- Kategori
- Eğitim
Okullar ve dershaneler ikilemi

Dershaneleri kapatma karar tasarısı ve çalışmaları, günlerdir Türkiye gündemini işgal etmiş durumda.
İşin siyasi cephesi var.
İşin cemaat cephesi var.
İşin ticari cephesi var.
İşin en önemli cephesi ise EĞİTİM DÜZENİ VE LİSE İLE ÜNİVERSİTELERE GİRME SINAVLARININ ORTADAN KALKMASI , ÖZETLE TOPLU SINAVLARIN ORTADAN KALKMASI , GENÇLERİN HUZURA KAVUŞMASIDIR.
Senelerdir SINAVLAR çocuklarımızı ve gençlerimizi büyük bir strese sokmuştur.
Çocuklarımızın çektiği acıyı gördükçe, bizim de yüreklerimiz dağlanmıştır.
Bu meseleyi çözmek bu kadar zor mudur ?
Bence hayır.
Strateji bellidir. PERFORMANSA GÖRE DEĞERLENDİRME VE SINIFLAMA
1 ) Dershaneler kapatılır
2 ) Öğrencinin ilk, orta ve lise performansı tespit edilir ve normal lise, meslek okulu, üniversitelerin fakültelerine giriş, bu performansa göre yapılır. (Aynen Almanya'da olduğu gibi )
Bu sisteme hemen geçilir, ondan sonra Dershane sahiplerinin zararları giderilme yolları aranırken diğer yandan da PERFORMANS EŞİTLİĞİNİN sağlanması gerçekleştirilir.
Performans eşitliğinin, yani her okulda eğitimin aynı kalitede olmasının sağlanması, kolay değildir. Bu işin yüksek finansmana ve zamana ihtiyacı olacaktır.
Bu eşitlik belli bir DERECEDE gerçekleştirilene kadar, hiç olmazsa gençleri korkunç sınav stresinden kurtarmış oluruz.
Tüm Türkiye'de eğitim kalitesinin aynı seviyeye getirilmesinin ve performansın adilane tespit edilmesinin oldukça zor olacağı kesindir.
İlk önce öğretmen kalitesinin yükseltilmesi için, öğretmenlik mesleğinin , ücret açısından cazip kılınması, sonra okullardaki performansın tespitinin kontrol altına alınması gerekir.
Bu iki husus nasıl çözülür ?
1 ) Bütçeden Eğitime ayrılan payın önemli ölçüde arttırılması
2 ) Okullarda performans denetimin güçlü bir şekilde kurulması. Bu husus yeniden yapılandırılacak Teftiş kurulları ile gerçekleştirilebilir. Örneğin her ilde ve ilçede Teftiş Kurulu tesis edilerek öğretmenlerin not verme denetimleri yapılır.
Netice olarak ,bir yandan dershane sahipleri büyük bir zarara uğrayacaklardır, diğer yandan performans adaletsizliği bir süre devam edecekir ama, KORKUNÇ SINAV EZİYETİNDEN çocuklar ve gençler kurtarılmış olacaktır.
Sancısız ameliyat olmaz. Ama sağlığa kavuşmak ameliyatla olacaksa, ameliyat olacağız veya amaliyat yapacağız.
Yılmaz Çetingöz
28 Kasım 2013