Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Oğuz Atay Tiyatro ödülü Civan Canova'nın

Oğuz Atay Tiyatro ödülü Civan Canova'nın
 

Cihan Canova / Foto Yeliz Özmete


13 Aralık 2009 Pazar günü saat 14.00'de Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi/ KASTAMONU'da gerçekleştirilecek olan 4. OĞUZ ATAY ETKİNLİĞİ - ÖDÜL TÖRENİ VE PANELİ 'nde CİVAN CANOVA'ya ödülü verilecektir. Etkinliğe tüm halkımız davetlidir.
Bu yıl 4.sü gerçekleştirilen Oğuz ATAY ETKİNLİĞİ - TİYATRO ÖDÜLÜ'nü oy birliği ile CİVAN CANOVA kazanmıştır. Civan CANOVA Neon (2007) ve Prömier (2008) isimli eserleri ile ödüle layık görülmüştür.
diye paylaşmıştı kültür müdürlüğünden Numan Karanlık facebook 'da .

Numan Karanlık Kastamonu İli Kültür ve Turizm Müdürlüğünden değerli bir araştırmacıdır. 2006 yılında Kastamonu'da Rıfat Ilgaz Sempozyumu'ndan tanıyorum. Oğuz Atay için düzenlenen etkinliklerde   bugüne değin başarılı çalışmalarda bulunmuştur. Numan Karanlık önemli bir bir edebiyat okuru ve araştırmacısıdır. Kendisi de yazıyor 2009 İstiklal Yolu yürüyüşünde bizlere okuduğu güzel şiiri unutmak ne mümkün. Aynı zamanda doğa sevendir, koruyandır. Bunu da bu yıl yani 2009 da katıldığım İnebolu- Kastamonu İstiklal Yolu yürüyüşü sırasında öğrendim.

Sayın Numan Karanlık, hem Kastamonu'yu hem de ödüle katılan ve kazanan Civan Canova'yı sizin şahsınızda kutluyorum. Bu güzel anlamlı etkinliklerin devamını diliyorum. Değerli usta Büyük yazar Rıfat Ilgaz'dan sonra büyük yazar Oğuz Atay'ın da anılması, biliyorum ki Kastamonu'dan nice değerlerin filizlenip çiçekler açmasına neden olacaktır. Bu çok önemli anma etkinliklerinin devamınıı diliyorum diyerek Numan Bey'den kısa bir söyleşi vermesini de rica ettim.

Şimdi sevdiğimiz önemli yazarımız olan Oğuz Atay etkinliklerini Kastamonu'da yaşama geçiren ve bu konuda titizlikle çalışan araştırmacı ve kültür dostu Numan Karanlık'a verelim sözü:


"9.6.2005 de Kastamonu da geöreve başladım. Oğuz Atay hedeflerimden birsiydi. Her yıl bir yönü ile anılmasının uygun olacağını düşündüm. Bu bir ekip işidir. Başta valimiz Mustafa Kara'nın ve Müdürümüz Ziver Kaplan 'ın destekleri ile bu etkinlikte bizleri kırmayan değerli seçici kurul üyeleri- panele konuşmacı olarak katılan saygın kişilerce başarıya ulaştık. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sizin gibi ilgisini eksik etmeyenlerin varlığı da bizi gayrete getirmektedir. Bu yıl 4. etkinliği gercekleştirmenin de onurunu yaşıyorum. "


"Büyük çınarımız Rıfat Ilgaz ile ilgili etkinliklerde de görev almayı çok istediğim halde bunu gerçekleştiremedim. Bunun üzüntüsünü yaşıyorum. Ancak İhsan Ozanoğlu- Behçet Necatigil ile İstiklal Yolu yürüyüşlerinin etkinliklerinde aktif rol üstlenmem çok güzeldi. Ayrıca göreve başlar başlamaz Kastamonu tarihi konakları ile ilgili çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdim. Bu da benim için ayrı mutluluk oldu. "

Kısa söyleşimizden sonra jüri'nin sonuç mektubunu ekliyoruz.

