​ Nükleer felaket… / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Nükleer felaket…

Nükleer felaket…
 

Japonya 8, 9 şiddetinde depremle sarsıldı. Biz televizyondan seyredenlere şaka gibi geldi. 7 lik Marmara depremini düşündük, Japon teknolojisine, önlem almaktaki hünerlerine, disiplinlerine şapka çıkardık.  

Amatör kameranın depremin oluşunu görüntülerken, görüntüyü alan kişinin olayı gülerek anlattığını gördük, doğrusu şaşırdık kaldık. Bir deprem ülkesi olan Japonya’da insanlar depremle yaşamaya alışmış. Yaptıkları binalardan o kadar eminler ki, sarsıntı anında paniğe kapılıp kaçacaklarına devrilmesin diye eşyalarını tutuyorlardı. Demek oluyor ki Japon insanı kaderci değil. Önlemi topyekûn alıyor. Hükümetler bizdeki gibi günü kurtaracak önlemlerle geçiştirmiyor.  

Depreme karşı artık bağışıklılık kazanmış olan Japon halkı tusunami adı altında hücum eden doğanın sudan orduları karşısında çaresiz kalıyordu. Karaya çıkan gemiler, denize sürüklenen araçlar, ölen, kaybolan insanlar.  

Her ne kadar ölen veya kaybolanların sayısının 2000 civarında olduğu söyleniyorsa da okyanusun yıkım orduları tam olarak çekilince bilânço netleşecek.  

Buraya kadar baktığımızda her şeye rağmen Japon halkının yinede bu faciayı ucuz atlattığını düşünebiliriz. Aynı şiddette bir depremin ülkemizde olması durumunda neler olabileceğini düşünmek dahi insanın saçlarının ağarmasına yetecek sebeptir.  

Ancak oluşmakta olan nükleer facia ise doğanın bu yıkımına rahmet okutacak niteliktedir. İnsanlar, insanların yok olmasına yaptıkları ile davetiye çıkarıyor. Teknolojide ilerlemek pek tabii ki güzel bir şeydir. Ama tam anlamı ile kontrol edilemeyen teknoloji çok kolay cinayet silahına dönüşebiliyor. Dünyanın her yerinde nükleer santrallerle karşı çıkanlar, polis coplarına, biber gazına maruz kalıyor. Her türlü engellemeye karşı hükümetlerin inatla kurdurdukları nükleer santraller da işte böyle yaşama tehlike oluşturuyor. Yaşanan felakette Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı’ndan yapılan açıklamada Fukuşima’da bulunan 1 numaralı nükleer santralin 1 numaralı reaktörünün kontrol odasındaki radyasyon miktarının normalin 1000 katına ulaştığı ifade edildi.
Açıklamada reaktör çevresinde sezyum ve radyoaktif iyot sızıntısı tespit edildiği, bunun uranyum yakıtının saklandığı bazı metal tankerlerde erime yaşandığının işareti olduğu belirtildi.
Nükleer erimenin, bir nükleer reaktörün soğutma sistemlerinin çalışmaması ve reaktörün parçalanabilir yakıtının tepkimesinin yavaşlatılamaması durumunda, nükleer yakıtın tamamen eriyerek çok sıcak ve çok yoğun bir sıvı haline gelmesi demek olduğunu belirten uzmanlar bunun bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddî kaza olduğunu ifade etti. Bütün bunlar dünya insanına ders olmalı. Belli ki ülkesine atılan atom bombaları, Japonların teknoloji hırsını frenleyememiş. Soğutma başarılı olamadığı takdirde gerek Japonya yı, gerek dünyayı çok büyük bir nükleer felaket bekliyor…  

İzmir 2011-03-13  

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..