Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '19

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

New York'ta Korea Town

  Bugun sizinle New York'taki Korea Towna gidip oralara bir bakis atacagiz. Haydi baslıyoruz. 

 

KoreaTown maahattan da 32nd street uzerinde kurulmus kucuk bir caddedir. Bu caddeye yaklastikca ingilizce tabelalarin yerini korece yazili tabelalar aldigini gorunce kendinizi koredeymisiniz hissine kapilirsiniz. Yaninizdan korece konusan koreliler bir bir gecince zaten acaba ben Amerikada miyim? diye dusunmeye baslarsiniz. Evet siz Amerikadasiniz ancak New York oyle bir yerdir ki birden fazla kulturu ayni anda yasayabilir, onlarla adeta ic ice olabilirsiniz.  

 

Korea Town soyledigim gibi ince uzun kucuk bir cadde. Bu cadde uzerinde korelilere ait guzellik salonlari, kuaforler, kore bankalari, restaurantlar, kafeler ,karoeke barlar ve son olarakta gecen sene de kore mutfagina ait urunlerin satildigi supermarketlerini actilar.  Kisaca koreliler her neye ihtiyac duyuyorsa kolaylikla ulasabilmek icin herseylerini Kore'den Amerikaya getirmekteler.  

 

Korelilerin en unlu spermarketi 3rd Avenuda sonunda acilmistir. Buradan tum asya ulkerine ait bir cok urune kolaylikla ulasabilirsiniz. (kucuk bir detay ozellikle Japonlara ait matcha green tea tozunun orjinaline ulasabilirsiniz uygun bir fiyata, ayni zamanda kore mutfagina ait bir cok urunde burada bulunmaktadir)  

 

Sirasiyla baslamak gerekirse, korelilerin kendine ozgu bir hayat tarzlari, kulturleri ve mutfaklari vardir, kendi dunyalarinda yasarlar ve o dunyanin cokta disina cikmaktan hoslanmazlar. Yasam bicimi olarak cok yeniliklere acik degildirler. Orf ve adetlerine genellikle sahip cikarlar ve bunu yasamlarindan eksik etmezler. Bilindigi gibi koreliler selamlasmak ve sarilmaktan pek hoslanmazlar ozellikle koreden amerikaya yeni gelen bir koreli ile karsilastiginizda bunu cok iyi hissedersiniz. Bizdeki  ve ispanyollarda ki arkadas canligi sembolu olan sarilmayi onlarda denemeye calistiginizda karsinizda sok olmus bir koreli bulabilir ve yaptiginiza pisman olabilirsiniz. Ben ve ispanyol arkadasim javier bu duruma bir kac defa dusmuslugumuz vardir. 

 

Simdi gel gelelim Koreliler ne yer ne icer. Benim favori mutfaklarimdan biridir korea mutfagi. Bu mutfagi hint-japon ve bir o kadar da ispanyol mutfagi kadar severim .Yemeklerinin goruntusu her ne kadar bazen anlamsiz gozuksede kendi icinde ayri bir lezzeti vardir ki bunuda hani oyle her yerde bulamazsiniz. Peki ne vardir bu mutfakta? 

 

Korelilerin ana besin maddesi princ, deniz urunleri ve sebzedir. Ilk olarak Kore mutfagi denildiginde bunlar soylenir ancak koreliler ayni zamanda et yemekten de bir o kadar keyif alirlar ki dunyaca unlu olan korean barbekuleri vardir.  Et olarak tavuk, domuz ve maddi durumu iyi olanlar icin ise ayri bir onemi olan kopek yemegi severler. 

 

Fakat favori korea yemekleri haslanmis princ , kimbap (sushi ye benzer fakat sushiden lezzet ve icerik olarak farklidir, princ kek (rice cake), corbalari, soslu tavuklari, tum deniz urunlerini sosla pisirerek elde ettikleri soslu baliklar, her turlu otlar ve tabiki kimchi dir. Kimchi beyaz lahana gibi birseyden yapilan tursuya benzer birseydir. Super acidir. Sagliga cok ozelikle kansere cok faydali oldugu soylenir. Bu arada tum kore yemekleri gercekten cok acidir, bizim adana ve urfadan hic farki yoktur, hatta acisi az gelip uzerine extra aci ekleyenlerde yok degildir. 

 

Ve gelelim simdi de kore tatlilarina. Korelilerden oyle bol agdali serbetli tatli beklerseniz hic beklemeyin adamlarin seker gibi bir algisi yok. Bunu bilmezken ben koreli bir arkadasimin eline bizim bol agdali antep fistikli baklavayi verip yemesini beklerken bana owww bu nedir? boyle diyerek tatlimi cikarip atarak beni sok edince ogrendim. 

 

Korelilerin herseyinde princ kullandiklari dogdurur, haslayip yedikleri gibi unundan da tatli, kek, pogca yaparak hani etinden sutunden de faydalandik misalini gerceklestirirler. Gercekten bunuda cok basarili yaparlar. Ne kadar yerseniz yeyin hic bir siskinlik hissetmezsiniz ustelikte.  

 

Bakery dedigimiz pasta, borek isinde bence gayet basarilar, ozellikle yesilcayli pogacalari  ile pirincten yaptiklari icinde ezilmis fasulye bulunan kekleride benim favorilerimdendir. Sadece bunlar da sinirli degil? harika yas pastalari, mochi soguk macaronlari ve buble tealeride vardir.  Hemen kucuk bir ayrinti daha paylayim buble tea ye gecmeden once. Kore dondurmalarini anlatmak istedim. Benimde favorim olan balik seklindeki kirmizi fasulyeli dondurmalari. Bunlari supermarketlerde bulabilirsiniz. Sadece korean supermarketlerde tabiki.

 

VEEEE Buble tea... Denemedigseniz mutlaka deneyin derim. Kisin sicak yazin soguk olarakta tuketilen bu icecek oyle bizim bildimiz caylara hicte benzemiyor. Ancak gercekten bir kere deneyen kendini bunun muptelasi olarak tanimlayabilir. Yani ben oyleyim de. 

Buble tea icinde buble dedigimiz jelibonsu seylerin buldundugu sekerli ancak kendin seker oranini ayaralayabiliyorsun %100 -%25 kadar degisen seker oranlari bulunan sicak yada soguk tuketilen bir icecektir. Farkli bir cok secenegi vardir, mangolu, yesilcayli, taro ,.. etc gibi. Benim favorim tabiki asla degismeyecek olan taro dur. Rengi mora benzer. Yazin litrelerce icebilecegim buzlu tek icecegimdir. 

 

Elimden geldikce bugun sizi kore ye o kulture goturmek istedim. Unuttuklarim, atladiklarim mutlaka olmustur onlari icin simdiden ozrumu diliyorum. Hersey donlunuzce olsun

Bir sonraki posttaa gorusmek uzere.  

 

NER 

 
Toplam blog
: 9
: 222
Kayıt tarihi
: 01.02.19
 
 

  Herkese merhaba ben Nergis,  ..