Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '07

 
Kategori
Eğitim
 

Okullarda kıyafet serbest olsun

Okullarda kıyafet serbest olsun
 

Okullarda tek tip kıyafet giyilmesinin ne gibi yararları var? Disiplinin sağlanmasına ve öğrenci davranışlarına olumlu bir katkı sağlar mı? Kıyafette çeşitlilik acaba problem mi yaratır? İlköğretim okullarında ve liselerde öğrenciler istedikleri kıyafetle okula gelseler acaba çok istenmeyen görüntüler mi ortaya çıkar?

Sanki tek düzeliğe karşı biraz eğilimimiz var gibi. Farklılıkları istemiyoruz. Farklı olanlara karşı pek toleransımız yok gibi. Herkesin aynı partiye oy vermesi, aynı dine, aynı mezhebe inanmasını ve hatta nerdeyse aynı tip giyinmesini istiyoruz gibi…

Günlük sohbetlerimiz arasında da sık sık “her kafadan bir ses çıkıyor” diye şikâyet ederiz. Ne olacak yani her kafadan tek bir ses çıkınca daha mı doğru düşünmüş olacağız? Daha mı iyi olacak?

Kıyafette serbestlik öğrencilerin kendisini birey olarak diğerlerinden farklı hissetmesini sağlayacaktır. Aynı tornadan çıkmış tipler yerine farklılıklarını ve kendi kişisel özelliklerini rahatça ortaya koyabilen bireyler yetiştirmek eğitimin hedefi olmalıdır?

Her sabah okullarda kıyafet kontrolü yapmakta böylece son bulacaktır. Zaten fazla olmayan enerjimizi de eğitim ve öğretime olumlu bir katkısının olmadığını düşündüğüm tek tip kıyafet kontrollerine harcamamış olacağız.

Tek tip kıyafeti savunanların en büyük gerekçelerinden başında ekonomik farklılıkların serbest kıyafetle ön plana çıkacağı endişesidir. Forma tipi tek tip kıyafet giyilmesiyle birlikte öğrencilerin aralarındaki ekonomik farklılıkları hissetmedikleri savunulmaktadır. Fen liselerinde okuyan öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyleri ile genel liselerde okuyan öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyleri birbirine benziyor mu? Formayla mı bu eşitlikler sağlanacak? Yapmayın lütfen!

Kıyafet serbest bırakıldığı zaman çok marjinal giyinmelerin ortaya çıkacağını düşünmüyorum. Nitekim bazı illerimizde haftanın bir günü okula serbest kıyafetle gelme uygulaması başlatılmıştı. Bu yapılan uygulamada çok acayip gelen durumlar mı ortaya çıktı? Toplumun kültürel yapısı ve değer yargıları giyinmenin ölçüsünü belirleyecektir.

Artık kafamızda bir takım korkular taşıyarak öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlamaktan vazgeçelim. Bırakın kendilerini özgür ve rahat hissedecekleri kıyafetlerle okullara gelsinler. Okullar renklensin kime ne zararı olur?

 
Toplam blog
: 53
: 2753
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Eğitimciyim. Evli ve Hüseyin Kürşat ve Mehmet Çağrı adında iki oğlum var. Bilgisayar ve psikoloji..