Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Nesrin Çapar

http://blog.milliyet.com.tr/refreshdiet

18 Eylül '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Nedensiz Kilo Artışı Olmaz

Nedensiz Kilo Artışı Olmaz
 

 

     Kilolarımızın ritmik olarak artmasına sahip olduğumuz yanlış beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı neden olabiliyorken aynı zamanda hastalıklar da bu durumu etkilemektedir. Bu nedenle obezite tedavisine multidisipliner yaklaşım çok önemlidir. Bireyin bütün tanıları, kan bulguları diyet için çizilecek yolu belirler. Beslenme tedavisi ile birlikte sahip olduğumuz hastalığın medikal tedavi ve takibi mutlaka yapılmalıdır. Obeziteye bağlı olarak Tip 2 Diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyi, kalp hastalıkları, eklem hastalıkları, uyku apnesi, alkol alımına bağlı olmayan yağlı karaciğer gibi bir çok hastalık gelişmektedir. Obezitenin birçok sebebi olabilir ve obezite birçok hastalığın sebebi olabilir ancak bu yazımda benim mercek tuttuğum konu obstrüktif uyku apnesi sendromu oldu. Uyku apnesi ve obezite birbiri içinde döngü halinde olan hastalıklardır. Uyku apneli hastalarda obezitenin birincil risk faktörü olarak görülme oranı % 40’dan fazladır. Vücut ağırlığındaki % 10 artış uyku apnesi riskini 6 kat artırmaktadır.

      Tarihçesine bakacak olursak; on dokuzuncu yüzyıl başlarında yaşamış olan Charles Dickens, Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromunu o dönemde en iyi tarif eden yazardır. O dönemde Samuel Pickwick isimli zengin bir İngiliz, Londra’ da “Pickwick” adlı bir kulüp kurmuştur. Bir gazeteci Dickens’a bu kulüpte olan bitenleri yazması görevini vermiştir. Dickens, kulüpte çalışanları ve üyeleri ayrı ayrı ele almış ve bunları “Pickwick Paper” ismiyle yayınlamıştır. Başta Samuel Pickwick olmak üzere kulübün üyelerinin tombul, horlayan ve olur olmaz yerde uyuklayan kişilerden oluştuğu bildirilmiştir. İlk başlarda Pickwick Sendromu diye adlandırılan bu durum sadece bu özellikleri sağlayan hastalarda görülüyor sanılsa da aslında bu özellikleri taşımayan bireylerde görüldüğü anlaşılmıştır.

      Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu havayolu çökmesi ve daralmasına bağlı tekrarlayan hava akımı kısıtlılığı ve durmasıyla karakterize bir hastalıktır. Uyku bölünmeleriyle ortaya çıkan gündüz aşırı uyku hali, uyuklama, işte başarısızlığa, iş ve trafik kazalarına neden olup tekrarlayan bir takım hastalıklara yol açmaktadır.    

 Peki belirtileri nelerdir?

·         Uyku sırasında huzursuzluk

·         Horlama

·         Sık sık idrara kalkma

·         Terleme

·         Ağız kuruluğu

·         Reflü

·         Tanıklı olarak solunum durmaları

·         Baş ağrısı, unutkanlık

·         Konsantrasyon bozukluğu

·         Depresyon

·         Sabah dinç uyanamama

     Yukarıda sıraladığım belirtilere sahipseniz, eşlik eden Tip 2 diyabet, obezite, yüksek tansiyon veya kalp hastalıklarınız var ise; mutlaka nöroloji veya nörofizyoloji uzmanlarına danışmalısınız. Çünkü bu problem uzun dönem diyet ve egzersiz yapmanıza rağmen çabalarınızın sonuçsuz kalmasına neden olabilir. Doktorunuz tarafından tanı konulup hastalığınızla ilgili tedaviye başladığınız takdirde sürece eşlik eden sağlık ve yeterli bir beslenme programı çok güzel sonuçlar verecektir. Sağlıklı ve zinde kalın. 

 

 
Toplam blog
: 10
: 89
Kayıt tarihi
: 15.08.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2015 yılı mezunlarındanım. İşini severek..