Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '13

 
Kategori
Kitap
 

Nur Ersen'in “Hoş geldin Gülnare” Adlı yeni Kitabı okuruyla buluştu

Şu anda tanıtımını okuduğunuz bu öykü kitabının basım aşaması boyunca sevgili Nur Ersen hanımefendinin yanında olmaktan son derece mutluluk duyduğumu söylemek istiyorum ilk önce. Her yeni kitap bambaşka bir heyecan bırakır yüreklerde hiç şüphesiz ki. Bu heyecan sadece Nur Hanım’ı değil beni de sardı, sarmaladı. Yanlış hatırlamıyorsam Ersen’in beşinci kitabı “Hoş Geldin Gülnare”.

Evet, Gülnare edebiyat dünyasına hoş geldin, sefalar getirdin, iyi ki geldin.

Birbirinden güzel beş öykü Hoş Geldin Gülnare’nin çatısı altında buluşuyor okuyucusuyla. Kitaptaki bazı öyküler canımı yakıp hüzün duygusunu derinden yaşamama neden olurken kimi öyküler gülümsememe neden oluyor. Acıyı ve mutluluğu aynı anda yaşamak böyle bir şey olsa gerek.

Ersen’in iki öyküsü var ki fazlasıyla etkiledi beni. Hangileri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Hemen söyleyeyim. Geç Kalacağız ve Bez Bebek. Hayatın içinden çekilip çıkarılmış olay öyküleri her ikisi de.

Yazarların zaman zaman yaşadıklara çağa tanıklık ettikleri aşikârdır. Nur Ersen de yaşadığı çağa tanıklık etmiş ve her iki öyküsünde de günümüzde bile hala aşılamamış olayları, okutulmayan kız evlatlarımızın yüreklerinde bırakılan eziklik, eksiklik hissini, çocuk yaşta gelin edilen yavrularımızın dramını işlemiş.

Bu öykülerin kahramanı olan kadın karakterlerin kaderlerinin ne yazık ki etrafındaki bir takım kişiler tarafından değiştirildiği, yaşamaya mecbur bırakıldıkları hayatlarının bitmek bilmeyen çileleri, cehaletin getirileri ve aynı zamanda götürüleri, törelerin yaptırımları vb. toplumsal olaylar gözler önüne seriliyor satırlarda.

Yazarın, öykülerinde dikkat çeken bir başka husus da olaylar karşısında kendi iç sesini dinleyerek, yüreğine nasıl aktıysa o şekilde belki bir ana duyarlılığıyla belki de elinden oyuncağı alınmış bir çocuk psikolojisiyle kaleme aldığı satırlardan süzülen duygu selinin dalga dalga okuyucusuna ulaştığı ve onların da yüreklerini kavurduğu anda sadece öykü olmaktan çıkıyor yazılanlar, gerçeğin ta kendisi oluyor ve hayatın içinde yerini alarak hedefine ulaşıyor.

Ersen’in “GEÇ KALACAĞIZ” isimli öyküsünden bir kesit;

“Benim kızım okula gidecek, kimselere muhtaç olmadan, mektuplarını kendi yazacak, imzasını kendi atacak. Okumak medeniyettir, kızım kendi haklarını öğrenmek için okuyacak,” diyememişti. “Kızım sokak tabelâlarına bakarak yolunu bulacak, gazete okuyacak, dünyadan haberi olacak,” diye karşı çıkamamıştı;”

Hüznün yanı sıra yüzünüzü gülümseten ama aynı zamanda da hurafelerin asılsızlığını vurgulayan bir öykü de yer alıyor Hoş Geldin Gülnare’de. İşte o öyküden bir bölüm.

Bir kesit de "HAYIRDIR İNŞALLAH' tan.

“Katlar aldı, yatlar aldı, fabrikalar kurdu, ailesindeki bütün fertleri ihya etti, bütün fakirleri doyurdu, bütün çocukları giydirdi, hayır kurumlarına para bağışladı, okullar yaptırdı, kriz döneminde mağdur olanlara iş alanları açtı; hatta bir an, paraları alıp ortadan kaybolmayı bile düşündü.”

Öykülerinde ağırlıklı olarak kadın sorunlarına eğilen Nur Ersen günümüzün bir başka melodramını, intihal vakasını da pek güzel anlatıyor “KÜRESEL BİR HİKÂYE” isimli öyküsünde. Sanırım bu öyküsü ile İLESAM’ın açmış olduğu bir yarışmada mansiyon ödülü almıştı Ersen.

Yazarın “HOŞ GELDİN GÜLNARE” isimli öyküsünde ise çok farklı bir lezzet var. Kitap da ismini bu öykünün içinde geçen olaylar zincirinden alıyor zaten.

Kitabın kapak resminde Asuman Soydan Atasayar’ın imzası var.

Ersen’in sade, akıcı, duru, temiz ve abartıdan arınmış anlatımı bir anda öykülerin içine alıveriyor sizi. Hiç şüphe yok ki bu öykülerin arasında dolaşan herkes kendi ve tanıdığı kişilerin yaşamlarına dair izlere rastlayacaklardır okuma yolculukları esnasında.

Güzel yüreği, gülümseyen yüzü, duygudaşlığı, fedakârlığı, sevecenliği, hanımefendiliği ile gönüllere taht kuran aziz dostum, kıymetli arkadaşım Nur Ersen’in deneme ve şiir çalışmalarının olduğunu da biliyorum. Ayrıca; Ersen’in bestelenmiş şiirleri de var ve ben bir an önce bu çalışmalarını da bir kitap çatısı altında toplamasını arzuluyor, eserlerinin ve başarılarının katlanarak artmasını dilerken yeni kitapları için biz, okuyucularını fazla bekletmemesini temenni ediyorum.

HOŞ GELDİN GÜLNARE’YE NASIL ULAŞILABİLİR?

Ürün Yayınları

İmge Kitapevi

Dost Kitapevi

 


 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..