Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '14

 
Kategori
Güncel
 

OGM'den yazımıza aynı gün yanıt geldi

OGM'den yazımıza aynı gün yanıt geldi
 

ADRASAN YANGINI


ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN GEÇEN SAYIMIZDA YAYINLANAN ‘’ADRASAN YANGINI ÖZELİNDE YARININ YANGINLARI İÇİN GENEL UYARILAR’’ BAŞLIKLI OLAY ANLATI/YORUM YAZIMIZA AYNI GÜN YANIT GELDİ…

Önce kısaca yazıyı anımsatalım ;

O yazının başlangıcında, bir HABER olmadığına ve bazı kurumlar için olumsuz eleştiriler kapsasa da SİYASİ amaçlı da olmadığına, amacın, ANTALYA, KUMLUCA İlçesi ADRASAN Mahallesinde yaşanmış olan ORMAN+TURİSTİK TESİSLER yangınının ‘’…SÖNDÜRÜLMESİ SIRASINDA NELER OLDU…’’ lardan hareketle, yarınlarda yaşanacak yangınlarda göreceğimiz SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN yanlışların, ihmallerin, hatta kasıtların aynen süreceği düşüncesiyle, NEDENLERE ÖZELLİKLE DİKKAT ÇEKEREK KİŞİ VE KURUMLARI UYARMAK olduğuna yer vermiştik.

O yangın alanında YOKTUM. Bunu da olay aktarım bölümünün başlangıcında yazmıştım.

Yangın söndürme çalışmasında yaşananları, hiçbir tümcesi değiştirilmeksizin ‘’ANTALYA ISPARTA BURDUR DENİZLİ KAŞ PLATFORMU (A PLATFORMU)’’ nun 30 Haziran günlü ‘’ADRASAN YANGINI VE ETKİLERİ ÇOK BÜYÜKTÜR; TÜRKİYE OLARAK BU YANGINDAN DERS ALMAMIZ GEREKLİDİR.’’ başlıklı BASIN AÇIKLAMASINA aynen yer vererek ortaya koymuştum.

Yani orada YAŞANANLARA İLİŞKİN ANLATIM, ANTALYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PLATFORMUN MENSUPLARINA AİTTİR ve gözlemlediklerini aktarmışlardır.

Yazıya ilişkin, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’ nden, kendilerini ilgilendiren tespit ve öneriler konusunda herhangi bir yanıt gelmemiştir.

O bölümü burada anmayacağım.

* * *

İŞTE OGM BASIN MÜŞAVİRLİĞİ’ nden gelen AÇIKLAMA;

T.C

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Orman Genel Müdürlüğü

07.07.2014

Sayın Yetkili

Gazetenizin 07.07.2014 tarihli sayısında yer alan, Antalya-Kumluca Adrasan’da meydana gelen orman yangını ile ilgili “Adrasan  Yangını Özelinde Yarının Yangınları İçin Genel Uyarılar“ başlıklı haberde yer alan iddialar ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzce aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Adrasan Orman Yangını;

28.06.2014 Cumartesi günü saat 13:32’de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü Adrasan Orman İşletme Şefliği Adrasan Koyu Mevkiinde orman yangını meydana gelmiştir.

Adrasan orman yangınında; 30 teknik eleman, 250 yangın işçisi, 23 arazöz, 11 su ikmal aracı, 5 adet dozer, 5 adet yer ekibi, 5 söndürme helikopteri ve 1 idare helikopteri ile 2 adet amfibik uçak görev yapmıştır.

İddia : Yangına İtfaiye araçları 20 dakika sonra gelmiş, Orman Genel Müdürlüğü arazözü ise bundan 15 dakika sonra, helikopter ise yarım saat sonra  ulaştığı.

Cevap:YangınaA121 kodlu arasözümüzce 13.44’te(12 dakika içerisinde) karadan, Kumluca Orman İşletme Müdürlüğünde konuşlu yangın söndürme helikopteri ile saat 13.50’de (18 dakika içerisinde) havadan müdahale edilmiştir.(Helikopterlere kalk emri verildiğinde, kalkmaları için teknik olarak 10 dakikalık süreye ihtiyaç duyulmaktadır.)

İddia :Tek helikopterin yetmeyeceği ikinci helikopterin gelmesi için arandığında “ikinci helikopter ancak bir helikoptere daha ihtiyaç var” denilirse geleceğinin ifade edildiği.

Cevap :Yangının büyüme riski taşıması, turizm tesislerine ve yerleşim yerlerine yakın olması sebebiyle derhal Denizli, Fethiye, Manavgat ve Düzlerçamı’nda konuşlu bulunan helikopterlere kalk emri verilmiştir. Dolayısıyla ihbara gerek duyulmadan 6 helikopter ile yangına müdahale edilmiştir.