KASTAMONU VALİLİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ


Kastamonu Valiliği’ne bağlı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu “Oğuz Atay Etkinliği”nin 4.süne ulaşmış olmasından dolayı sizleri içtenlikle kutluyoruz. Kastamonu’da yaşamış olan bu değerli yazarımız, sizlerin çabalarıyla, Kastamonu’da yaşatılmaya devam edecektir. Bu nedenle başta Kastamonu Vali’mizi ve İl Kültür Müdürü’nü ve araştırmacı Numan Karanlık olmak üzere tüm emeği geçenleri kutlar ve 4, etkinlikte de başarı dileriz.
Aydın kimliğiyle Oğuz Atay’ı ve kullandığı anlatım teknikleri ve biçimi ile yeni bir tür roman yazımını gerçekleştirmiş olan bu değerli yazarı anmak, onun sanatını, sanat anlayışını genç kuşaklara aktarmak ve bu yolla da ülkemizin kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunmak üzere yola çıkan bu etkinliğin 4.yılına ulaşmış olması büyük bir başarıdır. Bu başarıda emeği geçenlerin yazarımızın Oyunlarla Yaşayanlar adlı tiyatro oyununu kaleme alması ve eserin Devlet Tiyatroları’nda da sahnelenmiş olmasını ölçüt alarak.4. etkinliği Oğuz Atay –Tiyatro Ödülü’ne ayrılmış olması bizleri son derece sevindirdi.
Bizce Oğuz Atay’ın şu sözleri çok önemlidir; “…Bir süreden beri biliyorum ki, bir şeyi ileri sürmeden, ‘ifade edilmesi kaçınılmaz duruma gelen duyarlıklardan’ söz etmenin anlamı yok. Öyleyse hemen anlatmaya başlamalıyım, gerçek yaşantı oyalamaya gelmez.” İşte bu yüzden Oğuz Atay hiç durmamış, oyalanmamış, hemen anlatan ve acelesi olan bir yazardır. 13 Aralık 1977 de onu kaybettiğimiz zaman 43 yaşındadır ama o aslında 160 yılı aşan roman hayatımızın 160 yıllık çınarıdır, şimdi de buna 4 yaş daha ekleyen Kastamonulularca 164. yaşını aşmaktadır.


Oğuz Atay Türk ve Dünya edebiyatını derinlemesine okumuş özümsemiş, yeryüzü kültürüne tümüyle sahip çıkan büyük ve usta bir yazardır. Bu yüzden bir okur grubuna, bir toplumsal soruna, bir tek ideolojiye. bir tek yazın biçimine sarılmaz.

Tümüyle dalga geçerken son derece ciddi bir yapıt ortaya koyar ve hepsini içtenlikle kucaklar.

Genç yaşta kaybettiğimiz oyun yazarı Memet Baydur Oğuz Atay için “ O biliyordu, bir çoğumuz sonradan keşfettik. İroni hem insancıl, hem eleştirel,  hem devrimci, hem de açıklayıcıdır. İroni iyidir. Elzemdir.” diyor.

Oğuz Atay’ın eleştirel yaklaşımı ve toplumu analiz etmedeki ustalığı Oyunlarla Yaşayanlar oyununda çok kültürlü yaşamda sanat üretme isteği ile ortak istekleri karşılama açmazını yaşayan emekli tarih öğretmeni Coşkun Ermiş ’in dramını işler.
Bir yanda tarihin hamasi yanları,

Bir yanda geçim sıkıntısıyla süren hayat,
Bir yandan sanat yapma istemi
Öte yanda güncel gerçeklerin ağırlığı oyunun kanavasını oluşturur.


Biz de jüri olarak Oğuz Atay’ın olgun, sentezci kimliğine yakışan, sanat yaşamı boyunca belli bir çizgi tutturabilmiş olan ve çizgisinden taviz vermeyen, sanatçı olarak duruşu olan ve oyunlarıyla tiyatromuzda kendini kanıtlamış, oyunları sahnelerimizde yeralan bir yazarımızı seçmeyi yeğledik. Kazanacağı ödülle Oğuz Atay’ın adını taşıyabilecek ve çalışkan, yorulmak bilmeyen, anlatan ve anlatmaktan bıkmayan, birikimli ve üretken bir isme yöneldik. Son iki yılda yazılmış birçok oyunu okuduk. Değerlendirmemizin sonucunda yazar sayısını beş’e indirdiğimiz ilk toplantının ardından ikinci toplantıda yaptığımız sonuca yönelik oylamada oybirliği ile yazar CİVAN CANOVA’ Oğuz Atay Tiyatro Oyunu ödülüne layık gördük. Saygılarımızla.

JÜRİ ÜYELERİ
BAŞKAN;
Prof.Dr. Hülya NUTKU
(öğretim üyesi)
ÜYELER
Pınar MERTERKEK
(Devlet Tiyatrosu Dramaturgu)
Tülay Yıldız AKGÜL
(Araştırmacı)
Zeynep NUTKU
(Devlet Tiyatrosu Oyuncusu)
Sabri Şenol
(Araştırma Görevlisi)
Ezgi METİN
(Kastamonu temsilcisi- Türk Dili Edebiyatı Araştırma Görevlisi)

GEREKÇELİ KARAR İÇİN YAZAR HAKKINDA ÖN BİLGİ

Yazdığınız oyun sizden bağımsız konuşmaya başlarsa ne mutlu. Sizin ek parantezler açmanıza gerek kalmıyor. O kendi bildiği yolda gidiyor. Hatta fazlasını bile söyleyebiliyor zamanı geldiğinde, Umarım bir gün başarırım bunu. Umarım daha vaktim vardır. Çünkü bugüne kadar yazmış olduklarım, söylemek istediklerimin yüzde biri bile değil…” diyor , yazar Civan Canova…

Yazar Civan Canova, 1955 yılında Ankara’da doğdu.
1973 yılında Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji’ni bitirdi.
1974 yılında Yılmaz Güney’in ARKADAŞ filminde oynadı.

