Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '12

 
Kategori
Siyaset
 

Öcalan neden avukatlarıyla görüşmeyi reddediyor?

Öcalan, Avukatlarıyla görüşmeyi reddediyor ve sadece akrabalarıyla görüşüyor. Diğer yandan Hükümet Kürt sorununun çözümü için Öcalan'ında sürece dahil olmasına yeşil ışık yaktığını gözlemliyoruz ve bunu Adalet Bakanı'nın açıklamalarından da görüyoruz.

Şimdi bu durumu nasıl okuyacağız? 

Geçen yıl Haziran ayında 45-50 derece sıcağa yollanan 13 askerin şehit edilmesi Öcalan'a rağmen örgütün yaptığı bir eylemdi. Bu eylemden sonra örgüt asla Öcalan'ı dinlemedi. Öcalan hapisteyken örgüt asla örgütü yönetemedi. 

Bu Türkiye için iyi olmadı çünkü örgüt ayakta kalabilmek için İsrail ve Britanya'dan hep gizli destek aldı. Örgütü Öcalan yerine sözde müttefiklerimiz  İsrail ve Britanya'nın yönetmesi olgusu şu an değişti ve PKK ittifakını köşeye sıkışan Esad ve İran'la yapmak zorunda kaldı. İranla savaşan PKK'nın İran uzantısı PJAK artık İran'a karşı eylem yapmıyor. 

PKK şu an Esad ve İran ile istişare halinde, eski düşmanlar dost oldu tekrar. Diğer yandan bu sürece Irak merkezi idareside katıldı ve Kuzey Irak Kürt otonom bölgesiyle arasındaki ihtilaf aza indi.

İran, Britanya'nın ve İsrail'in Türkiye ve Azerbaycan üzerinden kendi ülkesinde bulunan milyonlarca Azeriyi ayaklandırmasından ve kışkırtmasından, İran'da da ırkçı bir fitne çıkartmasından endişe ediyor.

Bununla beraber İran'da yaşayan Azerilerin de şii olması bu tür bir ayaklanmanın başlamasına engel teşkil etmekte.

Bu durumdan gereğinden fazla endişe eden İran elinde ki Kürt kartını oynamaya başladı. 

Daha bir kaç sene önce Türkiye ve İran PKK ve PJAK konusunda istihbarat paylaşıp ortak hareket ederken örgüt İsrail'le daha yakındı ama saflar çok çabuk değişebiliyor.

Aslında bu zor ortamda Kürt sorununu Hükümet'in 2003 ten beri samimi bir çabayla çözmeye çalışırken sürekli bir sabotajlar oldu. 

Bu sorunun çözümünde etkin rol oynayacak stratejik derinliğe sahip biri olan Hakan Fidan'dan İsrail kurtulmak istiyordu. Bunun için Başbakanlık önünde bomba patlatılması, Osla görüşmelerinin basına sızdırılması, Suriye Sığınmacı kampından muhalif bir subayın Esed'e teslim edilmesi gibi olayların Hakan Fidan'ı bitirmek için yapıldığını daha önce yazmıştım.

Şükür Başbakan bu oyuna gelmedi  ve Fidan görevde kaldı. Kalmalıydı da. 5 başlı bir istihbarat Türkiyenin elini zayıflatıyordu. Fidan'ın ve Başkbakan'ın bu ülkeye yapacağı en önemli iyilik İstihbaratta çok başlılığı ortadan kaldırarak CIA ve FBI şeklinde olayı çözmesi olacaktı.

Başbakan ve Fidan'ın bunu yapmaması ve yapamaması için çeşitli oyunlar oynandı. Bunun için figüranları devreye soktular.

Kürt sorununun çözülmesi için en önemli unsurlardan biri olan sağlıklı istihbarat doğru kararın alınmasına katkı sağlayacakken devletin bu kadar çok ( Dört adet) istihbarat başının olmasının suçu Uludere'de olduğu gibi mahsus bile bile MIT'in üzerine yıkılmaya çalışıldı.

