Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Öfkeyle baş etmenin yolları

Öfkeyle baş etmenin yolları
 

UNUTMA "ÖFKEYLE KALKAN ZARARLA OTURUR."


Dikkatinizi çekiyor mu? Bilmem ama son dönemlerde aldı bir ster gidiyor. Uzmanla konuşuyorsunuz, çağın hastalığı diyerek, bir sürü öğüt ve uyuşturucu hap vererek yakanızı salıveriyor! Tabi birde eskilerin tabiri ile öfke baldan tatlımı geliyor diye sormadan geçemiyor insan. Herkesin şunu unutmaması gerekiyor. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Şimdi içimizden bazıları, kızmak, bağırıp çağırmak, kırıp dökmek için bunca sebep varken insan nasıl sakin olabilir? Dediğinizi duyar gibi oluyorum. İnsanlar en fazla nerde sinirleniyor? Tabi ki trafikte! Hele kendini bilmezin birisi yolunuzu kestiyse! Hele birde sıcaksa! Her halde tepenizden dumanlar çıkar. Uzmanlara göre; öfke normal ve hatta sağlıklı bir duyguymuş! Ancak kontrol altına alabilirseniz! İşte öfkenizi kontrol etmeniz için uzmanından tavsiyeler:

* Öfkelendiğinizde, bir mola alıp, klişe gibi görünse de, tepki göstermeden önce 10'a kadar saymak öfkemizi yatıştırabilirmiş.

* Ortamdan uzaklaşıp, öfkemiz biraz yatışana kadar, sinirlendiğimiz kişiden biraz uzak durmak başımızın belaya girmesini önlermiş.

* Biraz sakinleşince, öfkemizi ifade edebilir, çatışmacı olmayan bir şekilde öfkemizi ifade etme imkânı bulursak, bunun daha sağlıklı olduğunu hemen anlarız ve başımız belaya girmemiş olur.

* Eğer aşırı öfkelendiyseniz, kimseyi kırıp dökmeden, hemen bulduğunuz en yakın yerde egzersiz yaparsanız veya kendinize oyalanacak bir şeyler bulursanız, öfkenizin yatışmasına yardımcı olacağını biliyor muydunuz? Fiziksel aktivite, duygularımız için bir çıkış noktası sağlıyormuş. Özellikle, öfkeden patlamak üzereysek, hızlı tempoda bir yürüyüş ya da koşu yapabilir, yüzebilir, ağırlık kaldırabilir ya da basket atışları yapabilirmişiz.

* Böyle anlarda, bin düşünüp, bir konuşmanın faydasını unutmamak lazım. Aksi halde, pişmanlık duyacağımız bir şey söyleme olasılığımız hayli fazladır. Söylemek istediklerimizi yazmamız faydalı olabilirmiş. Öfkeliysek yazarak konudan uzaklaşabilirmişiz.

* Böyle anlarda nasıl yapılır bilemiyorum ama içinde bulunulan duruma çözüm tespit edersek, bizi neyin çıldırttığına odaklanmak yerine, kızgın olduğumuz kişiyle birlikte sorunumuza çözüm bulmaya çalışmalıymışız.

* Böyle anlarda problemi anlatırken "ben" sözünü kullanmak, karşımızdakini ayıplamak ya da suçlu bulmaktan kurtulmamıza yardım edebilirmiş. Örneğin, "Bulaşık yıkamada yardım etmelisin" yerine, "Bu akşam bulaşıklara yardım etmediğin için üzüldüm" ifadesini kullanmak gibi…

* Kin gütmemek gerekiyormuş! Eğer diğer kişiyi affedersek, bu ikimiz için de yararlı olurmuş. Herkesin bizim istediğimiz gibi davranmasını beklemek haliyle hiç gerçekçi değil.

* Gerilimi, tansiyonu azaltmak için mizahı, dalga geçmeyi deneyebilirmişiz. İğneleyici ve küçümseyici konuşarak, karşıdakini alaya almak, duyguları incitebilir ve her şeyi daha kötü yapabilirmiş.

* Gevşeme becerileri uygulamak gerekiyormuş. Gevşeme becerilerini öğrenme ve stresi azaltma öfkemizi kontrol etmeye yardımcı olurmuş. Derin nefes alma, bir gevşeme sahnesini gözünüzde canlandırma ya da sakinleştirici bir sözü tekrar etmeyi deneyerek, işe başlayabiliriz. Diğer öfkeyi hafifletme yolları ise müzik dinlemek, bir gazetede yazı yazmak ya da yoga yapmakmış. Böylece öfkeyi ve stresi alt etmenin yollarını öğrendik. Bundan böyle kavgaların olmadığı, insanların kardeş kardeş yan yana yaşadıklarını görmek, ülke huzuru için gerekli! Hele böylesi ekonomik sorunlarla boğuşurken, ortaya saçılan ve gündemi değiştirmekten başka bir işe yaramayan malum belgeleri de görünce, nasıl öfkelenmem diyorsanız, yukarıdaki önlemleri uygulayın!
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..