Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '16

 
Kategori
Eğitim
 

Okulu sevmeyen delikanlı

Okulu sevmeyen delikanlı
 

Sakın bana “sen ne anlarsın bizim yaşantımızdan?” deme! Benim de sizlerin yaşlarında iki erkek yeğenim var ve ben engelli olmadan da engelli yaşantısını yazabilmiş bir yazarım. Beni de bir ablanız olarak görün ve okuyun lütfen. Kızlara dediğim gibi, sizler de bana yazabilirsiniz. Yetişebildiğim kadarınıza cevap da yazarım.  Erkeklerin okumayı sevmediğini biliyorum,  o yüzden seninle sohbeti kısa tutmaya çalışacağım.

Offf. Bu yaşta, bu mevsimde okul hiç çekilmiyor değil mi? Oysa internette, sinemada, halı sahada olup da eğlenmek de istediğin bir yaştasın. Erken kalkmak, her gün hazırlanıp, okula gelip, ders çalışmak zor geliyor. Uyumak, tembellik yapmak istiyorsun.  Seni anlıyorum.  Gezmek, gülmek, eğlenmek istiyorsun. Gençsin. İçin kıpır kıpır. Kızlara kendini beğendirmek, ailenin sana aldığı güzel giysilerini giyinip, spor yapıp, saçlarına çeki düzen verip, gezmek ve birilerine hava atmak dururken öğrencilik ve derslerle uğraşılır mı hiç? Değil mi? Ayyy. O Matematik, Fizik, Edebiyat çekilir mi? İşkence gibi geliyor değil mi? Biz de derdik “bu okuduklarımız hayatta ne işimize yarayacak sanki? ” diye. Yaramıyor.  Ama sınıf geçmen için iyi- kötü bir şeyleri bilmen ve anlaman gerekiyor. Tam olarak öğretilenler değil ama öğrencilik sürecin sana hayatı anlatıyor.  Derslerin hiçbiri yaşantında işe yaramayacak olsa da öğrenciliğin gereği olarak öğrenmeden de yola devam edemiyorsun. Sana asıl dersi; hayat verecek zaten. Ama bu bir süreç ve şu anda hayatının en sorumsuz, sorunsuz ve güzel çağındasın. Geçim derdin yok.  Para sorunun yok. (Ailenden alıyorsun. Kendin kazanmıyorsun sonuçta. Az ya da çok.) Eş, çocuk, aileler ya da işyerindeki arkadaşları idare etmek, patronun dediklerini yerine getirmek gibi sıkıntıların yok. Kimse senden okulu bitirmenden başka bir şey istemiyor. Aslında şu anda hayatındaki en kolay dönemdesin ama diğer bölümleri yaşamadığın için sana bu kısmı zor geliyor. 

Diğer bölümler daha da zor. Ben yaşadım. Siz delikanlılara şimdiden söyleyeyim:  Hayatının okul sonrası bölümü şimdi olduğundan daha zor olacak.  Şimdiden iyi düşün!

Büyüklerinin nasıl bir yaşamı var, gözledin mi bilmiyorum. Anne- baban ya da diğer evli çiftler, akrabalar, abiler- ablalar neler yaşıyorlar, nelere üzülüyorlar görüyorsun değil mi? Bu hayatta para çok şeyin başlangıcı ve sonu olabiliyor. Paran varsa mutlusun, evlenirsin, gezersin, çevrende insanlar olur… Paran yoksa kimse seni görmez.  Yani şu anda parayı düşünmeyeceğin güzel bir dönemdesin. Kıymetini bil. Kızlara dediğimi sana da diyorum. Ne yap- et, okulunu bitirmeye çalış. Çoook başarılı olmasan da, üniversiteyi kazanamasan da üzülme. Hayat bitmiyor. Kendine değerler katmaya çalış.

Spor yap. Yapamıyorsan sanatla uğraş. Sanat deyince sadece oyunculuk gelmesin aklına. O alanları da gördüm, o da kolay iş değil. Birden gelmiyor şöhret ve para.  Dans et, resim yap.  Kitap yazmak seni zengin yapmaz ama geleceğe bir eser bırakma düşüncesi de güzeldir.  Sen ölsen de adını taşıyan kitapların ölmeyecek.  Müzikle uğraş. Çal, söyle.

Sakın!  İçine sinmeyen hiçbir şeyi kabul etme! İlk anda güzel görünen teklifleri bile 2 kere, 3 kere düşün. Büyüklerine sor, danış. Yanlış düşünme, yanlış yaşama sapma.  Bilgiyi okul dışında da edinmeye bak.

Sigara, alkol, zararlı yiyecekler damak tadına hitap etse de seni erken yaşta güçsüz kılabilir, hasta yapar. Lütfen sağlığını tüketmek için paralarını tüketme!

Kızlara yazdım. Sana da yazayım. Evlilik için acele etme! Aşk ve sevmek güzel ama arkadaşlık da güzel.  Önce insanları tanımayı öğren. Sevmenin tadını çıkar ama sonuna kadar tüketme.  Kızların da umutlarını,  hayallerini yok eden olma. Bu güzel bir özellik değil. Beğeniliyor, seviliyor olman senin kızlarla her türlü hayalini gerçekleştirmeni gerektirmez.  Beğeni de bir yere kadar.  Kalıcı sevgi ve anlaşma yoksa sonuçta yine yalnız kalırsın. Alacağın ahlar da peşinden gelir.  Kızları da kendin gibi gör.  Onlar senden daha değersiz değil. Sakın fiziksel olarak senden güçsüz diye onu ezme! Canını yakma. Sesini yükseltme! Bu seni sevilen, istenen, aranan insan yapmaz. Kaybeden sen olursun.

Önce okulu, sonra insanları, canlıları ve hayatı sevmeye çalış.  Hiçbir şey için acele etme. Çok gençsin.  Yaşına eklenecek her on senede çok farklı düşünmeye başlayacaksın. Her şeyin tadını zamanında çıkar. Aceleye gerek yok. Şimdi öğrenciliğin tadına varma zamanı. Tatile az kaldı. Ha gayret! Çalışmadan bir şey olmuyor.  Önce okul,  sonra diğerleri.  Kolay gelsin. İyi dersler genç!

 

 
Toplam blog
: 72
: 363
Kayıt tarihi
: 20.01.16
 
 

4 kitabı olan bir editör- yazar. Hayvansever. Çevreci. Kadın hakları savunucusu ..