Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

NEDİR BU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ?

NEDİR BU KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MESELESİ?

 

Yüzyılın en büyük sorunu olan küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gelecek nesilleri nasıl etkileyeceği konusuna dikkat çekmek Türkiye'nin geleceğini belirleyecek en önemli konudur.

Gezegende tüm canlıların yaşamlarını derinden etkileyecek bu tartışmalı (!) sorun; bazı “inkârcı” bilim insanları, siyasetçiler, iş dünyası ile küresel sermayenin hizmetinde olan medya ve STK’lar tarafından manipüle edilmiş olsa da “kişisel gelişim ve etkili iletişim” ile gerçekleşecek çevre eğitim projelerinin uygulanmasıyla bilinç oluşturulup, farkındalık yaratılarak çözüm bulacaktır...

Dünya nüfusunun hızla artmasına bağlı olarak teknoloji, sanayi, ticaret ve ulaşım gibi faaliyetlerde kömür, petrol, linyit, doğalgaz, kayagazı gibi fosil yakıtlarının kullanımı artmaktadır. Bununla birlikte aşırı kentleşmenin neden olduğu diğer insan aktiviteleri atmosferdeki "sera gazları" (green house gases) emisyonlarının normalin üzerine çıkmasına neden olmaktadır.

Küresel sıcaklığın insan aktiviteleri nedeniyle artması ve iklimlerde meydana getirdiği değişikliğin gezegende sadece insanı değil tüm canlıları sürdürülebilir yaşam hakkını tehdit ettiği unutulmamalıdır.

Küresel ısınmanın neden olduğu doğal felaketler (seller, kasırgalar, kuraklık vs.) her geçen gün şiddetini ve sayısını artırarak gezegenin canlı ekosistemleri üzerinde olumsuz etkisini sürdürmektedir.

 Diğer taraftan Doğal kaynakların hızla tükenmesi, ekonomik kalkınma için sürekli geliştirilmek zorunda olan; ulaşım, ticaret, sanayi ve turizm gibi sosyo-ekonomik faaliyetlerin dengelerini de çok yönlü etkilemektedir.

Doğal, kültürel ve ekonomik birçok unsurun birbiriyle etkileşim içinde bulunduğu ve bir insan ekosistemi olan kentler; sanayi, ulaşım, binalar, fosil yakıtı enerji kullanımı, artan nüfus ve atıkların oluşturduğu sera gazı salınımlarından sorumlu tutuluyor.

İklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları artık biliniyor. Özellikle sonuçların yarattığı zararlardan gelişmiş ülkeler üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir.

Çevre konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının da kar amacı gütmeyen bir organizasyon gibi çalışmaları çok önemlidir. Bu konuda dünyada birçok kurum ve kuruluş, çeşitli çevre projeleriyle hem toplumu bilinçlendirme, hem de uygulamalarla katkı sağlamaktadır.

Çevre eğitim projelerine her yaşta insanın, ekonomik ve sosyal grupların katılımları sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir yaşamın olmazsa olmazıdır.

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için bireysel olarak; enerji ve su tasarrufu, atıkları kaynağında ayrıştırmak, araç kullanımını azaltmak, çevre ve doğa dostu ürün ve hizmetleri tercih etmek, ağaç dikmek gibi uygulamalara katılım gerekmektedir...

 

“İklim değişikliğiyle mücadelede atılacak en önemli adım toplumun bilinçlendirilmesi olmalıdır.”

“Güray Gökal’ın 2014’de yayınlanan Küresel İklim Değişiklikleri ve Çevre Eğitim Projeleri kitabından alıntılar yapılmıştır.”

 

Güray Gökal

Beden Dili ve Kişisel Gelişim Uzmanı

Girişimci | Yazar | Eğitmen

 
Toplam blog
: 17
: 62
Kayıt tarihi
: 08.02.21
 
 

Uluslararası İlişkiler ve Siyasal İletişim Uzmanı | Yazar | Eğitmen | Konuşmacı | 2014 Eğitim ve ..