Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '19

 
Kategori
Müzik
 

Oda Müziği Kıvamında Konçerto

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’ndan oda müziği kıvamında konçerto dinledik.

Konser sezonunun sonlarına yaklaşırken, Antalya Senfoni Orkestrası nitelikli bir konsere daha imza attı. AKM Aspendos Salonu’nda Şef Oğuzhan Kavruk’un yönettiği konserde, Aydal Sargutan İşgören(viyola), Meriç Esen(viyola), Tolga Kulak(keman), Erdem Akça(viyolonsel) ve Başar Can Kıvrak(piyano) solist olarak görev aldılar. Başkemancı Semih Kartal dı.

Konserde ilk olarak L. van Beethoven “Coriolan Uvertürü” seslendirildi. Hemen sonrasında, Biri eski iki ADSO üyesi solist geldi sahneye. Hatta bir dönemin hoca ve öğrencileri;  ADSO’nun en kıdemlisi Aydal Sargutan İşgören ve eski öğrencisi Meriç Esen. Solist sanatçılarımız, A.Wranitzky “İki Viyola ve Orkestra için Konçerto” adlı eserin “Türkiye’de ilk seslendirilişi”ni  yaptılar. Konser kitapçığında, “Mozart ve Beethoven tarzında” ve Viyana Klasik Stili’nin önemli örnekleri arasında olduğu belirtiliyor. Üç bölümden oluşan güzel bir eserdi dinlediğimiz konçerto.

Konserin ikinci bölümünde L. van Beethoven “Piyano, Keman ve Viyolonsel için Konçerto”su seslendirildi. Solistlerimiz, Yaşar Üniversitesi’nde hocalık yapan, Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı’nın kırmızı diplomalı mezunu Piyanist Başar Can Kıvrak, yine İzmir’den konuk kemancımız Tolga Kulak ve ADSO çello grubu üyesi Erdem Akça idi.

Çok başarılı seslendirilen bu üçlü konçerto, aslında “piyanolu üçlü” olarak bir oda müziği grubu için yazılmış. Bestecinin yaşamında da, müzik tarihinde de kendine özgü bir yeri olan bu yaratı, büyük bir bestecinin kaleminden çıkmış ve böylesi bir kadro için yazılmış olması nedeniyle örneği yoktur. Barok dönemin concerto grossolarını aynı türden  eserlerden sayabiliriz. Bu müthiş eser, bestecinin büyük yaratılarının gölgesinde kaldığı için, sağlığında bir kez 1807 yılında çalınmış, o günden bu yana da konser dağarcığının en çok seslendirilen eserleri arasına girmeyi başaramamıştır.(*)

Dinlerken büyük keyif aldığım bu konçertoyu gerçekten de tam bir oda müziği kıvamında dinledim. Her iki yarıda görev alan solist sanatçılarımıza ve orkestra üyelerine teşekkür ederim. Teşekkür faslında Şef Oğuzhan Kavruk’u da unutmamak gerekiyor.

***

Gelecek hafta Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Konseri var. Şef yine Oğuzhan Kavruk, solistler; Oğuzhan Güner(fagot), Ezgi Ada Yıldız(flüt),Engin Sevinç(trompet), Egemen Sezen(trompet) ve Erdem Delibaş(trombon). Konserde, C.M. von Weber, C.Reinecke, A.Vivaldi ve L.Gröndahl eserleri çalınacak.

 

(*) Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..