Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Andante 7 yaşında

Andante 7 yaşında
 

Ülkemizin klasik müzik alanında tek süreli yayını Andante, karşılaştığı tüm güçlüklere karşın 7. yaşını doldurdu.

Andante, yeni yaşıyla birlikte bir de müjde verdi; Artık, Aralık 2009'dan itibaren aylık olarak yayınlanacak... Okurları, dergilerine daha çok sahip çıkmalı, abone olmalı ki, çabalar karşılık bulsun. Ülkemizde dergi ve gazete yayınlamanın ne derece güç olduğu bilinen bir gerçek. Hele bu yayınları yaşatabilmek, ayrı bir yetenek gerektiriyor. Bu koşullara bir de, klasik müzik gibi az ilgi gören içerikle yayınlanıyorsa, güçlükler katlanmakta. Biliyorum, çünkü; sadece 1. sayısından itibaren abonesi değil, dağıtım ağının da bir parçasıyım Andante'nin.

Dergi, sadece ünlü-ünsüz değerli sanatçılarımızın değil, aynı zamanda genç yeteneklerin de sesi oldu ülkemizde. Bu nedenle de desteklenmeli diye düşünmekteyim.

***

Andante, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü için iki aylık bir gazete yayınlayacak... Artık aylık çıkacak olan Andante'yle birlikte, o sayıya denk gelen ve iki ayda bir yayınlanacak Opera Bale Gazetesi de ücretsiz olarak verilecek.

***

Andante'nin zengin içerikli Aralık 2009, 42. sayı kapağında kariyerini Almanya’da sürdüren piyanist Özgür Aydın yer alıyor. Aydın’la yaşamı, kariyeri ve dünyaca ünlü Japon kemancı Midori ile başladığı oda müziği işbirliği üzerine konuşulmuş.

Kasım ayında İstanbul’da orkestra yöneten kemancı ve “taze şef” Maksim Vengerov, Feyzi Erçin’e elindeki sakatlığın ardından başladığı şeflik kariyerini anlatıyor.

Evin İlyasoğlu, Albert Long Hall’un açılış konseri için misafir ettiği yaşayan efsane piyanist Alfred Brendel’in verdiği konferans-konserin perde arkasını anlatmış.

Serhan Bali, uluslararası piyanistlerimizden Gülsin Onay’ın Üsküp’te verdiği konseri izleyip hem konser hem de şehir üzerine izlenimlerini kaleme almış.

Bir zamanların “harika çocuğu” besteci Ateş Pars Andante yazarı Şefik Kahramankaptan’ın çabalarıyla vatanında yıllar sonra “hatırlandı”. Kahramankaptan köşesini bu ay Pars’ın eserinin yorumlandığı Eskişehir’e taşımış.

Ülkemizin önde gelen kemancıları Cihat Aşkın ve Hakan Şensoy geçenlerde yitirdiğimiz unutulmaz hocaları Ayhan Turan’ı anlattılar. Şefik Kahramankaptan da ebediyete göçen bir diğer ulusal değerimiz Faik Canselen’in ardından yazıyor.

Emre Aracı, Maria Callas’ın kadim dostu, sırdaşı ve önemli biyografisinin yazarı olan Nadejda Stancioff ile Londra’da buluşup efsanevi soprano üzerine sohbet etmiş.

Piyanist Gülsin Onay geçenlerde çıktığı Arjantin ve Uruguay turnesinde yaşadıklarını aktardığı günlüğünü Andante okurlarıyla paylaşıyor.

Serhan Bali Avrupa’nın en prestijli müzik festivallerinden birine dönüşen Bükreş George Enescu Festivali’nde dünyaca ünlü yorumcular ve toplulukları izleme şansı bulduğu bir haftayı anlatıyor.

Son yazısında Kantemir ve Saygun üzerinden Türk müziğine bakış atan ünlü İngiliz müzik yazarı Philip Kennicott’un ilginç makalesini Ufuk Çakmak çevirip değerlendiriyor.

Sami Kısaoğlu modern müzik köşesinde Amerikan müziğinin 100 yaşındaki bestecisi Elliott Carter’ı değerlendiriyor.

Ufuk Çakmak, penceresinden içeri giren kayıtlar, filmler, kitaplar üzerine özgün ve yer yer sıradışı fikirlerini okurlarıyla paylaşmayı sürdürüyor.

Kemal Küçük Diapason’da “opera açılımı gerekli mi?” sorusundan hareketle opera sanatının ülkemizde ve dünyada bugünü ve geleceğini tartışmaya açıyor.

Ayşe Öktem salt libretto anlatmanın çok ötesine geçen “farklı” opera yazılarını, İstanbul DOB tarafından sahnelenmekte olan “La Boheme” ile sürdürüyor.

Ersin Antep, CSO’nun Anadolu turnesi ve müzik dünyamızı ilgilendiren konular üzerine yazmış.

İlk albümünü yayınlayan klasik müzik eğitiminden geçmiş usta trompetçi İmer Demirer ile seçkin kariyeri üzerine görüşülmüş.

Müzik dünyamızda son iki ay içerisinde yapılan konser ve operalar üzerine görüşlerimizi “Kaçırmadık” sayfalarında müzikseverlerle paylaşılıyor.

Ve, Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin Tosca galasını yazmış Serhan Bali.

***

Andante'mizin yeni yaşını kutluyor ve bu mutluluğu "on yıllar boyu" yaşamasını diliyorum.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..