musun ? Geçmişte mi yaşıyorsun ?
Cevabım : Bugün ve güncel olaylar çok önemlidir. Ancak bugün buzdağının ucudur, temelinde çok daha büyük olan bugünün üzerine kurulmuş olduğu olan tarih vardır. Buzdağının ucu suyun altında olan daha büyük kısmı olmadan olamaz, bugün de altındaki tarih olmadan olamaz. İnsanların özgürlükleri için mücadele etmiş olduklarını, İstiklal Savaşı’nın nasıl kazanıldığını bilmeden bugün sahip olduğumuz özgürlüğün değerini anlayamayız. Bilim adamlarının, mucitlerin,kaşiflerin ne tür zahmet ve sıkıntılar çektiklerini bilmeden bugün sahip olduğumuz teknolojik kolaylıkların, konforun, hastalıklardan korunmamızın değerini anlayamayız.
Tarihi hiç incelemeseydik Albert Einstein’ın 1916’da Genel Relativite kuramını ortaya attığını ve bunun Isaac Newton’un zaman, uzay ve yerçekimi paradigmalarını yıktığını, Avusturyalı biyolog Karl Landsteiner’ın 1990’de insanda kan gruplarını bulması sayesinde kan naklinin mümkün olduğunu, Osmanlı Denizcisi Piri Reis’in 1513’te yaptığı haritada henüz keşfedilmemiş kıtaları göstermeyi nasıl başardığının anlaşılamadığını, 1905 Tıp ve Fizyoloji Nobel ödülünü alan Robert Koch’un tüberküloz mikrobunu bulmuş olması sayesinde insanlığın verem hastalığını yendiğini, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 ‘da Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkması sayesinde Kurtuluş Savaşı’nın başlayabildiğini ve bugünkü bağımsızlığımızı buna borçlu olduğumuzu, Hıristiyanlık’ta Katolik mezhebinden ayrı bir Protestan mezhebinin oluşmasının 31 Ekim 1517’de Martin Luther’in Almanya’da Wittenberg kilise kapısına 95 maddelik reform tezini asması sayesinde olduğunu, bugün hala mumla aydınlanmıyorsak bunun Thomas Edison’ın 22 Ekim 1879’da karbon filament ampulü icat etmiş olması sayesinde mümkün olduğunu ve bunun gibi birçok şeyi bilmeden yaşardık.
Saygılarımla,
Rasih Bensan 7 Kasım 2012