İddia: Yangına ilk müdahale edildiğinde rüzgar az olması ile yangının söndürüldüğü gerekçesi ile mücadeleye ara verildiği,ancak rüzgarın artması nedeniyle yangının büyüyerek yayıldığı.

Cevap:Meteorolojik veriler günlük olarak takip edilmekte,hava halleri kritik seviyede olduğunda (Sıcaklığın artması,Nemin azalması ve Rüzgar hızının yüksek olması) tüm teşkilatımız teyakkuz durumuna geçmektedir.

Yangının başlangıcında güney batıdan 30-60  km/saat hızla esen rüzgâryangının hızlı ilerlemesine neden olmuştur.Saat 16.00 civarında yangın kontrol altına alınmak üzere iken rüzgârın  yön değiştirerek kuzeyden 30-60 km/saat hızla esmeye başlaması nedeniyle bütün kuvvetler yerleşim yerine kaydırılmıştır.Yangınla mücadele araçlarımız ormanlık alandaki yangının yanı sıra yerleşim yerlerindeki yangına da müdahalede bulunmuştur.Böylece vatandaşlarımızın daha fazla zarar görmeleri önlenmiştir.

Yangın söndürme çalışmaları havanın kararması sonucu hava araçlarının çalışamaması nedeniyle, ekiplerimizin canı pahasına çalışmaları ile karadan sabah saatlerine kadar devam etmiştir.Teşkilatımız çalışanlarının cansiperane şekilde yangınla mücadele çalışmaları neticesinde zarar,son ölçümlere göre 140 hektar alan ile sınırlı tutulmuş, bölgede 10 bin hektarlık orman yangından korunarak, büyük bir felaketin önüne geçilmiştir.

Yukarıda da belirtildiği üzere tüm personelimiz yangınla mücadele çalışmalarınafedakarcave özveriyle ara vermeksizin sabaha kadar devam etmiştir.

İddia: Yangın mahallinde bulunan tesislerin önünde bekleyenGenel Müdürlüğümüze ait arazözlerin yangına müdahale etmediği.

Cevap:Haberlerde yer alan yangın söndürme araçlarının bekletildiği ve yerleşim yerlerine müdahale etmediği ifadesi kesinlikle gerçek dışıdır. Ekli fotoğraflarda da görüleceği üzere arazözlerimiz ve çalışanlarımız yerleşim yerlerinde meydana gelen yangını söndürmek için her türlü gayreti ve çabayı göstermişlerdir.

İddia: Yangın sahası deniz kenarı olmasına rağmen arazözlerin denizden su almayıp dereden su almak için beklediği.

Cevap:Arazözlerimiz kullandığı suyu yangın mahalline sevk edilen su ikmal araçları ile temin etmektedirler. Adrasan yangınında 11 adet su ikmal aracı görev yapmış olup, su temini konusunda bir sıkıntı yaşanmamış ve denizden su alma ihtiyacı hissedilmemiştir.

İddia: Orman Genel Müdürlüğünün rotasyon uygulamaları ile yangınla mücadele çalışmalarında zaafiyet oluştuğu.

Cevap :13.10.2013 tarih ve 28794 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme esaslarına İlişkin Yönetmeliğin ilgili hükümleri çerçevesinde rotasyon işlemleri yürütülmektedir .Bu işlem liyakat ve kariyer ilkeleri gözetilerek yapılmakta olup, ormancılık çalışmaları açısından bir zaaf yaratmamaktadır.

Gazetenizde yorumda bulunan Emekli Orman Mühendisi Özcan ÇELTİK’in yangın mahallinde olmamasına rağmen eksik bilgi ve duyumlara dayanarak aslı olmayan iddialarda bulunması, orman yangınları ile mücadelede gece gündüz demeden fedakarca çalışan ve çalışmalarda 110 şehit veren Orman Genel Müdürlüğü personelinin emek ve çabalarının göz ardı edilmesi, çalışanlarımıza yapılan en büyük haksızlıktır.

Saygı ile bilgilerinize sunulur.

Orman Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği      

* * *

Öncelikle yanıt verme nezaketi gösterildiği için KAKTÜS MEDYA GENEL KOORDİNATÖRÜ olarak teşekkür ediyorum.

A PLATFORMU’ nun madde madde anlattığı olanlarla, OGM’ nün madde madde verdiği ‘’CEVAP’’ lar örtüşüyor mu, ikna olmuşlar mıdır, bilmiyorum. ‘’BU YANITLARIN O PLATFORMA GÖNDERİLMESİ DAHA UYGUN OLACAKTI…’’ diye düşünüyorum.

