- Kategori
- Deneme
Öğretmen Recai Şahin için

Fethiye deyince ilk aklıma gelenlerden araştırmacı şair, yazar Ünal Şöhret Dirlik, aynı çizgide yine eğitimci şair , yazar Recai Şahin, araştırmacı, Yörük Obaları'nın Has Ağası Ramazan Kıvrak, şair Birdal Can Tüfekçi ve yine şair Celal Yargıcı geliyor. Fethiye’nin adını, sesini Anadolu'ya taşıyorlar. Onurla Fethiye Kültürüne hizmet veriyorlar. Elbette ki başka şair ve yazarlarımız da vardır. Ben bu yazımda kısaca Recai Şahin’den söz etmek istiyorum.
Recai Şahin bir öğretmendir, deneğimli eğitimci bir yazar ve şairdir. Yaklaşık çeyrek asırdır Anadolu’ kültüründe Recai Şahin'in ürünlerine rastlıyorum. Şiirlerini, yazılarını zevkle okuyorum. Recai Şahin'in "Bir Nisan " şakası havası içinde şöylece bir kısa ve özlü şiiri vardır:
Nisan Bir
Çirkinsin işte!
Hem de çarpık bacaklı,
Dişlerin gedik gedik
Sana âşık değilim
Martta kaldı aşkımız
Artık yazmaya varmış erelim
Bugün
Bir nisan sevgilim.
( Nisan Yağmuru / Şiirler ( 2000 ).
Bu türlü nisanlı şakaları yanı sırası , değerli hocamızın bir de taşlamaları vardır. Bu taşlamalı şiirlerinden de bir örnek dörtlüğünü burada sizlerle paylaşmak itiyorum:
Ne Olur
Çağırırsam gelme, bakarsam gülme,
Işığı gönül penceremden seveyim
Kaşlarını çatıp sakın üzülme
Sen sevmesen de, ama ben seveyim.
Nisan Yağmuru / Şiirler ( 2000 )
Recai Şahin, 1941 Fethiye ilçesine bağlı İncirköyde doğmuş, İlkokulu köyünde, Ortaokulu Fethiye’de bitirmiştir. Muğla Turgut Reis Lisesi’nden sonra 1965–1966 yıllarında İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi'ne devam etti yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Önlisansını tamamladı. 1967 yılından itibaren İncirköy, İzmir, Çorum, Fethiye, Yakabağ, Çatalyarık, ve Merkez Atatürk ilk okullarında öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Bir süre de özel okullarda yöneticilik görevlerinde bulunuldu.
Eğitimci şair ve yazar Recai şahin yaklaşık 50 yıldır Anadolu basınında yazıyor. Şiirleri, denemeleri, eleştirileri, kitap tanıtmaları, öyküleri, makaleleri ve araştırmaları Ferayi, Beşkaza, Çağrı, Gülpınar, Su, Varlık, Sevgi Yolu, Aykırısanat, Sarızeybek, Anadolu Muğla, Milli Eğitim Gibi dergilerde, birçok yerel gazetelerde ve çeşitli seçkilerde yer aldı.
Yayımlanmış yapıtlarından bazıları: Çim / şiirler ( 1964 ), Nisan Yağmuru / Şiirler ( 2000 ), Fethiye Dili ve Deyimleri - Araştırma / Derleme ( 2002 ), Onun Adı Şey ( fıkralar ( 2004 ), Gülce Kız / Anılar ( 2004 ) gibi yapıtları yayınlanmıştır.
Değerli öğretmen şair ve yazar Recai Şahinin bir de birçok ödülü vardır. Muğla Gazeteciler Cemiyeti ödülü, EGAY / DER’den (Egeli Araştırmacı Yazarlar Derneği )'den Türk Kültürüne Hizmet Ödülü ( 2004), gibi almış olduğu ödülleri vardır.
Değerli araştırmacı şair, yazar Recai Şahin hocamızın geçenlerde 70. yaşına merhaba dediğini Milliyet Blog yazlarımızdan sevgili gönül dostumuz hocamız Unal Şönret Dirlik’ten öğrendik. Bu kısa tanıtmayı bunun için yaptım.
Değerli öğretmen iyi bir şair ve değerli bir yazar olduğu kadar, aynı zamanda hatırnaz, insana değer veren vefalı bir gönül adamıdır. Daha Türkçesi adam gibi adamdır. Onun şiirlerini ve yazılarını edebiyatımızdaki yerini anlatabilirsiniz, lakin Recai Şahin’in vefalı ve sıcak duygulu oluşunu zor anlatırsınız... Sevgili konuksever insan Recai Şahinle birgün yola çıkarsanız inanınız pişman olmazsınız... Yazılarında kırıcı söz veya çalı , çırpı asla bulamazsınız...
Bir meslektaşı olarak girmiş olduğu 70. yaşını en iyi dileklerle kutluyor ve daha nice uzun ömürlü sağlıklı yıllar diliyorum. Recai ŞAHİN hocamızın doğum gününde Fethiye'ye bir çiçek göndermeyi çok isterdim. Mümkün olmadı. Bir demet karanfil niyetine sevgili hocamıza bir DÖRTLÜK armağan ediyorum.
Fethiye'ye sevdalı, hayrandır her taşına
Recai Şahin hocam, girmiş yetmiş yaşına
Neylersin ilkbaharı, zaman akıp gidiyor
Bu yaşın kutlu olsun, darısı dost başına.
Abdülkadir GÜLER
07.08 . 2011- SÖKE