Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '11

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Okulda diyabet programı

Sağlık Bakanlığı, Ulusal Diyabet Programı kapsamında ve “çocukluk çağında diyabetin önlenmesi, bakım ve tedavisinin geliştirilmesi” amacı çerçevesinde Okulda Diyabet Programı başlatmış. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği ve Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından ortak yürütülen programın tanıtım sponsorluğu ise sanofi-aventis ilaçları tarafından üstlenildi. Programla tip1 diyabetli çocuklara erken tanı konması ve tedavi gecikmesinden kaynaklanan sorunların önlenmesi için öğretmenler ile işbirliği fırsatı yaratılması , diyabetli çocukların okul yaşamı boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için öğretmen desteğinin sağlanması amaçlanıyor. Programın hedef kitlesini ise Türkiye çapındaki 60.000 ilköğretim kurumu ve buralarda çalışan öğretmenler oluşturuyor. Öğretmenlerin bilgilendirilmesi amacıyla program materyalleri hazırlandı ve öğretmen eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Ayrıca okullara asılmak amacıyla farkındalık posteri ve öğretmen mektubu hazırlandı. Programın genelge ve yönergesi program ortaklarının internet sitesinden indirilebilecek. 

Okulda Diyabet Programı’nın temel hedefi hasta öğrencilere kendi kendine bakım bilgi ve becerisini kazandırmak. Prof. Dr. Şükrü Hatun’un verdiği bilgilere göre sekiz yaşından küçük çocukların kan şekeri ölçümü, insülin uygulanması, beslenme planı tamamıyla anne-baba veya çocuğa bakmakla yükümlü kişilerce yapılmalı. Buna karşılık 8-12 yaş çocukların, kontrol edilmek şartıyla kan şekeri ölçmesine ve insülin yapmasına izin verilebilir. Yaşı büyüdükçe diyabetin yol açabileceği istenmeyen durumlar ve bunlardan korunma anlatılmalıdır. Çocuklar 9-10 yaşından itibaren diyabetin yönetimi konusunda sorumluluk alabilirler. Ancak bu yaşlarda kan şekeri ölçme ve bunları kaydetme “unutulabilir”. Buna karşılık insülin yapma unutulabileceği gibi, fazla insülin yapılıp, şekerli gıdalar yemek de istenebilir ve tüm bunlar hastanın hayatını tehdit eden sonuçlar doğurabilir.
Öğretmen kapasitesi olan çocuklara kendi kendine bakım konusunda destek olabilir, diyabetle ilgili malzemelere ulaşmasını kolaylaştırabilir. Ara öğünlerin zamanında alınmasını ve hipoglisemi sırasında tedavi için gerekli besinlerin bulunmasını sağlar. Ayrıca öğrencilere kaçırdıkları ev ödevi ve sınavlar konusunda yeteri kadar zaman tanımak diyabet planları konusunda bilgilenmek de öğretmenin sorumlulukları arasında sayılmaktadır. Öğretmeler bunun yanı sıra sınıftaki sık tuvalete giden ve zayıflayan çocuklara dikkat etmeli ve diyabet olduğu bilinen çocukların sağlığının geliştirilmesi için daha aktif olmalıdırlar.
Öğrencilerin diyabetli arkadaşları için yapabilecekleri ise öncelikle bu hastalık konusunda bilgilenmek ve diyabetin bulaşıcı bir hastalık olmadığı bilinciyle arkadaşlarının diyabet hastası olmasının utanılacak bir durum olmadığının bilincinde olunmasıdır. Arkadaşlarının kan şekeri ölçümü ve insülin enjeksiyonunu sınıfta yapmalı ve diğer arkadaşları da onlara gereğinde yardımcı olmalıdırlar. Arkadaşınının daha sık yemek yemesini hoşgörü ile karşılamalı, sınıftaki diyabetli arkadaşlarının renginde solukluk, terleme, söylenenleri anlamama, uyuklama, bilinç bulanıklığı veya bayılma gibi bir durum olduğunda hemen öğretmenlerinize haber vermeli, gereğinde “112¨ numaralı telefondan Hızır Acil aranmalıdır.Detaylı bilgiye http://www.okuldadiyabet.org/ adresinden ulaşabilirsiniz. 

 

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..