Hükümet, 2003'te başlattığı cesur yolda yürümeye devam etmelidir. Bir yandan örgütle ve onun yanında öbeklenen ve onu kendi çıkarları için stratejik amaçta kullananlara karşı bunu yapmalı diğer yandan da demokratikleşme ve devletin yumuşak karnını oluşturan adaletsiz yasaların yerine adil yepyeni bir Anayasa'yı yapmalıdır.

Federal Anayasa ve Başkanlık sisteminin olması gerektiğini ve ülkenin adının Federal sitem içinde Federal Türkiye yada Türkiye Birleşik Devletleri olması gerektiğini sayın Sarıgül'den aylar önce kendi sitemde detaylıca yazdım.

Ben bunun böyle olması gerektiğine nereden inanıyorum. Çünkü ben bir Türküm fakat aynı zamanda bir Kürtle evliyim. Çocuğumun yarısı Türk ve yarısı Kürt. Her iki cepheden de olaya sağlıklı ve adilce bakabiliyorum. Bununla beraber bu ülkede ölen askerler ve örgüt mensupları yüzünden her iki kesimde sağlıklı düşünemiyor. Çoğu ırkçının gözünü kan ve intikam bürümüş durumda.

Hükümet'in Kürt sorununun çözümünde Öcalan'ı sürece dahil etmesi son derece önemlidir. Öcalan, hapisten çıkıp ev gözetimine alınırsa ve BDP'nin başında siyaset yapmasına izin verilirse o zaman hiç değilse bundan sonra akacak kan duracaktır.

Bu durumdan memnun olmayacak kesimler aşağıdaki kesimlerdir.

1- 1980 sonrası doğan tüm ırkçılaşmış Kürt gençleri. Onlar Ahmet Türk ve diğer yaşlı liderleri Türklerle ortak yaşamayı isteyen köleci kafa yapısına sahip adamlar olarak görülmektedir.

2- İsrail, Türkiye'nin federal yapı altında güçlü anaysal bir birlik kurulması İsrail'in Büyük İsrail planını mahveder.

3-Ergenekon, Türkiyede jakobenlikten beslenen ve her darbe ortamında anlaştıkları iş adamlarıyla ülkeyi soyan suyunbaşına oturmuş kesim.

4-MHP, çünkü kendi zıddının zaman içinde erimesi kendisine olan desteğin de azalmasına yol açacaktır. Bu konuda Hükümet MHP'ye Macaristan, Estonya ve Finlandiya gibi kökeni Türk olan ülkelerde MHP'nin misyonunun genişletilmesine destek olabilir. (Gerçi bunu yapabilecek vizyon ve brikimde olsalardı şimdiye kadar kendileri bu konuda bi misyon başlatabilirlerdi)

Hükümet elinden geldiğince çabuk davranmalı, eskiden olduğu gibi gayretlerini devam ettirmelidir  ve Kürt sorununun çözümünü sağlamalıdır.

MHP ve CHP'nin bu konuda görüşleri alındada kesinlikle marjinal ve klasik çözüm getirmeyen görüş öne sürmeleri durumunda bu kale alınmamalıdır. Zaten Kürt sorununun bu şekilde çözüleceğini çok iyi bilen ve zıtlardan güç alan MHP'nin bu plana sonuna kadar karşı çıkacağına inanıyorum. CHP belki taban kaybetmemek için plana destek verecektir. 

Yeni Anayasa Kürt sorununun federal bir çatı altında çözülmesine katkı sağlar. Bu konuda çaba gerekir, emek gerekir. 

Türkiye'de Sorunların Çözümü için Federal Anayasa ve Başkanlık Sistemi Nasıl Olmalı? Linkte..

ayhanozcimbit.com/?page_id=67

siyaset.milliyet.com.tr/mustafa-sarigul-un-kurt-sorunu-formulu/siyaset/siyasetdetay/25.09.2012/1602001/default.htm

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..