- Kategori
- Halkla İlişkiler
NİTEL DEMOKRASİ
BİR SİVİL TOPLUM KURULUŞUNDA
Varsayalım ki, bir STK'da 52bin 409 seçmen oy kullanma hakkına sahipken, geçerli oy sayısı 26 bin 30.
Seçime katılan A Grubu 8 bin 503, B 6 bin 107, C 5 bin 994, D 1687, E 1674, F 1109 ve G Grubu 956 oy alıyor.
NİTEL DEMOKRASİ UYARLAMASI
Nicel demokrasi'de en çok oy alan A Grubu, öbür 6 grubun oylarını çöpe atar. Tıpkı iktidar partisinin muhalif partilere verilen oyları çöpe atması gibi...Üstelik bu uygulama, Anayasamızın 10. Maddesine de aykırıdır: "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir". siyasi düşüncenin ifadesi olan her oy eşittir.
Anayasamız; siyasi düşünceyi ve felsefi inancı belirten çoğunluk oyları geçerli, azınlık oyları geçersizdir demiyor ki!.. Aksine ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir diyor. Bu nedenle hiçbir oy zayi olmamalı, temsil edilmelidir. Nıtel demokrasi; nicel demokrasiden farklı olarak, tam temsili ve oybirliğini öngörmelidir.
Seçimi kazanan A Grubu Başkanı, seçimi kazanamayan 6 grubun başkanını, yönetim kuruluna almalıdır. Böylece tam temsil sağlanmış olur. Nitel demokraside kararlar oybirliğiyle alınacağından; şu yada bu eğilimin değil herkesin kararıdır. Uygulanacak kararın başarısı yada başarısızlığı herkesindir. Rekabet, çekişme sözkonusu olmaz.
Aynı yöntem Genel Seçimlerde de uygulanmalı, En çok oy alan ve iktidarı kazanan parti genel başkanı; parlamentoya giren partilerin genel başkanlarına kabinede bakanlık vermeli ve kararlar oybirliğiyle alınmslıdır.
Ne dersiniz?