- Kategori
- Güncel
Newroz özgürlük ve barışın adıdır!
Türkiye tarihi bir süreçten geçiyor. Gerek iç ve gerekse dış konjonktürde başta Kürt meselesi olmak üzere, hem yeni anayasanın hazırlanmasın da ve hem de Demokratikleşme yolunda gözle görülür olumlu ve şaşırtıcı gelişmelere tanıklık ediyoruz.
Paradigmanın alışılageldik baskıcı, otoriter ve Despot Devlet anlayışının yerini artık yavaş yavaş bireye endeksli, toplumsal uzlaşıdan yana bir yeni Devlet ve iktidar anlayışı oluşturma yolunda diyebiliriz.
Yasakçı ve baskıcı zihniyetin arkasından bize miras bıraktığı acılara takılmak yerine aydınlık ve eşitlikçi bir ülkede birlikte yaşayabilmek adına şimdilerde hem iktidar kanadı ve hem de Kürt siyasetinin dinamikleri hiç olmadıkları kadar bir derin samimiyet ve uğraş içindeler.
Geçen sene Newroz bayramı üzerinde yürütülen acımasız siyaset ve sonrasında karşılaştığımız tabloyu anımsar isek bugün bulunduğumuz noktanın toplum için aslında ne büyük bir kazanım olduğunun çok daha iyi farkına varırız diyebiliriz.
Hükümet kanadı anlamsız bir şekilde Kürtlerin kendi bayramlarını özgürce kutlamalarını engellemek adına sudan bahanelerle bir takım yasaklar koymuş, tarihleri boyunca hiçbir baskı ve zulme boyun eğmeyen Kürtler bu anlamsız yasağa karşı direnmiş ve açıkçası hiçte hoş olmayan ve istenmeyen sahnelerle karşılaşmıştık.
Ogün için o yasak nasıl anlamsız ise gösterilen reaksiyon da o kadar yanlıştı. Sokakları savaş alanına çevirmek, halkın işyerlerini ve arabalarını yakmak açıkçası hiçbir insani düşünce ile bağdaştırılamaz ve kabul görülemezdi.
Geçen yıl böylesi gergin bir atmosferde yaşanan Newroz için “Newroz restleşmesi ve ağır bilanço” başlıklı bir makale yazmıştım, çok şükür ki bugün artık çok daha olumlu ve anlamlı başlıklar atılan yazılar yazılabiliyor.
Newroz’un Kürtler için ne anlama geldiğini ve Newroz ateşinin yandığı coğrafyada aslında bir halkın zulme karşı ortaya koyduğu onurlu bir mücadelenin ve sonrasında kazanılan bir büyük zaferin bayramının adıdır Newroz!
Demirci Kawa’nın ve onun çocuklarının, zalim Kral Dehhak’ın zulüm sarayını başına geçirmesi ve diktatörlüğünü al aşağı ettiği günün bayramıdır Newroz!
Tarihleri boyunca hiçbir zalime boyun eğmemiş ve hiçbir zalime papuç bırakmamış bir halkın şanlı yürüyüşünün adıdır Newroz!
Kürtlerin tek bayramları özgürlük ateşinin yandığı Newroz’da yanıyorsa bunun anlamı büyüktür.
Kardeşliğin ve barışın adıdır Newroz!
Yoksa yumurta tokuşturma ve örs dövme ucuzluğunun bayramı değildir Newroz!
Yumurta tokuşturmanın bayramlaştırılmaya çalışılmasının gülünç ve komikliğinin çok ötesindedir Nerwoz!
Özgürlüğün ve barışın adı olan Newrozlar dileği ile.