Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '11

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Bacak estetiği

Bacak estetiği
 

Bacağın vücudun üst kısmıyla orantısız şekilde ince olması durumunda, silikon protez yerleştirilmesi (calf implant) veya yağ doku enjeksiyonu ile bacak estetiği uygulanmaktadır. Bacak dolgunluğunu arttıran ve formunu düzelten bir estetik ameliyattır. Bacak kemik eğriliği var ise ortopedik tedavi gerekebilir. 

Bacak protezleri, meme protezleri gibi silikon bir kılıf içinde silikon jel içeren, vücuda zarar vermeyen FDA (Food and Drug Administration) onaylı ürünlerdir. Yapılan çalışmalarda bu protezlerin kanser veya diğer hastalıklara yol açmadığı gösterilmiştir. 

Bacak estetiği göreceli olarak basit ve güvenilir bir girişim olsa da her cerrahi girişimde olduğu gibi, cerrahi risklerin ve bu estetik ameliyata has özel komplikasyonların görülme olasılığı vardır. Bu sorunlar göz ardı edilebilecek kadar nadir de olsa bilinmesinde fayda var. 

Komplikasyonların arasında en sık görüleni yerleştirilen silikon protezin çevresindeki yapılara baskı yapmasına bağlı rahatsızlık halidir. Normal koşullarda birkaç hafta içinde cildin gevşemesi ile ortadan kalkar. Ancak cilt gerginliği fazla olan bazı hastalar protezlere alışamayıp erken dönemde çıkarılmasını isteyebilmektedir. 

Her cerrahi girişimden sonra ameliyat sahasında bir miktar kan sızıntısı normaldir. Ancak bacak estetiğini takiben aşırı kan sızıntısı, ameliyat sahasında fazla şişlik ile ağrıya neden olabilir. Bu durum hastanın dayanamayacağı kadar fazla olduğunda ayrı küçük bir müdahale gerekebilir. 

Nadiren de olsa bazı hastalarda yerleştirilen protez çevresinde enfeksiyon gelişebilir. Bu her hangi bir zamanda oluşabilse de genellikle bacak estetiğini izleyen ilk hafta içinde görülmektedir. Tıbbi tedavi ile kontrol edilemeyen bazı olgularda silikon protezin çıkarılıp enfeksiyon geriledikten sonra yeni bir protezin yerleştirilmesini gerekli kılabilir. 

Bacak protezi delinip, içindeki materyal bacak içine sızabilir. Delinme ancak dışarıdan olan çok şiddetli bir travma veya darbe ile olabilir. Delinen silikon jel ile dolu protezde silikon kılıf delinse de bacak protezinin çevresinde oluşan kapsül zarar görmemiş ise bacakta herhangi bir değişim görülmeyebilir. Ancak silikon kılıfla beraber kapsül de zedelenmiş ise, dışarıdan olan basınca bağlı olarak silikon jel çevredeki dokulara yayılacaktır. Her iki tür delinme tipinde de delinen protezin çıkarılıp, çevrede oluşan hasarın temizlenerek yeni bir protezin yerleştirilmesini gerektiren bir ameliyat yapılmalıdır. 

İlk muayenede adayın genel sağlık durumu değerlendirilir, bacak hacmi ve deri kalitesi incelenir. Adayın değişim beklentisi de göz önüne alınarak nasıl bir estetik ameliyat gerektiği ortaya koyulur. Sigara kullanımı, herhangi bir ilaç veya tedavi alıp almadığı mutlaka sorgulanır. Yine bu sırada ameliyatta kullanılacak anestezi, yapılacağı hastane ve maliyeti anlatılır. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de bacak estetiği sosyal güvence kurumlarınca karşılanmamaktadır. 

Bacak estetiği 1-2 saat kadar sürer. İşlem belden iğne ile bölgesel anestezi altında veya genel anestezi altında yapılır. Protezin yerleştirileceği 4 cm kadar bir kesi diz arkası boşluğa yerleştirilir. Açılan bu kesiden girilerek, deri ve bacak kasları arası protezinin girebileceği bir cep oluşturulur. Bundan sonra tercih edilen protez hazırlanan bu cep içine yerleştirilip kesiler estetik dikişlerle kapatılır ve bunların üzeri pansumanla örtülür. Ameliyattan 5-6 saat sonra eve gidilebildiği gibi ilk akşam hastanede geçirilebilir. 

Ameliyat sonrası hissedilen rahatsızlıkların çoğu ağızdan alınacak ağrı kesici ilaçlar ile giderilecektir. Toparlanma adayın önceki durumuna göre değişir. Bir hafta kadar ev istirahati, sonraki dönemde de baskılı varis çorabının birkaç hafta kullanımı önerilir. 

Bacak inceliğini gidermek için yağ enjeksiyonu da uygulanabilmektedir. Kişinin kendisinden alınan yağın veya doku kokteylinin uygulanması basit bir estetik cerrahi ameliyatı olarak yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. İşlemin başarılı olması için doku enjeksiyonunun 2-3 seans tekrarlanması gerekebilmektedir, çünkü verilen yağ dokusunun %50-70’i ilk birkaç haftalık dönemde erimektedir. Kalan miktara göre tekrarlanan enjeksiyonla kalıcı dolgunluk sağlanabilmektedir. 

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..