Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '11

 
Kategori
Yılbaşı
 

Noel Bayramı ve yeni yıl kutlamaları

Noel Bayramı ve yeni yıl kutlamaları
 

Gelişen Türkiye


Çok değerli Türk Kültürümüz, tarihte diğer toplumları etkilemiş ve onlara Türkçe kelimeler, alışkanlıklar, kısacası kendi kültürümüzden öğeleri aşılamıştır. Örneğin Doğu Avrupa’da kullanılan Türkçe kelimeler ve Türk mutfağından yemekler Türk etkisinden kaynaklanır. Aynı sekilde biz de, coğrafi etkileşimler sonrasında diğer kültürlerden bir çok öğeyi kendimize adapte etmiş ve genellikle kendimize uygun bir şekilde geliştirmişizdir.

Kendi kültürümüze adapte ettiğimiz öğelerden bazıları da Hırıstiyan toplumların Noel Bayramlarını kutlama şekilleridir. 24 Aralık akşamı ve 25 Aralık günlerinde, Hazreti  İsa’nın doğumunu kutlayan Hırıstiyanlar, dini kutlamalarının yanısıra, 25 Aralık sabahı açılmak üzere çam ağacı altına hediye koymaları ve söminelerine baş harfleri işlenmiş çoraplara hediyeler yerlestirmeleri, çocuklara hediyelerin Noel Baba yani Aziz Nikolas tarafından getirildiğine gerçekten inandırmaları sayılabilir.

Biz, bu tür öğeleri kendi kültürümüze adapte ettik son zamanlarda fakat Hırıstiyan toplumların 24 Aralık’da dini amaçlı olarak uyguladığı öğelerini biz 31 Aralık’da yeni yılın gelişi için sosyal amaçla kullanmaktayız. Aslında hiç bir zararı olmayan bu tezatlık hakkında yapılması gereken toplumun bilinçlendirilmesidir. Bir başka değişle, Noel ağacı alıp yeni yıl kutlayan vatandaşlarımızın aslında Hırıstiyanların 6 gün evvel bu sekilde dini bayramlarını kutladığını bildiğinden emin olmak. Bu bilinçlendirmeden sonra bu tür farklı kültür öğelerini kendimizce uygulamamızda hiç bir sakınca yoktur.

Tüm Hırıstiyanlar’ın Noel Bayramı’nı ve bu yazıyı okuyan sizlerin yeni yılını kutlarım.

Tolga Ergüder

 
Toplam blog
: 2
: 404
Kayıt tarihi
: 23.12.10
 
 

University of Massachusetts ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu ..