Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '16

 
Kategori
Gelenekler
 

Nerde o eski bayramlar?

Nerde o eski bayramlar?
 

10 Eylül 2016 Cumartesi sabahındayız. Sitenin sakinleri valizlere doldurulmuş eşyalarıyla yollara koyulmuşlar, Kurban Bayramını fırsat bilen komşularımızı seyre dalıyorum.
Çoluk çocuk biryerlere gidiyorlar, bayramlar eskisi gibi değil artık. Şekerini alıp komşu ziyaretleriyle, hal hatır sormalar da bitti. Bayramlar artık metropollerin boşalması anlamına dönüştü. Sessizliğe uğramış mahallelerin geride bıraktığı yalnızlığa gömüldü. Beylik bir söz vardır halk dilinde "nerde o eski bayramlar" ve ardından o günlere uzanıp yadetmek ihtiyacını duyan ve eskilere dayanan bayramlık hikayeler anlatılır, hüzünlü bir anlatımla... Yitirilmiş, yok olmuş ne kalmadı ki. Yan komşusunun kim olduğunu bile bilmeyen modern çağın modern halkı. Bayramda seyahate çıkmayı bile bir üstünlük olarak gören bir çağ içindeyiz.
Çocuklara bayram harçlığı olarak büyüklerin ellerini öpüp, ceplerine koyduklarına yan gözle bakan çocuklar da kalmadı artık. En büyük cep harçlığı seyahate götürmek oluyor bu devirde... Babaannesinin, dedesinin elini öpmeden telefondan alıyoruz o çocuk seslerini. Modern çağda yalnızlığın içine gömülmüş canssız bedenler gibiyiz...

Ela Ülger

 
Toplam blog
: 17
: 359
Kayıt tarihi
: 19.06.14
 
 

Ertelenmiş Hayatlar kitabının yazarı; Ela Ülger ..