Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '12

 
Kategori
Eğitim
 

Netekim gene geldi şapka

Netekim gene geldi şapka
 

Tek tip insan, farklı kıyafet


Nasıl bir insan istiyoruz?  Sorusu düşünen, araştıran, vatanına milletine bağlı, bilimsel düşünen, sorgulayan... insan tipi olarak yanıtını bulur tüm eğitim metinlerinde

Oysa herkes bilir ki, sorgulayan insan, bilimsel düşünen insan, araştıran insan, soru sorabilen insan günlük siyasetin rüzgarında oraya buraya savrulup durmaz. Ekranlardan duyduğu her sesi olduğu gibi yorumlamadan, usuna vurmadan doğru kabul edip peşine takılmaz. 

Gelelim bu sayılan niteliklere sahip insanı/insanları yetiştirmek için neler yapıyoruz? Hangi eğitim programını geliştirdik? Hangi okullarda, kimlerle... beklenen insan tipini yetiştirecek ülke eğitim sistemi. Şimdilik içeriği, yöntemi ve diğer boyutları bırakalım, son özgürlük (!) konusuna değinelim.

Ülkemizin bırak eğitimini günlük yaşantısına yıllardır yön veren konu "din" olagelmiştir. Özellikle din tek parçaymış gibi sadece giyim kısmı.  Nedense halkımız bu konuya oldum olası ilgi göstermiştir. Dine özgürlük gibi duyduğu her sesin peşine takılıp söyleyeni alkışlamıştır. Politikacılarımız için bu alan mutlaka elde tutulması gereken bir silahtır.  

Ne gariptir ki bu silahı elde tutanlar ne zaman sıkıştılar, ne zaman sıkıntı var, ne zaman düşüşe geçtiler ortalık yangın yerine dönüyor: Biz olmasaydık din elden gidiyordu. Tüm medya bu konuyu tartışır. Kiminle? Dün aynı ekranda kanser hakkında bilgi veren, önceki gün depremi anlatan, daha önceki gün dış politikayı anlatan, daha önceleri yemek tarifi veren, ortam rahatken futbol tartışan kişilerle. Yani iyibilirler, çok bilirlerle. Yine ilgililer konuşmaz konuşsa da sesi duyulmaz duyulacak olursa da saldırıya uğrar.

Ülkede ne zaman bir ciddi sorun olsa aklıma hep  Cem Karaca'nın "ne haber netekim gene geldi şapka rap rap" lı şarkısı gelir. Çünkü dinsel özgürlükler tartışılır.  Kılık kıyafet tartışılıyorsa kesinlikle  acaba hangi sorun gizleniyor sorusunu sormak doğru olacaktır.

Eğitimde onca kaos, onca sorun varken, üstelik bu kaos bir ur gibi eğitimin her tarafına yayılmış ve eğitimi teslim almışken yasakçı dayatmalar netekim şapkanın gündeme getirilmesiyle kabul ettirilebililrdi. 

 
Toplam blog
: 23
: 2944
Kayıt tarihi
: 25.09.10
 
 

1988'de Eğitim Bilimlerini bitirip Ankara, Aksaray, Bursa derken 2 yıldır İzmir'deyim.  Öğretmenl..