Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Nobel Barış Ödüllü Desmond Tutu:'Gazze saldırıları savaş suçu işaretlerini taşıyor.'

Nobel Barış Ödüllü Desmond Tutu:'Gazze saldırıları savaş suçu işaretlerini taşıyor.'
 

Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrika'lı başpiskopos Desmond Tutu.


Nobel Barış Ödüllü Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu İsrail'in Gazze bombardımanı, 'savaş suçlarının gösterdiği her türlü işareti taşımaktadır.' dedi.

'Hava üstünlüğünün bariz olduğu koşullarda, güçlü taraf kendisini savunma şansı olmayan diğerinin üstüne ölümcül savaş uçakları ile saldırırsa, bombalama savaş suçlarının her türlü işaretini taşıyordur.'

Saldırıların, Filistinlilerin roketle misillemele yapmaları sebebiyle, İsrail'in güvenliğine katkı yapmayacağını söyledi.

'Bu sadece Orta Doğu'da değil, bütün dünyadaki bir karışıklıktır ve özellikle dünya liderleri, Filistin ve İsrail halklarını 60 yıldır sürekli olarak ihmal etmektedirler.'

Gazze'ye yapılan hava saldırılarında yüzlerce Filistinli hayatını kaybetmişti.

Desmond Tutu kimdir?

1931 de Klerksdorp, Transvaal'da doğdu. Babası öğretmendi. Johannesburg Bantu Lisesi'ni bitirdi. Okuldan sonra öğretmen olarak Pretoria Bantu Normal Koleji'nde ve 1954'te de South Africa Üniversitesi'nden mezun oldu. Üç yıl lise öğretmenliği yaptıktan sonra din bilimleri üzerine çalışmaya başladı ve 1960'da rahip oldu. 1962-66 arasında İngiltere'de din bilimi mastırı yaptı. 1967 - 1972 yılları arasında Güney Afrika'da din bilimi okuttuktan sonra Londra'daki din bilimleri enstitüsüne üç asistan yönetici olarak döndü. 1975'te Johannesburg'daki St. Mary's Kathedral'ine dekan olan ilk siyah oldu. 1976 1978 yılları arasında Lesotho piskoposu ve 1978'de yine Güney Afrika Kiliseler Birliği'nin ilk siyah Genel Sekreter'i oldu. Tutu Amerika, İngiltere ve Almanya'nın önde gelen üniversitelerinin onursal doktorluk ünvanını da taşımaktadır.

Desmond Tutu amacını "Irk ayrımcılığından arınmış demokratik ve adil bir toplum" olarak formüle eder ve en azından aşağıdaki maddeleri bekler:

1. Herkes için eşit toplumsal haklar (1995 yılına siyah Güney Afrikalıların seçme ve seçilme hakları yoktu)

2. Güney Afrika pasaport kanunlarının yürürlükten kaldırılması (1995 yılına kadar siyah Güney Afrikalılar'ın pasaport almaya hakları yoktu)

3. ortak bir eğitim sistemi (Siyahlarla beyazlara aynı okullarda değildi)

4. Güney Afrika'dan sözde 'Ana vatan' lara güç kullanılarak sınır dışı edilmelerin durdurulması

Desmond Tutu 1984 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

http://www.mehmetgok.info/blog

 
Toplam blog
: 10
: 10911
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Merhaba adım Mehmet Gök. Şu an Güney Afrika'da yaşıyorum. Mühendislik, proje yönetimi ve danışmanlık..