Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

O meyveyi çocuğuna verme!

O meyveyi çocuğuna verme!
 

O meyveyi çocuğuna verme!


Yıkamadan o meyveyi çocuğuna verme, çünkü o meyve değil zehir. Hiç karşı çıkmaya da kalkma.

Biz küçükken meyveyi yıkamadan dalından yerdik, hiçbir şey olmazdı. Mis gibi…”  gibi cümleler geçmişte kaldı.Şimdi mis gibi değil, pestisitli…

Yani anlayacağın hiçbir şey eskisi gibi değil, meyveler bile.

Pestisit kötü bir amaçla kullanılmıyor, zararlı organizmaları engellemek ve zararlılardan korunmak amacıyla kullanılan maddelere pestisit diyoruz. Bu çok geniş kapsamlı bir konu ama kısaca bahsetmek gerekirse, ilaçlamaların şartlara uygun yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yarar sağlamıyor, zararının ise önüne geçilemiyor.

Neler olur?

Bu pestisit kalıntısına bağlı olarak tükkettiğiniz meyveyle birlikte, kronik zehirlenme yaşayabilirsiniz, hatta inanması güç ama çok yerseniz bu durum ölüme sebebiyet verebilir. Gözlerinizde bozukluk yaşanabilir, derinizde sorun oluşabilir. Saymak istemediğim bir çok rahatsızlık sizi bulabilir. Bu durum asla “ meyve yemeyelim ” anlamına gelmiyor. Önlem alalım, dikkat edelim.

“ O meyveyi çocuğuna verme ! ” diyorum, yıka güzelce. Su ile yıkama ürünlerdeki pestisit düzeyini önemli ölçüde azaltıyor ve ilaç kalıntıları %88-90 oranında uzaklaşabiliyor. Sıra geldi kabuk soyma işlemine…   “ Olur mu öyle şey, vitamini kabuğunda meyvenin ” diyorsunuz ama o da eskide kaldı, üzgünüm. Vitamini değil, ” pestisiti kabuğunda meyvenin ” diyoruz biz ona. Yapılan analizlerde kabuk soyma işlemi sayesinde kontakt etkiye sahip pestisitlerin etkisinin azaldığının belirlenmesi, kabuk soyma işleminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak çocuklarınıza meyve yeme alışkanlığı kazandırırken bu konuda üşenme hakkınız olmamalı, kendi sağlığınız için ve en önemlisi sevdikleriniz için …

Ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle o meyveyi güzelce yıkayıp ardından en az 5 dakika sirkeli suda bekletmeniz gerekiyor,sonrasında kabuklarını soyup afiyetle yiyebilirsiniz.

Not: Ben de dalından yemek isterdim, kabuğunun tadı meyvenin kendisinde bile yoktur aslında. Ama hangi istediğimiz oluyor? meyvenin kabuğu eksik kalsın.             

 

Gıda Mühendisi - Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..