Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

26 Temmuz '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Neler yiyoruz neler…

Neler yiyoruz neler…
 

Geçtiğimiz günlerde Tarım bakanlığı tarafından yapılan gıda denetimlerinin sonuçları açıklandı. Açıklanmasına açıklandı da bu yuvarlak açıklama ardından kusurlu firmalara ne yaptırım açıklanacak diye bekledik. Kime ne yaptırım açıklandığına geçmeden yediğimiz sağlığa aykırı maddeleri bir görelim.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın geçen yıl 22 bin 172 gıda örneğinde yaptığı analiz sonucunda, 1171 örnek olumsuz bulundu.

Verilere göre, bakanlık, ''içerik'' ve ''etiket'' denetimi olarak iki ayrı kategoride denetim programı yürütürken, etiket denetimlerindeki olumsuz örneklerin oranının çok düşük kaldığı, içerik denetimlerinde ise olumsuz örneklerin kanatlı eti, bal ve pekmezde yoğunlaştığı belirlendi. İncir ezmesi, pul-toz kırmızı biberde aflatoksin sorunun büyüklüğü ortaya kondu. Zeytinyağında taklit ve tağşiş oranı yüzde 2, 5, ayçiçekyağında yüzde 8, kızartma yağlarında sağlığa aykırı yağ kullanımı oranı yüzde 7, 95 çıktı.

AB kriterleri de dikkate alınarak yürütülen gıda denetim faaliyetleri programları konusunda, geçen yıl, 22 bin 172 gıda analizinde içerik denetimi yapıldı. Bunların yüzde 94, 72'sinde, 21 bin 1'inde analiz sonuçları mevzuata uygun çıktı. Ancak, 1171 gıda örneğinde analiz sonuçlara mevzuata uygun çıkmazken, ortalama olumsuz örnek oranı, yüzde 5, 28 olarak hesaplandı.

SÜT ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ(Gıda ürünlerine katılan sağlığa zararlı maddeler) ORANI YÜZDE 4, 89-

Bakanlık geçen yıl, 660 beyaz peynir örneğinde mikrobiyolojik kriterler yönünden denetim yaptı. Analizler sonucunda, 24 peynir örneğindeki mikrobiyolojik değerlerin mevzuata uygun olmadığı belirlenirken, olumsuzluk oranı yüzde 3, 64 olarak hesaplandı.

Analiz sonuçlarına göre, 284 yöresel peynir örneğinden 5'inde (yüzde 1, 76) mikrobiyolojik açıdan uyumsuzluk belirlendi.

Bu liste uzayıp gidiyor. Tabii tahmin ettiğiniz gibi Tarım ve Köy işleri bakanlığı sağlığa aykırı iş yapanların yakasına yapıştı.

Siz öyle sanın. Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Genel Başkanı Fuat Engin’in açıklamalarında "Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görevi, yapılan analiz sonuçlarını yalanlamak ya da yok saymak ile gerçekleri kamuoyuna açıklayan kendi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmak değil, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit eden, tüketicileri bilgilendirmeyen firmalara yönelik hukuki süreç başlatarak, gerçekleri belgeleriyle birlikte kamuoyuna açıklamak olmalıdır" diyerek Tarım ve Köy işleri bakanlığının kime veya kimlere çalıştığını bir güzel anlatmış.

26/7/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara