Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '20

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Nitelikli İnsan

Günümüzde insanların gittikçe birbirine benzediği; algı düzeyi, ilgi alanı ve yetenek olarak aynı ortalama içerisinde yer alan insan sayısının her geçen yıl daha da arttığı ifade edilmektedir. Dolayısıyla öğrenciler, üniversite mezunları, çalışanlar, aile bireyleri birbirleriyle benzer düzeye sahip olmakta; ayrıcalıklı, farklı ve nitelikli olmak yerine “insan kalabalığı” olmaktan öteye gidememektedirler. Büyük düşünür Mevlana’nın “Nice insanlar gördüm üstlerinde elbise yok… Nice elbiseler gördüm içlerinde insan yok!” sözü “nitelikli insan” konusundaki yetersizliği ortaya koymaktadır.

Oysa çevresine ve ülkesine faydalı olmak, toplum hayatına katkıda bulunmak, daha çok kazanmak, belli bir konuma yükselmek için kişinin ayrıcalıklı özelliklere, birikime ve donanıma sahip olması yani “nitelikli insan” olması gerekmektedir. Pek çok ailenin “Evladım önce ‘insan’ olsun.” öğüdünün altında yatan da aslında “nitelikli insan” beklentisidir.

O hâlde gelin, nitelikli insanın özelliklerine ve ayrıcalıklarına değinip bir durum tespiti yapalım.

Nitelikli insan kendisiyle barışıktır, dolayısıyla da öz güven sahibidir; bu nedenle girişimciliği ileri boyuttadır ama dengeli ve tutarlı bir girişimcilik özelliği vardır.

Hayata olumlu bakmayı, karamsarlıktan uzak durmayı, yokluklar içinde bile var olanı yakalamayı başarır; bundan dolayı da etrafına pozitif enerji yayar, bulunduğu ortamlarda güven, neşe ve umut havası estirir.

Sık sık geçmişe sığınma ya da gelecek hayalleriyle avunma yerine yaşadığı zamanı değerlendirir, ânı yaşar; sahip olduklarının değerini bilir ve elindekiyle bir şeyler ortaya koymaya çalışır, mevcut koşullarda yapılabilecek olanın en iyisini yapmaya odaklanır.

Sade, doğal ve içten bir özelliğe sahiptir; sıra dışı olmak uğruna değerlerinden, doğallığından taviz vermez, çevresindekilerle diyalog kurarken kendini olduğundan farklı göstermez; bu nedenle vizyon sahibi olsa da dürüst, güvenilir ve içten bir izlenim oluşturur.

Sorunlardan kaçmak ya da sorunları görmemek için bahaneler bulmak yerine onları gerçekçi bir yaklaşımla tespit etmeye ve ardından da sorunları sabırla çözmeye çalışır.

Sürekli plan, program yapmak ve bir türlü uygulanamayan projeler geliştirmek yerine küçük planlar yapıp bunları uyguladıktan sonra başka planlar ortaya koyar.

Bir iyilik gördüğünde teşekkür etmeyi, başarılı insanları tebrik etmeyi unutmaz; hata yaptığı zaman açık yüreklilikle hatasını itiraf etmekten ve özür dilemekten rahatsız olmaz.

Doğru cümle kurma, güzel konuşma, kendini doğru zamanda doğru biçimde ifade etme yönüyle kendini sürekli geliştirir.

Hayata ve olaylara kapsamlı bakma, analiz yapma, kelime dağarcığını ve düşünme ufkunu geliştirme adına kitap, dergi okur.

Mesleğiyle ilgili kendini sürekli geliştirir; bilginin bitmeyeceğinin farkındadır ve ezberci anlayış yerine sürekli öğrenmeye dayalı bir anlayışı seçer.

Yabancı bir dil öğrenir ve dünyada gerçekleşen olaylara duyarsız kalmaz, kapsayıcı bakış geliştirir.

İnsanlarla iletişimi güçlüdür; tartışma ortamlarında, bir sohbet meclisinde düzeyli biçimde konuya katılır.

Farklı sosyal çevrelerde bulunmaktan rahatsızlık duymaz; farklı düşüncelere, aykırı yaklaşımlara tahammüllüdür; kimseyi ötekileştirmez ve kimseyi kendisi gibi olmaya zorlamaz.

Teknolojiyi sadece bir eğlence aracı olarak görmez ve gereksiz yere zaman kaybetmez ancak teknolojik gelişmeleri yakından takip eder, teknolojik bilgilerini meslek ve günlük yaşamında kullanır.

Tek haber kaynağından, aynı bakış açısına sahip medya kanallarından beslenmez, bu nedenle bulunduğu mecliste konuya bakış açısıyla, değerlendirmesiyle kapsamlı ve faydalı fikirler ortaya koyar.

İnsanları ölçülü sever ve ölçülü eleştirir; dolayısıyla da hayal kırıklığına pek uğramaz ve çevresindekilerce “fanatik” ya da “bağnaz” olarak nitelendirilmez.

Yaratıcı fikirlere sahip olduğundan iş, aile, meslek hayatında karşılaşılan daralmalarda, sıkışmalarda yeni kapılar açacak yollar ortaya koyar.

Evet, görüldüğü gibi nitelikli insan pek çok bakımdan donanımlı, birikimli, duyarlıdır. Nitelikli insan, yukarıda sıralanan ayırıcı özelliklere sahiptir ve bu özelliklere sahip insanların topluma faydası, katkısı oldukça fazladır. Dolayısıyla “insanlar arasında bir insan olma” özelliği öne çıkarılmalı, bu tür nitelikli insanlarla toplumun nitelikli, hayatın kaliteli ve daha yaşanabilir olacağı unutulmamalıdır.

 
Toplam blog
: 12
: 537
Kayıt tarihi
: 12.02.16
 
 

Konya'da Edebiyat Öğretmeni. Eğitimci-Yazar. İstanbul Üniversitesi mezunu. Urfalı ..