Burada, beni ilgilendiren son ‘’CEVAP’’ tır. O CEVAP BAŞTAN SAVMADIR, SAPTIRMADIR, CEVAP DA DEĞİLDİR.

1- Yorumumda ROTASYON eleştirilmiştir, her satırı gerçektir, ormancı bilim adamlarıyla da değerlendirilmiş ve her satırına hak verilmiştir. 2013 yılında resmi gazetede yayınlanmış olması uygulamayı haklı gösterecek bir değer değildir. Zaten yazımın SON SÖZ bölümünde ne yapılması gerektiğine yer verilmiştir. Bir tek örnek soru soralım; daha şimdiden Antalya’ daki İşletmelerden birine, Bitlis’ ten, hiç yangın görmemiş bir mühendis, müdür olarak gelmiş midir?

Kaldı ki, benim bildiğim 40 yıllık OGM uygulamalarında Haziran-Kasım arası, yangına hassas bölgelerde, orman yangınları gerekçesiyle tüm atamalar durdurulmuş, yıllık izinler de kapatılmıştır.

Rotasyonun diğer ormancılık çalışmalarına vereceği zararlara ilişkin başkaca anımsatmalarım ise ‘’CEVAP’’ lar arasında yoktur, göz ardı edilmiştir.

2- Başlangıç bölümünde de yer verdiğim üzere, ben yangın alanında değildim EVET. ADRASAN’ da yaşananlar benim saptamalarım değildir. Buna rağmen ‘’AÇIKLAMA’’, ‘’Özcan ÇELTİK’ in yangın mahallinde olmamasına rağmen eksik bilgi ve duyumlara dayanarak aslı olmayan iddialarda bulunması, orman yangınları ile mücadelede gece gündüz demeden fedakarca çalışan ve çalışmalarda 110 şehit veren Orman Genel Müdürlüğü personelinin emek ve çabalarının göz ardı edilmesi, çalışanlarımıza yapılan en büyük haksızlıktır.’’sözleriyle bitirilmiştir.

Yazımı ve ‘’AÇIKLAMA’’ yı, geçmişte daire başkanlığı da yapmış, hem de hakkıyla, efsanevi eserler bırakarak yapmış ormancılar da dahil, pek çok mesleğimiz emektarına okuttum, güldüler. En ciddiye alanı ‘’Ne Alaka?’’ dedi…

O şehitlerin pek çoğunu tanıyordum ben. Onlar YANGIN EMEKÇİLERİ idi… Hepsi de öyleydi… Yazımda eleştirilerim YANGINCI sınavımsısıyla ‘’Birilerinin YAKİYNİ olup işe alınanlar’’ a ilişkindi. İyi anlatamamışım demek ki (!)…

* * *

GERÇEK ORMANCILARIN NELER YAŞADIĞINI; emeklerini, çabalarını, ölümüne savaşlarını her bir biriminde fazlasıyla yaşamış birisi olarak, halen genel müdürlüğünüzde çalışmakta olan tüm emekçilerden daha iyi bilen birisi olarak o emek ve çabaları göz ardı etmem ve GERÇEK ORMANCILARA haksızlık etmem mümkün değildir. Yazımda işletme müdür ve şeflerinin güvencesi olan ‘’GERÇEK YANGIN İŞÇİLERİ’’ de ayrı tutulmuştu. Sanırım ‘’AÇIKLAMA’’ gerçek ormancılar tarafından hazırlanmamış…

* * *

SON SÖZ

Hiç kimse kusursuz değildir. Yaşanmış ve yaşanacak olaylarda taşra elemanları da, merkez yönetimi de hata yapmış olabilir, yapabilir. ÖNEMLİ OLAN, ÇALIŞMALARA İLİŞKİN ORTAYA KONACAK ELEŞTİRİLERİ ‘’SALDIRI’’ OLDUĞU PARANOYASINA KAPILMADAN DOĞRU OKUMAK, İYİ NİYETLİ UYARILAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜP, ÜLKEMİZ İÇİN DAHA DOĞRUYU YAPMAKTIR

05.07.2014

Özcan ÇELTİK

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ nden Emekli      

Orman Yüksek Mühendisi  

 
Toplam blog
: 237
: 361
Kayıt tarihi
: 22.11.06
 
 

1949 Antalya doğumlu, ANSAN üyesi Orman Yüksek Mühendisi, ressam ve öykü yazarıyım. KAKTÜS MEDYA ..