Ardından oyuncu olmaya karar veren Civan Canova, Ankara Devlet Konservatuvarından 1979 da mezun oldu.


İstanbul Devlet Tiyatrosu’na sanatçı olarak girdi. Çeşitli oyunlarda oynadı (Örneğin; Antigone- Yaralı Geyik- Kunduz Kürk- Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası- Truva Savaşı Olmayacak- Barış Gezegeni- Kırmızı Pabuçlar- Jül Sezar- Lysistrata- Düşüş- Cadılar Macbeth’i- Danton’un Ölümü- Ölüm Tuzağı- Gizli Oturum- Yeşil Papağan Limited- Bir Casusa Ağıt- Kaktüs Çiçeği ..)
OYNADIĞI FİLMLER
Arkadaş – Nehir – 80 Adım – Sır-
2006 da oynadığı Eve Dönüş filmiyle Altın Portakal aldı. Sadri Alışık “ Yılın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü aldı.
OYNADIĞI TELEVİZYON DİZİLERİ
Çiçek Taksi- Gece Yürüyüşü- Bizim Aile

YAZARLIK GEÇMİŞİ
Gelelim Civan Canova’nın yazarlık yaşamına, Canova ilkin 1989 yılında KÖR BULUŞMA adlı bir film senaryosu kaleme alır ve bu senaryo Kültür Bakan lığı’nın açtığı senaryo yazma yarışmasında en iyi 10 senaryo arasına girer.
Daha sonra oyun yazarlığına yönelen Canova, 1994 yılında KIYAMET SULARINDA adlı oyununu yazar.Oyun 1995 de İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oynanır ve yazara hem İsmet Küntay hem de Avni Dilligil “En iyi Oyun Yazarı” ödülünü getirir.
1997 de SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI adlı oyunu gelir ve önce İzmit Belediye Tiyatrosu’nda daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oynanır. Civan Canova “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü”nü alır.


2005 de FUL YAPRAKLARI, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oynanır. Aynı yıl , 1999’da yazdığı ERKEKLER TUVALETİ adlı oyunu İzmir’de Güzel Sanatlar Fakültesi’nce kurulan tiyatroda oynanır.


2006 yılında yine Izmir’de bu kez İzmir Devlet Tiyatrosu’nda DÜĞÜN ŞARKISI (2002) adlı oyunu sahnelenir.
Yazdığı diğer oyunlar arasında KIZILÖTESİ AYDINLIK (1996). ÜSTAT HARPAGON’A SAYGI VE DESTEK GECESİ (2004), MİTOSMORFOS (2005) NİOBE (2006), NEON (2007), PRÖMİYER (2008), LYDİA’NIN DÜĞÜNÜ (2008), TUNA’NIN KORSANLARI (2008) bu son oyunu çocuk oyunudur.
SONUÇ
JÜRİNİN GEREKÇELİ KARARI
Halen İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun oyuncusu olan Civan Canova, oynadığı oyunlar, filmler, televizyon dizileri dışında yazar olarak Türk Tiyatrosu’nda önemli bir yere sahiptir. Çalışkan, üretken, konuları işlemedeki ustalığı, gözlemci kişiliği, sahneyi tanıyan ve oyuncuya, yönetmene olanaklar sağlayan yanıyla tiyatromuza yeni bir soluk getirmiştir,
Civan Canova’nın yazdığı Neon (2007) ve Prömiyer (2008) de yazdığı oyunlarla jürimiz kendisini ödüle layık görmüştür. Her iki oyunda Mitos Boyut Yayınları tarafından basılmış ve oynanmamış oyunlardır. Neon oyunu N sırasında oturan seyirci ile sahne arasındaki yüzleşme üzerine kurulu ilginç bir oyundur, Prömiyer ise günümüz tiyatrosunun önemli bir özelliği olan metinlerarası ilişkilere örnek olan bir oyundur. Oyun bir alışveriş merkezi’nde oynanması tasarlanan bir oyun için bir araya gelen farklı dönemlerin tiyatrocularından oluşmaktadır. Yazar Civan Canova, Oğuz Atay’ın Oyunlarla Yaşayanlar’ında, Atay’ın da dert edindiği gibi acımasız günlük gerçeklere karşın sanat yapma ve sanatı gündemde tutma çabasını üretkenliği ile kanıtlamış bir yazardır.
Yazarımızın kaleminin durmaması dileğiyle, kendisini kutlarız. 05.12.2009

Bu dileğe biz de içtenlikle katılıyor ve Civan Canova'yı kutlarken , söyliyeceklerinin söylemek istediklerinin tamamını gerçekleştirip, kaleminin yaşam boyu ışıldamasını diliyoruz.

ezgiumut

fotoğraf: http://www.civancanova.net/html/kimmiyim.html

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..