Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

08 Kasım '08

 
Kategori
Eğitim
 

Okul gezileri

Okul gezileri
 

Malezya dan bir görüntü


Kendi öğrencilik yıllarım ve ve çocuklarımın eğitim gördükleri yıllarını karsilaştırdıkça hem onlara özeniyorum hem de onlar adına seviniyorum. Aynı yaş döneminde yaşadığımız ülkelerin farklı olması belki en büyük etken. Türkiye de şimdilerde öğrenciler için ne tür gezi olanaklarının sağlandığını bilmiyorum. Bunda yıllardır yurttan ayrı olmanın etkisinin büyük olduğunu yadsımıyorum ama duyduklarım ve okuduklarıma göre Türkiye de okuluna göre öğrencilere verilen eğitimin ve dolayısıyla sağlanan olanakların farklı olduğunu hissediyorum.

İlkokulda iken gittiğimiz piknikler en büyük zevkimizdi tabi hava durumu bir azizlik etmezse. Genellikle yürüyrek ATATÜRK ORMAN ÇIFTLİĞİ'NE ya da SÖĞÜTÖZÜ'NE giderdik..(Ankara'da Yenimahalle ye bağlı bir bir semtte yaşoyorduk) Bitmeyen bir yoldu küçük bedenlerimiz için ...ama zevkliydi. Ortaokulda bu tür olanak sağlandığını hatırlamıyorum. Öğretmen okulunda okurken İZCİLİK kolumda olmanın verdiği ayrıcalıkla AKŞEHİR de (KONYA ) kampa gittiğimizi hatırlıyorum. Üniversite yılları siyasi ve sosyal sorunların en çalkantılı olduğu dönemdi. Geziye gitmek nerede ...dersler boykot edilir gösterilere katılmaya zorlanırdık. İstersen katılma. HACETTEPE'NİN Beytepe kampüsünden şehre ancak okulun sağladığı ulaşım aracı olan otobüslerle giderdik. Dersler boykot edilince hadi binin otobüslere emri ile şehre yollanır sonra da topluluktan kaçmak için yol arardım. Çünkü evde beni bekleyen kardeşlerim vardı . Annemizi yitirmiştik ...İyisi ile kötüsü ile mezun olmayı başardık bir çoğumuz. Zor günlerdi ama yaşandı geldi geçti bile ....

Çocuklarım burada doğdu ve JAPON okuluna gittiler. Her ne kadar eğitim ödenekleri tırpanlansa da bazı gelenekleri sürdürüyor okullar ...Bu arada burada devlet okullarının da paralı olduğunu belirteyim burada. Ana okulundan başlayarak en azından okulda verilen öğle yemeğinin bedelini ödüyoruz ve fazla açıkça belirtilmese de kitap vb giderlerin bedelini de..Dokuz yıllık zorunlu eğitimde örneğin ilkokul altıncı sınfta yapılan HİROSHİMA vb tarihi önemi olan yerlerin gezi bedeli ve ortaokul birinci sınıftakı kayak yapmak için gidilen gezi ve son sınıftaki TOKYO gezilerinin bedeli belli dönemlerde velilerin banka hesabından çekiliyor.

Liseli olmak bir başka burada. yine ister özel ister devlet okulu olsun lise ikide genellikle yurtdışı gezileri var. Bazı okullar yurtiçi gezileri yeğlemeye başladılar ekonomideki sarsıntılardan dolayı. Yurt dışına gidenler ise daha ucuza mal olacak okulları seçmeye başladılar. Tabi gelir düzeyi yüksek okullardaki ögrenciler için kısıtlama olmadığını belirtmek gerek.

Oğlumum gittiği devlet lisesi her yıl Singapur 'a gezi düzenlerdi. Bu yılki ülke MALEZYA idi. Yaklaşık beş günlük bir gezi..Şehir merkezinden çok kırsak alanda geçen birkaç günden sonra bir gün KUALA LUMPUR da serbest gezi . Ben o ülkeyi çok merak ederim. Bir çok etnik grubun oluşturduğu değişik dine mensup olan insanların ŞİMDİLİK huzur içinde yaşadığı bir ülke gibi. Doğa güzel ..Başkentteki ikiz kuleleri hep görmek isterdim. Oğluma orayı anımsatacak hediyelik alaması için arı para verdim ve özellikle kulelerin maketini istedim. Almaya değecek kadar kaliteli değildi diyerek fotoğrafını çektim dedi. Bir başka hediyesi muzdan yağılan CHIPSlerdi ama neden bilmiyorum baharatlı idi. KIRMIZI BİBERİ bolca kullanmışlardı anlaşılan. İlk defa yeddiğimde tadı garip geldi ama sonradan yavaş yavaş lezzetli olduğunu anladım...

Boynuz kulağı geçiyor , çocuklarımız bızden daha iyi koşullarda yaşıyor ve deneyimler ediniyorlar. Varsın öyle olsun ..böylece gelişme sağlanıyor.

TÜM DÜNYADAKİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM OLANAKLARINDAN YOKSUN OLMAMALARI DİLEĞİYLE ...Saygılarımla .
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara