Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '08

 
Kategori
İnançlar
 

Niyetin gücü

Çocuk Eğitimi

Çocukluktan beri, zevk peşinde koşacak şekilde eğitilmişiz. Bir şey nefsimize hoş geliyorsa uğrunda çabalamaya değer olmuş. Hoş gelmiyorsa, büyük bir enerji noksanlığı. Tembelliğin asıl kaynağı işte bu. Nefse hoş gelmeyen işleri yapmaya dair duyduğumuz isteksizlik. Anne babaların çocuklarına karşı görevleri oldukça ağır. Ebeveynler eyleme geçmenin arkasındaki gerçek motivasyon kaynağının haz değil, Allah rızası, Allah sevgisi olmasını öğretebilmeli. Gerek sözleriyle, gerek davranışlarıyla bunu başarabilmeli. Bunu yaparken kendisi de bu yolda ilerleyecektir.

Niyetin Önemi

Ve işte buradan niyetin önemine geliyoruz. Eylemlerin arkasındaki niyetin önemi. Hak Teala hadisi kutside bu dünyanın sevgisini kötü kullarının kalbine koyduğunu söylüyor. Ayette, kafirlere dünyanın güzel gösterildiği yazıyor. Sahiplenme, fani zevkler, tembellik, yemeğe ve uykuya düşkünlük ve bunlar gibi onlarca dünyevi arzu Allah-u Teala’nın yanındaki değerimizi azaltıyor. Her ne zaman bu tip arzuları niyetlenerek bir karar alsak ve bir eyleme girişsek, arkasından büyük kayıplar geliyor. En iyi ihtimalle, kaybı görüp hatamızı anlıyoruz. Ve inşaAllah bir daha tekrarlamamak için Rabbimizden af diliyoruz.

Ayette geçen kör, sağır ve dilsizlerdensek hatamızı dahi göremiyoruz.

Bir de, bunun tersi mevcut. Sahih, yani ihlaslı niyetler var. Niyet Allah rızası ile örtüştüğü oranda kişi Rabbini arkasına almış oluyor. Rabbinin emrine amade tüm melekler, onun niyetlendiği yolda ilerleyebilmesi için kendisine destek oluyorlar. Yüksek motivasyon, açılmaz denilen kapıların açılması ve başarı. Kulun bu yolda yapması gereken ise, farz ibadetlerinden sonra dua, az konuşma, az yeme ve az uykudan ibaret.

Duanın Çeşitleri

Dua iki çeşit. Biri fiili, biri ise kavli dua. Fiili dua, amacına ulaşmak için eyleme girişmek, çaba sarf etmek. Sonrasında Rabbine el açıp, “Rabbim yardımınla yolumu açman için eylemlerimi vesile kıl. Benim gücüm bu kadarına yetti. Hatam varsa affeyle, yanlışlarımı kapat, bizleri muvaffak kıl” diye niyaz ederek kavli duada bulunmak. İnce noktanın fark edildiğini düşünüyorum. Eylemler, amacına ulaşmana ancak vesiledir. Vesileni kabul edecek olan ise, senin acziyetinin farkında olduğunu gören Rabbindir. Acziyetinin farkında olduğunun kanıtı ise el açıp dua etmendir.

Niyet bu yüzden çok önemlidir. İhlaslı niyetin, evrenin tek sahibinin sevgisini ve rızasını kazanmana, bu dünyada O’nun desteğini arkana alıp muvaffak olmana vesile olacaktır. Bir mümin için bundan daha önemli ne olabilir ?

 
Toplam blog
: 20
: 420
Kayıt tarihi
: 15.09.07
 
 

8 yıldır insanın da içinde bulunmuş olduğu sistem hakkında kitaplar okuyor ve konu üzerinde düşünüyo..